GDPR už trápí

Pavel Houser , 03. březen 2018 09:00 0 komentářů
Rubriky: Právo, České IT, Byznys

Povinnostmi GDPR se zabývá už přes 80 % českých firem. Upravují vnitřní směrnice i smlouvy se zaměstnanci a dodavateli.

Zatímco ještě před několika měsíci si ani ne polovina podnikatelů byla vědoma toho, že se musí připravit na nově ukládané povinnosti vyplývající z GDPR, v současnosti se jimi zabývá už drtivá většina z nich. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi podnikateli.

I přes zlepšení povědomí o nových povinnostech mezi podnikateli je ale podle Hospodářské komory pravděpodobné, že 25. května 2018 zasáhne nařízení GDPR až pětinu českých firem nepřipravenou. Zavádění opatření v souladu s evropským nařízením o ochraně osobních údajů si totiž běžně vyžádá i několik měsíců práce. Záleží na velikosti firem i objemu údajů, které shromažďují. Asi 34 % podnikatelů přitom stále neví, jaká opatření zavést. Připravenost firem v rámci celé EU není ovšem o nic lepší.

Zájem o problematiku ochrany osobních údajů roste s velikostí firmy. Zatímco se o ní zajímá 72 % mikro firem, mezi firmami nad 250 zaměstnanců to je již 95 %. Častěji se o problematiku zajímají firmy ve zpracovatelském průmyslu (přes 85 %), naopak nejméně informované jsou firmy ve stavebnictví (zájem jen u 74 % firem).

Firmy nejčastěji plánují úpravu interních dokumentů, jako jsou vnitřní směrnice na ochranu osobních údajů. Dále hodlají změnit interní procesy zpracování osobních údajů i vedení a vykazování záznamů o svých klientech.

Třetina podnikatelů již provádí také revizi smluv, a to jak zaměstnaneckých, tak především smluv s dodavateli. V nich firmy většinou jasněji nastavují povinnosti a odpovědnost za případnou škodu každé ze smluvních stran v případě pochybení ve zpracování osobních údajů. Doplňují se i ustanovení o zabezpečení identifikačních dat klientů a partnerů např. prostřednictvím k tomu určených serverů (https) nebo o předávání těchto dat a dalším nakládání s nimi.

Hospodářská komora usiluje o to, aby dozorový orgán Úřad pro ochranu osobních údajů při kontrolách postupoval zdrženlivě. Podle Hospodářské komory by úřad alespoň ze začátku měl na možné pochybení při zpracování osobních údajů podnikatele jen upozorňovat, než rovnou sankcionovat.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

Když obrázek není tím, čím se zdá být

Pavel Houser , 10. listopad 2018 06:30

Problematika falešných zpráva je dnes módní záležitostí. Následující výzkum se zaměřuje na jeden spe...

Více

Kalendář

13. 11.

14. 11.
EVOLVE! Summit 2018
13. 11. Dell Technologies Forum 2018
13. 11.

14. 11.
ITAPA 2018







RSS 

Zprávičky

Propad akcií Applu stahuje dolů americké akciové trhy

ČTK , 12. listopad 2018 20:59

Dow Jonesův index vykazoval pokles o zhruba 1,6 %, Nasdaq Composite ztrácel dokonce více než 2 %....

Více 0 komentářů

SAP kupuje za 8 miliard dolarů analytickou firmu Qualtrics

ČTK , 12. listopad 2018 14:04

Obří akvizice souvisí především s konkurenčním bojem mezi SAP a Salesforce na poli cloudových češení...

Více 0 komentářů

SoftBank získala povolení pro jednu z největších IPO na světě

ČTK , 12. listopad 2018 11:05

Obrovská nabídka akcií přichází v době, kdy investoři začali zpochybňovat výhled japonských telekomu...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Sněmovna má dokončit schvalování nových pravidel ochrany soukromí

ČTK , 12. listopad 2018 08:00

Při uplatnění práva na výmaz nebo postupovalo jako nyní podle tiskového zákon....

Více 0 komentářů

Před 20 lety vznikl čínský internetový obr Tencent Holdings

ČTK , 11. listopad 2018 08:00

Loni překonal Tencent co do tržní hodnoty Facebook, když jeho hodnota přesáhla 500 miliard dolarů....

Více 0 komentářů

Čeští antikváři nebudou po protestech odstřiženi od Amazonu

ČTK , 10. listopad 2018 12:00

Čeští antikváři budou moci i nadále prodávat své knihy do zahraničí přes portál AbeBooks.com, který ...

Více 0 komentářů

E-shopy nejsou povinné dodávat zboží po celé EU

Pavel Houser , 09. listopad 2018 15:15

S blížícím se koncem roku 2018 vstoupí v platnost evropské nařízení, jehož hlavním cílem je zamezit ...

Více 0 komentářů