Facebook a Google čekají na trzích EU tvrdé časy

Petr Švec , 05. listopad 2010 05:00 0 komentářů

Chystaný zákon už od příštího roku značně zpřísní nakládání s osobními údaji uživatelů, portály jako Facebook a Google se budou muset přizpůsobit.

Zuckerberg

Nakládání s osobními údaji uživatelů a jejich další využívání čekají na trzích členských států Evropské unie od příštího roku značné změny. Chystaný zákon, který nahradí 15 let stará pravidla, má zlepšit ochranu internetové identity občanů EU, stejně jako zprůhlednit procesy, pomocí kterých firmy jako Google osobní data uživatelů zpracovávají a využívají. Nová legislativa s největší pravděpodobností dopadne velmi tvrdě především na Google, který má ve většině zemí EU své pobočky. Jak Evropská komise „k poslušnosti“ přesvědčí ryze zahraniční portály, jako je Facebook, ale zůstává otázkou.

„Přínosy těchto služeb pro jednotlivce, firmy, korporace a veřejné instituce musí jít ruku v ruce s respektem k osobním údajům a jejich ochraně“, stojí v nedávné tiskové zprávě Evropské komise k této problematice. Součástí nových pravidel má být nejen výrazná změna legislativy a její harmonizace napříč právními systémy členských států, ale také zvýšení pravomocí kontrolních orgánů v jednotlivých zemích EU v této oblasti. Jak už bylo zmíněno, nového souboru zákonů a pravidel bychom se měli dočkat v průběhu příštího roku. Konkrétní měsíc či dokonce den zatím ale nebyl specifikován, neoficiálně se ovšem mluví o konci léta 2011.

Pravděpodobně nejvýznamnější důvod pro změnu 15 let staré legislativy zadal v uplynulých měsících a letech americký gigant Google díky rozšiřování a aktualizaci své služby StreetView v některých evropských velkoměstech. Na Google se následně svalila silná kritika obviňující firmu z nelegálního získávání osobních informací. Už mnohokrát debatované rozostřování a vymazávání obličejů fotografovaných lidí a automobilů bylo ale tentokrát jen součástí celého problému. Mnohem důrazněji byl Google kritizován kvůli získávání dat o množství a kvalitě signálu mobilních datových služeb a především také WiFi sítí. Právě při jejich měření se Googlu podařilo nechtěně odchytit tisíce informací v podobě emailových zpráv a přihlašovacích údajů včetně hesel. Společnost kvůli tomu v některých evropských zemích stojí před soudem.

Jak už bylo naznačeno v úvodu, největším problémem chystané legislativy bude její prosazování. Dodržovaní pravidel se týká všech firem, které mají v některém z členských států svou pobočku, tedy například technologického gigantu Google. Problémem jsou ale služby jako populární Facebook, který sídlí v USA. Donutit je ke spolupráci tak bude velmi těžké, ne-li v tuto chvíli dokonce nemožné. „Chystaná legislativa je dobrá, má smysl se alespoň pokusit jí prosadit“, shrnul plánovaný postup Evropské komise Thomas Zerdick, poradce EK pro oblast ochrany dat.

Zdroj: Reuters


Komentáře

RSS 

Komentujeme

Další na řadě je bezpečnost

Richard Jan Voigts , 09. říjen 2017 00:00
Richard Jan Voigts

Co všechno lze automatizovat pomocí strojového učení? Larry Ellison, technologický ředitel společnos...

Více







Kalendář

19. 10.

22. 10.
For Games 2017
24. 10. VeeamON Forum 2017
25. 10.

26. 10.
Profesia days 2017
RSS 

Zprávičky

ČSÚ: Volební weby byly nedostupné kvůli útoku DDoS

Pavel Houser , 22. říjen 2017 17:43

Výpadky prezentačních server vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb. ...

Více 0 komentářů

Úřad pro ochranu osobních údajů vyšetřuje e-shop Mall.cz kvůli úniku hesel

ČTK , 22. říjen 2017 08:00

Obchodu Mall.cz odcizili hackeři údaje až ke 750 000 starších uživatelských účtů....

Více 0 komentářů

Firma vypsala odměnu za odhalení digitálního podpisu slovenského ministra

ČTK , 21. říjen 2017 08:00

Problém se týká čipů německého výrobce Infineon Technologies, které Slovensko používá v občanských p...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Electro World v účetním roce zmírnil ztrátu na 92 milionů Kč

ČTK , 20. říjen 2017 12:00

Firma se soustředila na zlepšení prodejní a distribuční sítě a rozšíření sortimentu....

Více 0 komentářů

Dohoda o ochraně dat mezi EU a USA prošla první kontrolou

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Cílem dohody je chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA. ...

Více 0 komentářů

Operátoři: Metro by mohlo být signálem pokryté do konce roku 2018

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Operátoři mají enormní zájem na pokrytí pražského metra, a to na vlastní náklady....

Více 0 komentářů

Firmu Moravia IT koupil britský konkurent RWS Holding

ČTK , 19. říjen 2017 21:26

Mezi zákazníky firmy specializující se na lokalizaci a testování softwaru patří např. Microsoft, IBM...

Více 0 komentářů