Acer se přesouvá do vyšších segmentů a zájem o něj roste

Tomáš Čech, Country Manager Acer Czech Republic and Slovakia

Tomáš Čech, Country Manager Acer Czech Republic and Slovakia

V minulých letech Acer vždy představoval v květnu novinky, většinou na tiskové konferenci v New Yorku. Letos to bylo 23. června, ale jak to letos proběhlo? Kolik lidí dokázal Acer v době karantény vůbec oslovit? Co všechno Acer inovoval? Přidal něco pro hráče, kancelářské „myši“, cesťáky, techniky? Zdá se, že ano, a že Acer šlape svým konkurentům na kuří oka stále silněji. Odpovídal Tomáš Čech, Country Manager Acer Czech Republic and Slovakia.

Jaký byl letos zájem o novinky společnosti Acer? Podařilo se vám vůbec někoho oslovit, kromě vydání tiskových zpráv s otištěním nejistým?

V původních plánech samozřejmě naše tradiční tisková konference byla, jako každý rok. Všichni ale víme, co se dělo a ještě po celém světě děje. Organizovat v těchto dnech akci, na kterou by cestovali novináři z celého světa, je teď prakticky nemožné. Takže jedinou možností bylo uspořádat konferenci online. Nakonec to byl velký úspěch. V živém přenosu ji zhlédlo půldruhého milionu lidí po celém světě, a samozřejmě mnohem více poté ze záznamu. Zájem médií i odborné veřejnosti byl velký.

Uvedli jste novinky z celé vaší produkce?

Záběr je celkem široký. Především přicházejí nové verze již prodávaných řad. Herní notebooky Predator dostávají nové procesory Intel Core desáté generace a novou grafiku Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER. Bude nový Helios 300, Helios 700 i Triton 300. Stejně tak je obnovená řada herních počítačů Acer Nitro 7.

Herní počítače Acer Predator jsou mezi hráčskou komunitou dobře známé. Máte ale něco, v čem byste byli výjimeční?

Tak především vámi zmíněná řada Predator je jednou z prvních značek výhradně herních počítačů. Určitě jsme v této oblasti jedněmi z průkopníků na hry specializovaných počítačů a pokud vím, tak Predator je mezi hráči vnímán jako špička. Postavit herní počítač nebo dokonce notebook z nejvýkonnějších komponentů sice až takové umění není, důležité ale je, aby herní notebook byl schopen pracovat na maximálním výkonu dlouhodobě, nejen když je vyšponovaný krátkodobě. Pak jde o úplně jiný příběh. Vyžaduje to mnohem větší šasi, a především vše podřídit odvodu tepla. Jak se komponenty přehřejí, výkon prudce klesá. U celé řady Predator jde proto zejména o chlazení. Kromě promyšlené konstrukce máme například speciální ocelové větráky AeroBlade a pro řízení výkonu chlazení Acer CoolBoost. Výsledkem je, že Predatory se prostě nepřehřejí, a to je zásadní.

Jistě, ale to něco stojí…

Samozřejmě, Predator je naše prémiová řada. Pro toho, kdo chce co nejlepší poměr cena/výkon, máme i levnější varianty v řadě Acer Nitro.

Co máte mezi uváděnými novinkami pro komerční nasazení?

Uvedli jsme novou verzi notebooku Swift 5, jednoho z nejlehčích na světě. Mimochodem, to je notebook který používáme také interně a kolegovi se už stalo, že hledal svůj ztracený Swift a našel ho… ve své tašce. Nově bude mít Swift 5 antibakteriální sklo Corning Gorilla Glass.

Nedávno jste vstoupili s počítači ConceptD také do sféry grafických pracovních stanic. Osvědčily se, pokračujete s nimi i nadále? Doplnili jste specializované notebooky o nějaké novinky?

Jistě, budeme mít také nové verze notebooků ConceptD 3 a ConceptD 3 Ezel. Jsou i nadále určeny pro tvůrce obsahu – filmaře, architekty, inženýry. Prostě pro ty, kdo potřebují notebook s výkonem herního, ale stylový, úhledný, a tichý. Já mám osobně výtečnou zkušenost s prací v CADu na displeji s panty Ezel – to jsou vyklápěcí panty, které umožňují displej posunout dopředu nad klávesnici. Díky tomu je možné využít plně rozlišení displeje, a po překlopení navíc i aktivní pero.
Asi největší zájem ale vzbudila úplně nová řada notebooků a tabletů Acer Enduro. Název napovídá hodně, jsou to notebooky pro práci ve terénu. Odolné, robustní, téměř nerozbitné. Vodě a prachu odolné, s velkou výdrží, a s displeji čitelnými na přímém slunci. Produkty pro armádu, stavaře, geology, každého, kdo potřebuje počítač mimo kancelář, a nemyslím tím pracovní stůl doma. Vzorky už máme a zatím budí u všech nadšení.

Jak přežila firma koronavirovou krizi?

Upřímně řečeno, cítím se až trochu provinile, protože IT a počítače je obor, který zatím, a ono „zatím“  zdůrazňuji, jako jeden z mála na epidemii spíše vydělal. Během karantény totiž došlo prakticky ve všech zemích na světě k velkým změnám ve společnosti.

Především během posledních deseti let trh počítačů pomalu, ale jistě klesal. Po prudkém nástupu notebooků na přelomu tisíciletí začali uživatelé používat notebooky místo počítačů. Laptop se stal osobním nástrojem nejen na práci, ale hlavně na zábavu a komunikaci. Lidé si psali přes messengery a objevili sociální média. Vše se ale změnilo s nástupem smartphonů. Počítače zůstaly jako tažní koně na práci, ale na sledování obsahu, sociální média, messengery, WhatsAppy a Vibery se začaly masivně používat chytré telefony. Uživatelé dnes mají nový telefon každý rok či častěji, ale notebook vyměňují po třech, čtyřech letech.

Karanténa ale otočila tento trend zpět. Pokud jste doma, potřebujete pracovat a psát si a bavit se na telefonu. Pokud nejste zrovna na cestách, není to pohodlnější jinak než na notebooku. Mnohem masivněji se také začaly používat videocally, zejména Microsoft Teams a Google Zoom, a opět primárně na noteboocích. Děti se také učily vzdáleně – a najednou každé dítě potřebovalo vlastní notebook… Ve výsledku se proto prodeje ve druhém kvartálu tohoto roku vyhouply výrazně nad předchozí rok.

Otázkou samozřejmě je, jak dlouho to vydrží. Pravděpodobně se vše zase vrátí do normálu, ale firmy i lidé už budou připraveni na práci z domu a na telekonference, takže doufám, že oživení trhu vydrží déle.

Lze vysledovat v noteboocích nějaké obecnější trendy?

Určitě specializace. Notebooky se už dávno nerozlišují podle technických zaklínadel typu 15,6“, Core i3, 4G/500“… Nejsou až tak důležité parametry komponentů, jako určení notebooku pro dané použití.

Hrajete si? Potřebujete herní notebook. Velký displej, co nejlepší refresh rate. Až ne tak velké rozlišení, zato velké šasi a vynikající chlazení.

Nebo pracujete v CADu, případně  děláte rendering filmů? Herní notebook je sice dobrá volba, mobilní pracovní stanice je ale lepší. Má displej s co nejlepší barevnou věrností, s podporou aktivního pera, dobrou ergonomii a tichý chod.

Cestujete? Potřebujete notebook extrémně tenký, lehký, kovový. Elegantní, odolný, malý.

Anebo máte notebook na stole na internet a vozíte ho maximálně na chatu? Potom je to záležitostí poměru cena/výkon…

A proč bych si měl koupit právě Acer?

Nestavíme něco pro všechny, pro každého máme přesně to, co potřebuje. Když se mne přátelé ptají: „Jaký mi doporučíš notebook“, vždy se nejdřív zeptám já: „Řekni mi, co s notebookem děláš a k čemu ho chceš, kde s ním pracuješ a co na něm pojede, a potom ti poradím“.  No a především jsme na českém trhu letos 22 roků. Plánujeme dlouhodobě. Nemůžeme si dovolit, aby jediný náš zákazník byl nespokojený. Bedlivě sledujeme kvalitu a za trvanlivostí a odolností našich notebooků si stojíme. A pokud se cokoliv pokazí, máme tu servis, o kterém mnozí říkají, že je v Česku nejlepší. Protože jen spokojení zákazníci, si naše notebooky koupí znova… a znova… a znova.

Exit mobile version