GDPR může snížit konkurenceschopnost

ČTK , 31. srpen 2017 09:00 2 komentářů

I malá firma může zaplatit za zavedení nutných opatření i statisíce korun.

Evropské nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které začne platit koncem května 2018, může zvýšit ceny a snížit konkurenceschopnost evropských firem ve světě. Náklady na softwarové řešení a lidskou práci spojené s dodržováním nového nařízení budou zvyšovat ceny výrobků a služeb, odhadli analytici auditorské firmy BDO.

GDPR je zásadní změnou v ochraně osobních údajů občanů EU a výrazně ovlivní chod všech firem i státních či neziskových organizací, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Nové nařízení si vyžádá nemalé finanční náklady na zavedení potřebných opatření i náklady na průběžné dodržování nově stanovených pravidel. Podle BDO systémová změna v EU přinese i negativa.

"I když je úmysl evropských orgánů dobrý, evropským firmám vzniknou nové náklady, které rozhodně nejsou zanedbatelné, a ve výsledku mohou dlouhodobě navyšovat ceny výrobků a služeb. Dá se předpokládat, že nařízení z hlediska světového obchodu ztíží postavení evropských firem, zejména vůči již dnes velmi levné produkci z Asie, které je velmi těžké konkurovat," uvedl Stanislav Klika z BDO.

I malá firma může podle něj zaplatit za zavedení nutných opatření i statisíce korun. Hodně záleží na tom, do jaké míry jsou kvalitní její dosavadní procesní a softwarová opatření. "Využívá-li firma či jiná organizace kompatibilní software a má zavedené fungující procesy v oblasti ochrany osobních údajů, budou náklady bezvýznamné a půjde spíše jen o formality. Naopak zcela nepřipravená malá firma, která zanedbá přípravu a s prvními kroky začne teprve na jaře příštího roku, může zaplatit i statisíce korun navíc. Rozdíly mohou být opravdu propastné," upozornil Klika.

Do data účinnosti GDPR zbývá necelý rok a většina českých společností ještě tento problém vůbec nezačala řešit. Zavedení systémových změn, zejména v IT, si může v případě velkých společností vyžádat i rok příprav. Jejich odložení na později se nemusí vyplatit. Pokuty za nedodržování nového nařízení mohou dosáhnout až 20 milionů eur, nebo čtyři procenta obratu firmy za uplynulý rok. Každá větší firma by si měla určit jednoho pracovníka, který bude na ochranu osobních dat dohlížet, dodal Klika.

GDPR není směrnicí, ale nařízením, které je automaticky použitelné bez nutnosti schvalování členskými státy EU. Státy ale mohou některá pravidla GDPR upřesnit formou národních zákonů.

Podle Jiřího Matznera z advokátní kanceláře Matzner et al hrozí, že výklad bude viset ve vzduchoprázdnu ještě před jeho vstupem v účinnost a interpretovat ji budou především soukromí konzultanti, IT společnosti a právníci, pro které tak vytvořila velký lukrativní trh. Státní záruka v podobě jasných pokynů, jak mají být data zabezpečena v národním legislativním rámci, totiž chybí. Je podle něho sice jasné, který z úřadů bude na její dodržování dohlížet a sankcionovat ty, kteří ji porušují, ale zájem by měl být na tom, aby k takovému postupu nemuselo dojít.

"Na celé situaci jsou tak paradoxně nejvíce bité ty firmy, které chtějí mít věci v pořádku v předstihu. Část jejich investic totiž může padnout vniveč," podotkl Matzner.


Komentáře

Adam #0
Adam 31. srpen 2017 20:45

Tento zákon je další blbinou z řad EU, prospějete to pouze poradenským firmám a různým právníkům. Právník si za poradenství v tomto oboru řekne třeba 5 tisíc Kč za hodinu s podmínkou, že za rady neručí.

Bravo EU, toto je ta správná podpora podníkání a konkurenceschopnosti, nejprve všemožno zákony, ekologie na kterou zbytek světa kašle, podpora obnovitelných zdrojů a teď ještě zničit IT.

Brumla #1
Brumla 01. září 2017 15:32

Hlavně, že je hlavním pilířem GDPR pověřenec - https://www.gdpr.cz/gdpr/dpo/

Zaměstnance máme jen na papírových lejstrech v šanonu, databáze zákazníků obsahuje index místo jmen, vše ostatní se loguje a ukládá do databází jen na šifrované disky od nichž zná heslo jen admin a ten ho zapoměl. Zvláště v případě, že by do toho chtěl strkat rypák úřední frustrát si nevzpomene.

A úplně nejlépe, zpracování dat řeší jiná firma se sídlem mimo EU.

RSS 

Komentujeme

Další na řadě je bezpečnost

Richard Jan Voigts , 09. říjen 2017 00:00
Richard Jan Voigts

Co všechno lze automatizovat pomocí strojového učení? Larry Ellison, technologický ředitel společnos...

Více







Kalendář

24. 10. VeeamON Forum 2017
25. 10.

26. 10.
Profesia days 2017
26. 10. Acronis Roadshow 2017
RSS 

Zprávičky

ČSÚ: Volební weby byly nedostupné kvůli útoku DDoS

Pavel Houser , 22. říjen 2017 17:43

Výpadky prezentačních server vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb. ...

Více 0 komentářů

Úřad pro ochranu osobních údajů vyšetřuje e-shop Mall.cz kvůli úniku hesel

ČTK , 22. říjen 2017 08:00

Obchodu Mall.cz odcizili hackeři údaje až ke 750 000 starších uživatelských účtů....

Více 0 komentářů

Firma vypsala odměnu za odhalení digitálního podpisu slovenského ministra

ČTK , 21. říjen 2017 08:00

Problém se týká čipů německého výrobce Infineon Technologies, které Slovensko používá v občanských p...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Electro World v účetním roce zmírnil ztrátu na 92 milionů Kč

ČTK , 20. říjen 2017 12:00

Firma se soustředila na zlepšení prodejní a distribuční sítě a rozšíření sortimentu....

Více 0 komentářů

Dohoda o ochraně dat mezi EU a USA prošla první kontrolou

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Cílem dohody je chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA. ...

Více 0 komentářů

Operátoři: Metro by mohlo být signálem pokryté do konce roku 2018

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Operátoři mají enormní zájem na pokrytí pražského metra, a to na vlastní náklady....

Více 0 komentářů

Firmu Moravia IT koupil britský konkurent RWS Holding

ČTK , 19. říjen 2017 21:26

Mezi zákazníky firmy specializující se na lokalizaci a testování softwaru patří např. Microsoft, IBM...

Více 0 komentářů