ABSL: Sdílíme know how a pomáháme novým investorům

Na konci října proběhla v Praze třetí výroční konference asociace ABSL, která sdružuje firmy působící v oblasti sdílených podnikových služeb. Konference se zúčastnilo téměř 300 zástupců firem, vládních organizací, investorů i expertů na realitní trh, lidské zdroje či technologie. Součástí byla prohlídka dvou úspěšných českých SSC center, SAP BSCE a Johnson& Johnson a gala večer v reprezentativních prostorách Lobkowitzova paláce.
SSC a BPO generují 80 miliardový obrat ročně

Konferenci zahájil Ota Kulhánek, prezident ABSL, který představil výsledky rozsáhlého průzkumu segmentu sdílených podnikových služeb v České republice. Ten ukázal, že podnikové služby zaměstnávají v ČR již 65 000 lidí a obratem 80 miliard korun tvoří 1,5 % HDP.

Čtěte více zde.

Jonathan Appleton, výkonný ředitel ABSL následně představil aktivity ABSL a vizi asociace pro budoucí období. Cílem je především podpora stávajících center, sdílení best practices oboru i zkušeností z působení v České republice a podpora nově přicházejících investorů. Že se tato práce daří je vidět i na růstu členské základny ABSL, která se meziročně zvětšila o čtvrtinu.

Investorům se v ČR líbí

Česká republika je podle Jonathana Appletona pro investory atraktivní, protože může nabídnout nejen vysoce kvalifikované pracovníky s velmi dobrou znalostí jazyků, ale i výbornou infrastrukturu, konkurenceschopné náklady a ekonomickou a politickou stabilitu či členství v EU, které je pro mnohé firmy klíčové z důvodů ochrany citlivých firemních dat. Investoři často říkají, že do ČR přišli primárně kvůli úspoře nákladů a zůstávají hlavně kvůli kombinaci kvality, nákladům, blízkosti ke svým centrálám, a stability, kterou zde našli.

To potvrdil ve své prezentaci i Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest. Dle prezentovaných statistik je dnes již 72 % Čechů schopno hovořit cizím jazykem a zahraniční investoři cení i kulturní blízkost a centrální polohu.

To je i důvod, proč je v penetraci sdílených podnikových služeb Česká republika na prvním místě (přepočteno dle velikosti trhu), a to s velkým náskokem před Slovenskem (2. místo), Švýcarskem (3. místo), Finskem (4. místo), Maďarskem (6. místo) a dokonce oblíbeným Polskem (8. místo) či Rumunskem (10. místo). Dle Karla Kučery je stále v České republice potenciál pro růst. Jen za první 3 kvartály roku 2015 se o otevření nového centra v ČR zajímalo 30 investorů (oproti 18 za celý rok 2014).

Nízká nezaměstnanost zvyšuje konkurenci. O talenty se musí „bojovat“

Zajímavou prezentací přispěl i ředitel personální agentury Grafton Recruitment Jonathan Hill. Získání a udržení talentů se kvůli aktuálně velmi nízké nezaměstnanosti jeví jako klíčové téma oboru sdílených podnikových služeb. Jon Hill proto odprezentoval podrobný průzkum kandidátských preferencí, které mohou být vodítkem při stanovování firemních benefitů.

Dle průzkumu panuje v současné době mezi českými zaměstnanci nebývale vysoká spokojenost. 68 % respondentů průzkumu je v práci spokojených. 27 % přitom nehledá jinou práci a 41 % sleduje situaci na trhu práce jen pasivně pro případ, že by dostali lepší nabídku. Zaměstnance přitom v práci nejvíce motivuje finanční ohodnocení (71 %), s větším odstupem následuje pracovní náplň (45 %), možnost podílet se na zajímavých projektech (33 %), pracovní kolektiv (30 %), možnost kariérního postupu (24 %), uznání nadřízeného (22%) a možnost vzdělávat se (21 %).

Naopak minimum lidí motivuje možnost cestovat či uznání kolegů. Oproti jiným zemím v Evropě nejsou Češi moc ochotní se za prací stěhovat. Lidé jsou spíše naklonění dojíždění, ovšem cestou by větší polovina z nich nechtěla ztratit déle než 30-60 minut.

V závěru prezentace Jonathan Hill poukázal na nový trend. Kvalitní kandidáti již nehledají práci, je naopak, aby si je našly firmy a dostatečně namotivovaly pro akceptaci nabídky. Je proto nutné vyvinout nové strategie a nové přístupy, a to nejen v oblasti recruitmentu, ale i co se nabízených podmínek, možností kariérního růstu a benefitů týče.

Jak si Češi představují ideální pracovní prostředí?

Na konferenci zazněla i prezentace průzkumu na téma preferencí Čechů v oblasti pracovního prostředí. Průzkum realizovaly společnosti Skanska Property a Jones Lang LaSalle.

Z průzkumu například vyplynulo, že 69 % zaměstnanců českých SSC a BPO center cestuje do práce městskou hromadnou dopravou, proto je vzdálenost k zastávce MHD velmi důležitým aspektem při hledání vhodných kancelářských prostor. 74 % zaměstnanců by si přálo, aby byla v budově restaurace či kantýna, pro 69 % je důležitá dostupnost Wi-Fi v celé budově a jen 19 % by ráda měla v budově i fitness.

Efektivitu jejich práce by nejvíce podpořilo pěkné pracovní prostředí a dostatek denního světla, naopak nejvíce je ruší hluk či nedostatečně výkonná klimatizace. V rámci této prezentace se diskutovaly i témata jako efektivita openspace a sdílení pracovních míst, které se v době cloudových a sociálních technologií a stává důležitým fenoménem.

Odpolední program se věnoval již specializovanějším tématům, jako například outsourcingu mzdové agendy, rozvoj stávajících center a jejich expanze novými směry, recruitment jazykově zdatných zaměstnanců či technologie, které zásadním způsobem ovlivňují celý segment, k nimž patří například robotická automatizace.

Závěrečná panelová diskuze byla věnovaná budoucnosti segmentu sdílených podnikových služeb. Dle odhadů by měl do roku 2020 dosáhnout až na kulatých 100 tisíc zaměstnanců.

Exit mobile version