Změny v zabezpečení dat kvůli GDPR chystají dvě třetiny firem

ČTK , 30. srpen 2017 13:37 0 komentářů

18 % společností data po určité době systematicky maže, čtvrtina podnikatelů si veškerá data trvale ponechává.

Dvě třetiny (64 procent) menších a středních firem v tuzemsku chystají změny v zabezpečení svých dat kvůli evropskému nařízení o nakládání s osobními údaji (GDPR), které vejde v platnost 28. května 2018. Čtvrtina podniků již analýzu svých systémů a procesů provedla. Vyplývá to z průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků uskutečnila agentura Ipsos.

Nový zákon přináší dosud největší změny v ochraně osobních údajů pro celou EU a vysoké pokuty za její porušování. Nová legislativa počítá se sankcí pro napadenou společnost za neochránění dat svých klientů až do čtyř procent ročního obratu společnosti. Své postupy tak budou do konce května 2018 muset přehodnotit statisíce subjektů v ČR.

Na 93 procent podnikatelů pracuje podle průzkumu s daty svých zaměstnanců a 67 procent s údaji o svých obchodních partnerech. Při správě zákaznických dat převládá činnost spojená s obchodními nabídkami, následuje vyhodnocování spolupráce se zákazníky a marketingová činnost spojená s vylepšováním nabízených produktů.

Menší a střední firmy jsou konzervativnější a stále spíše sází na interní správu dat. Devět z deseti podniků řeší ukládání dat interně, externí řešení volí 15 procent a takzvaná cloudová řešení využívá 13 procent firem. Zatímco 18 procent společností data po určité době systematicky maže, čtvrtina podnikatelů si veškerá data trvale ponechává. Polovina firem si ponechává jen důležitá data.

Na 74 procent firem se chystá na GDPR proškolit své zaměstnance, 70 procent se připravuje na aktualizaci dokumentů a směrnic a 62 procent se chystá zabezpečit ochranu osobních údajů v součinnosti s externími dodavateli, například IT firmami.

"GDPR je třeba brát velmi vážně. Přestože si o rozsahu a metodikách daného nařízení, které jsou zřejmě přísnější než kdekoli jinde na světě včetně USA, můžeme myslet své, nelze založit podnikání na principu nedodržování zákonů a víře, že 'mne zrovna nechytí'," uvedl člen představenstva asociace Zdeněk Tomíček.

Průzkum zjišťoval též zkušenost podniků s kybernetickým útokem. Tu potvrdily čtyři firmy z deseti. To, že jde o aktuální hrozbu, dosvědčuje fakt, že třetina z oslovených podnikatelů se s ním setkala v posledním roce. Potvrzuje se, že kybernetické útoky se stávají běžnou praxí, nejčastěji jde o podvodné maily, žádosti o podvodné platby, ale překvapivé je i to, že téměř třetina z postižených firem má zkušenosti přímo s hackerským útokem. Firmy neberou kybernetické hrozby na lehkou váhu, podle průzkumu osm z deseti dotazovaných má nastaveny základní procesy pro eliminaci rizika.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

Další na řadě je bezpečnost

Richard Jan Voigts , 09. říjen 2017 00:00
Richard Jan Voigts

Co všechno lze automatizovat pomocí strojového učení? Larry Ellison, technologický ředitel společnos...

Více







Kalendář

24. 10. VeeamON Forum 2017
25. 10.

26. 10.
Profesia days 2017
26. 10. Acronis Roadshow 2017
RSS 

Zprávičky

ČSÚ: Volební weby byly nedostupné kvůli útoku DDoS

Pavel Houser , 22. říjen 2017 17:43

Výpadky prezentačních server vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb. ...

Více 0 komentářů

Úřad pro ochranu osobních údajů vyšetřuje e-shop Mall.cz kvůli úniku hesel

ČTK , 22. říjen 2017 08:00

Obchodu Mall.cz odcizili hackeři údaje až ke 750 000 starších uživatelských účtů....

Více 0 komentářů

Firma vypsala odměnu za odhalení digitálního podpisu slovenského ministra

ČTK , 21. říjen 2017 08:00

Problém se týká čipů německého výrobce Infineon Technologies, které Slovensko používá v občanských p...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Electro World v účetním roce zmírnil ztrátu na 92 milionů Kč

ČTK , 20. říjen 2017 12:00

Firma se soustředila na zlepšení prodejní a distribuční sítě a rozšíření sortimentu....

Více 0 komentářů

Dohoda o ochraně dat mezi EU a USA prošla první kontrolou

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Cílem dohody je chránit osobní údaje osob v EU předávané společnostem v USA. ...

Více 0 komentářů

Operátoři: Metro by mohlo být signálem pokryté do konce roku 2018

ČTK , 20. říjen 2017 08:00

Operátoři mají enormní zájem na pokrytí pražského metra, a to na vlastní náklady....

Více 0 komentářů

Firmu Moravia IT koupil britský konkurent RWS Holding

ČTK , 19. říjen 2017 21:26

Mezi zákazníky firmy specializující se na lokalizaci a testování softwaru patří např. Microsoft, IBM...

Více 0 komentářů