60 % serverů se již prodává do cloudu

V roce 2019 přesáhly výdaje podniků na cloud (infrastruktura v širším slova smyslu, IaaS, PaaS, hostovaný soukromý cloud) poprvé investice směřující do vlastních datových center, uvádí studie Synergy Research Group. V roce 2020 byl poměr již jednoznačný. Výdaje na IaaS a PaaS dále vzrostly o 35 % na 130 miliard dolarů, naopak útraty podniků za hardware a software vlastních datových center poklesly o 6 % na 89 miliard dolarů (meziročně v letech 2018-2019 šlo v tomto segmentu ještě o mírný růst). V horizontu posledního desetiletí náklady na firemní datová centra stoupaly meziročně v průměru pouze o 2 %, v případě cloudu to bylo 52 %.

Náklady vynaložená na datová centra rozděluje Synergy Group dále na servery, úložiště, sítě, zabezpečení a související software. Za poslední dekádu zde rostly především segmenty zahrnující ethernetové přepínače, virtualizační software a zařízení a nástroje pro zabezpečení sítí. Zhruba stejný podíl podniky platily za servery, naopak klesaly výdaje na úložiště. V rámci cloudové infrastruktury nejrychleji rostly výdaje na PaaS, konkrétně na databáze, IoT a analytiku zpracovávanou na úrovni platformy. Do cloudu se stále více přesouvá vývoj a testování nových produktů a služeb. Samotné „jádrové“ služby IaaS mají z hlediska celkových výdajů na cloud podíl relativně stabilní, lehce klesl podíl výdajů na řízené služby v soukromých cloudech (to vše se ale počítá v rámci celkově rostoucího trhu cloudových služeb, tj. v absolutních číslech rostly všechny tyto kategorie).

Nakonec o podílu cloudu asi nejlépe vypovídá fakt, že 60 % dnes prodaných serverů směřuje do center poskytovatelů cloudu, nikoliv do podnikových datových center. John Dinsdale, hlavní analytik Synergy Research Group, výsledky hodnotí tak, že podniky svými peněženkami hlasovaly jasně. Neočekává, že by v příštích letech docházelo k tak drastickému poklesu výdajů na podniková datová centra jako v roce 2020 (extrémní situace v důsledku pandemie), nicméně podíl cloudu se bude samozřejmě zvyšovat i nadále.

Exit mobile version