80 % podniků kvůli pandemii urychlilo digitální transformaci

Pixabay License. Volné pro komerční užití

Digitální transformace je považována za důležitý klíč k zotavení podniků. Firmy si to podle nové studie Dell uvědomují a na pandemii koronaviru zareagovaly. Podle studie letos 75 % podniků v Evropě a 80 % celosvětově urychlilo některé programy digitální transformace. Pořád se ale najdou firmy, které zaostávají. Mezi hlavní překážky digitální transformace patří obavy o zachování důvěrnosti dat a bezpečnost IT, omezené prostředky a problémy se získáváním praktických poznatků z dat.

Zjištění, která společnost Dell Technologies aktualizuje každé dva roky ve své studii Digital Transformation Index (DT Index), naznačují, že podniky během pandemie COVID-19 zintenzivnily zavádění transformačních technologií. Podle výsledků studie DT Index letos osm z deseti firem urychlilo některé programy digitální transformace a 79 % přehodnocuje své obchodní modely.

Od vydání prvního DT Indexu v roce 2016 a druhého v roce 2018 zaznamenává ten letošní poprvé nárůst počtu tzv. „digitálních lídrů“ (digitálně nejvyspělejších podniků) na 6 %. Druhá digitálně nejvyspělejší skupina, „digitální osvojovatelé“, se rozrostla z 20 % v roce 2018 na 36 % v roce 2020, tj. o 16 procentních bodů. DT Index také oproti roku 2018 zaznamenává mírný pokles počtu „digitálních opozdilců“ (nejméně digitálně vyspělých podniků) o 8 procentních bodů a prudký propad (o 19 procentních bodů) u skupiny „digitálních následovníků“, která je na žebříčku předposlední. Tyto podniky se posouvají do kategorie „osvojovatelů“, respektive „posuzovatelů“, které rostou společně.

Podle studie DT Index 2020 existují tři hlavní překážky, které brání úspěšné digitální transformaci v Evropě:
1. Nedostatek rozpočtových prostředků
2. Neschopnost získat z dat praktické poznatky a zahlcenost daty
3. Obavy o zajištění ochrany údajů a IT bezpečnost

Před nástupem pandemie investovaly evropské firmy více do základních technologií než do těch nově vznikajících. Výrazná většina respondentů (85 %) ale uznává, že v důsledku letošních nečekaných událostí potřebují agilnější a lépe škálovatelnou IT infrastrukturu, která umožní reagovat na mimořádné situace. Studie DT Index ukazuje hlavní směr investic v Evropě v příštích třech letech:
• Kybernetická bezpečnost
• Infrastruktura 5G a hardware připravený na 5G
• Nástroje pro správu dat
• Ochrana dat
• Hybridní cloudová prostředí

Pouze 16 % dotázaných podniků plánuje v příštích třech letech investovat do virtuální/rozšířené reality, 27 % do umělé inteligence a pouhých 15 % do technologií distribuovaných systémů typu blockchain.

Exit mobile version