2021: Rozhodující rok cloudové migrace

V příštím roce přesun podnikových aplikací do cloudu ještě nabere tempo – a zároveň cloud jako způsob provozu převládne, takže v dalších letech se již budou migrovat pouze zbytky. Tvrdí to alespoň analýza O’Reilly Media. Podle této studie 45 % podniků očekává, že do 12 měsíců bude mít v cloudu 3/4 nebo více svých aplikací. Již nyní 21% organizací uvedlo, že v cloudu provozují veškeré své aplikace.

Podíl poskytovatelů veřejného cloudu je aktuálně následující: Amazon Web Services využívá 67 % podniků, Microsoft Azure 48 % a Google CloudPlatform 32 %. Praktiky to znamená, že AWS využívají téměř všichni, kdo mají veřejný cloud – jen minimum zákazníků cloudových služeb Microsoftu a Googlu se současně obejde bez Amazonu. Z pohledu samotných podniků to nepředstavuje žádný speciální technický ani organizační problém, stejně mají často i další poskytovatele cloudu, využívají hybridní nasazení s částí řešení on-premise nebo v cloudech soukromých. Nicméně, jak uvádí Mary Treseler, viceprezidentka O’Reilly, to ukazuje, že Microsoft a Google mají rezervy, ať už z hlediska technologií nebo obchodní politiky.

V souvislosti s migrací na cloud (jak samotnou implementací, tak i následným provozem) je jako hlavní potřebná kompetence vnímána cloudová bezpečnost, dále schopnost monitorovat využívání služeb, technologie Kubernetes (kontejnery) a schopnost vyvíjet a v cloudu nasazovat služby využívající umělé inteligence. 56 % respondentů pokládá Kubernetes za klíčovou technologii, 37 % již vyvíjí služby na bázi AI. Stejně tak 52 % podniků tvrdí, že pro vývoj a provoz softwaru již využívají koncepty nějak související s mikroslužbami. Jedná se o nedávnou změnu, protože jen 28 % (z těch, kdo mikroslužby aktuálně využívají) mají zkušenosti s těmito technologiemi po dobu delší než 3 roky.

To, co podle studie O’Reilly obecně přechod do cloudu nejvíce brzdí, není postoj managementu, regulační rámce, technologie ani obavy z bezpečnosti, ale kvalifikace/know-how. Firmy se přetahují o odborníky na cloud – a to jakkoliv by cloud měl znamenat, že díky vyšší automatizaci potřeba lidské práce včetně práce IT specialistů naopak klesne.

Další studii o nástupu cloudu vydala firma ABI Research. Prognóza Commercial and Industrial Robotics Report tvrdí, že v roce 2030 budou cloudové služby pro robotiku představovat trh o objemu 158 miliard dolarů (loni pouze 3 miliardy dolarů). Stále více robotů v průmyslu bude podle této studie řízeno bezdrátově, přes Wi-Fi nebo mobilní sítě. Aby tito roboti mohli pracovat autonomně, budou na jednu stranu muset být vybaveni vlastní inteligencí, kromě tohoto edge computingu ale další zpracování větších objemů dat už bude probíhat v cloudu. Podniky přitom nebudou mít skoro důvod, aby tyto operace (obecně zpracování dat z IoT) prováděly na vlastní infrastruktuře – třeba i proto, že budou provozovat řadu různých robotů, a pro každý typ využijí nějakou službu na míru od poskytovatele cloudu. V cloudu (hlavně režim PaaS) bude probíhat i vývoj aplikací a testování před nasazením do produkčního prostředí.

Přijetí cloudu pro robotiku bude probíhat spolu s tím, jak se Amazon AWS a Microsoft Azure začnou více využívat i přímo ve výrobě, uvádí alespoň studie ABI Research. Jako možnost se zde zmiňuje i to, že podniky si budou od poskytovatelů cloudu pronajímat nejenom platformu pro zpracování dat a specializovaný software pro řízení robotů, ale i roboty jako takové.

Zdroj: InformationWeek.com

Exit mobile version