Acer Chromebook 14: Chromebook jako létající pevnost B-25

Jsem pragmatik a za nejdůležitější na notebooku považuji tři základní věci – kvalitu pantů, výdrž na baterky a hmotnost. Acer Chromebook 14 je tak trochu ultrabook s operačním systémem Chrome. I díky hliníkové konstrukci mi připadá jako odlehčená létající pevnost B-25.

Zejména ty panty dříve bývaly největší slabinou téměř všech výrobců. Po čase se kvůli nevhodnému uchycení displeje „roztlemily“ jak škeble – mám osobní zkušenost s historickými kousky Escom Paradigma a Apple Powerbook 5300 z roku 1996. U třetího, „mnohokrát oceněného zástupce korporátních notebooků nejvyšší kvality v typicky černé barvě“ z roku 2000 se zase kvůli rozviklaným pantům ztratil kontakt mezi panelem displeje a vodivou gumou, spojující jej se sběrnicí na rámu displeje a ten pak „záclonkoval“. Skončil na popelnici měsíc po Apple Powerbooku (tehdy ještě nebyly sběrné dvory).

Ještě před nějakými pěti lety nemělo smysl se o době práce na baterky snad ani zmiňovat, tak maximálně dvě hodiny plus. Pak přišel Apple s Macbook Air a Intel s projektem Ultrabook a „bylo vymalováno“ – dnes je běžná doba autonomního provozu od devíti hodin výše. Acer Chromebook 14 s vlastnostmi ultrabooku pracuje na baterky čtrnáct hodin.

Co se mi nelíbí – zejména Google

Tak za prvé, moc se mi nelíbí Google Chrome OS, ale to je věc volby anebo zvyku. Aplikace Google Docs zase nemají dostatečnou lokalizaci. Například přední uvozovky dávají nahoře místo dole. Také jsem v Google Docs nenašel automatickou náhradu spojovníku za rozdělovník. To je takový typografický „rovnák na vohejbák“. Prostě náhrada krátké pomlčky za dlouhou, kterou česká typografie vyžaduje. Lokalizace do češtiny a ostatních minoritních jazyků asi nebude silnou stránkou Googlu. Takových lokalizačních nedodělků bude oproti „plnotučnému“ prostředí MS Windows a MS Office asi mnohem víc. Pro angličtináře a ty, kteří zarytě píší bez diakritiky, to ale nebude problém. Nějaký ten stažený OpenOffice to ale může vyřešit, lokalizaci do češtiny mají, včetně verzování (což na revanš Apple Pages ze sady iWork nemají). V ideálním případě pak vždy můžete sáhnout po MS Office 365. Na druhou stranu běhá OS Chrome jako takový mnohem svižněji.

Za druhé, nenašel jsem kouzelné tlačítko Delete. Poučen z Macintoshů, které jsem koupil vždy po každém lapsu Microsoftu (Windows ME, Windows Vista, Windows 8 a „vyšší“…), kde jako funkce Delete funguje Fn+Backspace, jsem vyzkoušel v prostředí Chrome OS Alt+Backspace a funguje to přesně tak. Acer by tedy přece jen to jedno tlačítko za cenu do jednoho dolaru snad přidat mohl.

Za třetí, na první pohled nejde nijak odepnout trackpad (používám myš), takže občas píšu tak nějak jinde, než kde jsem původně skončil – bříško palce, které se trackpadu při psaní všemi deseti dotkne, mě totiž naviguje do jiného místa na obrazovce, většinou o pár řádků výš. Mám doma Acer 2v1 s Windows a ten na to má klávesovou zkratku. Pak mám ještě dva Macy, a tam se dá (na Jobsova pověstná tři kliknutí) nastavit odepnutí trackpadu při aktivované myši. Tohle už však není věc ani Chrome OS, ale firmwaru. Zdaleka ne každý je ale takový hnidopich jako já a řada lidí už dnes vůbec myš nepoužívá. Sice to nechápu, oni zase ale nemusejí chápat mě.

Za čtvrté, Acer Chromebook 14 má „tak trochu“ malý disk, jen 32 GB, což je na úrovni klíčenky s flash pamětí, OS Chrome ale zřejmě nebude takovým žroutem systémových zdrojů jako Windows. Vzhledem ke krátkodobosti testu nebylo možno zjistit, jak dalece se plní různé registry a jak systém časem „ohnívá“ a zpomaluje jako Windows nebo Android v telefonech.

Za páté, a teď budu na revanš bránit Microsoft, když jsem otevřel Google Docs se souborem, s nímž jsem předtím pracoval na iPhone, navigační ikonky jakoby ze zadnice vypadly MS Office. Ostatně, je tomu tak ve všech open source editorech. Kdybych byl Microsoftem, asi bych celou komunitu zažaloval. Na jednu stranu si hrají na nezávislé, ale tohle prostě „osekli“ jako Japonci evropské motorky v 60. letech minulého století a Číňani IT technologie ve stoletím tomto. Jenže – žalujte hejno komárů, tam snad jedině Biolit… Když chtěla kdysi IBM koupit Apache, zjistila, že vlastně nemá s kým vyjednávat. Členové open source komunity, rozseté po celém světě a patchující tento webový server (A patched web server, odtud prý pochází onen název Apache), se totiž neznali ani navzájem. Nakonec se to Velké modré povedlo, což vzhledem k jejím „procesům“ dost nechápu, ale budiž.

Co se mi líbí – tenhle Acer Chromebook

Tak za prvé – prostě se mi líbí, je krásný, celý v hliníku, jeho šasi i kryty, prostě vypadá fakt sexy.

Za druhé, panty jsou bytelné.

Za třetí, výdrž na baterky vystačí na celý den práce, a pak i kus zábavy. Udávaných 14 hodin se potvrdilo. Oproti zařízením typu 2v1 s Windows, která jsou „always on“ a žerou i při zaklapnutém displeji, Google Chrome OS nežere nic. Náběh „systému“ je okamžitý a nic nenasvědčuje tomu, že by po okamžitém náběhu ještě čtvrt hodiny chroustal kdesi v registrech a choval se při tom jak líná mrcha.

Za čtvrté, líbí se mi jeho 14” IPS displej s rozlišením buď Full HD (1 920 × 1 080 px) nebo HD (1 366 × 768 px) a pozorovacím úhlem 170 stupňů. Navíc je matný, což snižuje námahu očí, a to díky antireflexním vlastnostem displeje ComfyView, takže se na něm dá pracovat i na slunci. Displej je v porovnání s 11,6″ modely podle firemních údajů o 20 % větší, což mj. umožňuje používat více záložek. Tady taky nechápu ještě jednu věc – výrobci displejů se od nepaměti snaží o co nejširší pozorovací úhel, uvádějí to jako jeden benefitů a prodejních argumentů, a pak aby si uživatelé za další drahé peníze kupovali krycí fólie, které pozorovací úhel sníží na minimum, aby jim nikdo nečučel do jejich displeje přes rameno.

Za páté, líbí se mi i jeho klávesnice, přestože nemá tlačítko Del. Google asi (opět) okopíroval něco od Apple, podobně jako smartphony.

Za šesté se mi líbí, že má Wi-Fi standardu 802.11ac, takže přenosy dat jsou na úrovni doby. Pořídíte-li si domů tyhle Chromebooky Acer pro celou rodinu, klidně můžete hrát síťovou hru. Nebo každý sledovat svůj film. Nebo zalézt každý do svého pokoje a díky vestavěné 720pixelové HD kameře s rozlišením 1 280 × 720 pixelů si sestavit videokonferenci. Tedy – pokud budete mít Wi-Fi router podporující 802.11ac, takže MIMO.

Za sedmé se mi líbí, že má “nejznámější díru na světě” – tu pro lanko se zámkem Kensington lock proti nenechavcům.

A ještě uživatelská zkušenost blondýny: Když jsem „to“ přinesl domů a rozbalil, paní domu si na „tom“ bez problémů ihned intuitivně spustila streamované video z YouTube – a fungovalo „to“. Blondýně přitom vůbec nedošlo, že pracuje s Chrome OS.

Celkové hodnocení

Acer Chromebook 14 má IPS displej s úhlopříčkou 14“, vydrží na baterky 14 hodin a má hmotnost 1,41 kg, což se v podstatě dobře rýmuje. Teď jen nevím, jestli byl jeho název odvozen od úhlopříčky displeje, doby výdrže na baterie, nebo výchylky kuchyňských vah.

Acer Chromebook 14 vypadá fakt sexy, navíc bytelně, při nízké hmotnosti 1,41 kg. Sice má malý disk, jen 32 GB, ale dneska se stejně všechno odehrává na webu, včetně úložišť. Kromě toho i ten disk se dá zasunout do USB 3.1 první generace (ta má dvě), navíc má rozhraní HDMI. Kromě toho, spousta lidí už má stejně doma nějakou tu NASku…

Zařízení tohoto druhu beru jako „pudovou záležitost“ – protože „buďto to pude, nebo to nepude“. Výkonností testy, důležité pro CADy a hry, totiž považuji u zařízení této cenové kategorie téměř za úchylnost. Acer Chromebook 14 prostě jede, funguje na psaní textů, tabulek, prezentací a prohlížení internetu včetně streamovaného videa, které funguje i díky Wi-Fi 802.11ac bez problémů.

Proč koupit?

Hele, já bych ho za ty prachy klidně bral. Acer Chromebook 14 mi připadá jako létající pevnost B-25 v jednom americkém válečném filmu. Totálně ji odlehčili, každý střelec si mohl vzít kvůli hmotnosti jen jeden oblíbený kulomet, to aby doletěli z letadlové lodi až nad Tokio, kde shodili to nejdůležitější, a pak do Číny. A dali to. Stejně tak se dá na modelu Acer Chromebook 14 kromě prohlížení internetu a streamovaného videa téměř normálně pracovat.

Mimochodem – jeho silnější brácha Acer Chromebook for Work splňuje i vojenské standardy armády USA pro testování (MIL-STD 810G), lze s ním driblovat o zem až z výšky 122 cm, dále byly testovány parametry vysoká teplota, nízká teplota, vlhkost, vibrace, déšť, písek a prach a je vybaven šestou generací procesorů Intel Core a prvním notebookem na světě se sklem Vibrant Corning Gorilla Glass. Tak tenhle model už asi vede na B-29.

Přihlédneme-li k celkovým nákladům, včetně softwaru, kdy Google poskytuje v podstatě použitelný kancelářský balík Google Docs zdarma a spoustu dalších aplikací, podobně jako Apple iWork, je jasné, že těch 8 990 Kč včetně DPH je cena konečná a Acer to jako výrobce pochopil. Mimochodem – podle analytických společností IDC a Gartner je Acer lídrem v oblasti prodeje chromebooků a celosvětovou jedničkou, podle dat společnosti Gartner dokonce s více než 33% podílem na trhu v roce 2015.

Vždycky jsem říkal, že noťas se musí zaplatit do půl roku. V minulosti jsem hodně překládal a psal články na kšeft. Tak tenhle Acer Chromebook 14 by se zaplatil za jeden víkend.

Jo, a přikupte si k němu ještě ten Kensington lock, aby vám nikdo těch vašich 32 GB dat nestopil!

Acer Chromebook 14 (CB3-431-C1RS)

Google Chrome Operating System

Intel Celeron Quad Core Processor N3160

4 GB LP DDR3 Memory OB + N/A

eMMC 32 GB + N/A

14” FHD Acer ComfyView IPS LCD – HD Graphics

Intel 802.11ac

BT 4.2 HD Camera With Wide Viewing Angle

3-cell Li-Polymer battery up to 12 hrs – 45 W

Full Aluminium Silver case

Hmotnost 1,41 kg

Příslušenství: Google Chrome, Setup Guide Passport, Warranty, adapter, PW cable, baterie interní

Cena: 8 990 Kč s DPH

Exit mobile version