Acer se připravuje na nástup IoT

Tchajwanská společnost Acer představila nové mini PC, které tvůrcům chytrých zařízení umožní při vývoji snadno analyzovat získaná data.

Acer minulý týden uspořádal konferenci, na níž představil nové miniaturní PC určené nikoli pro běžné uživatele, ale pro vývojáře. Zařízení s názvem aBeing One bude dostupné během třetího čtvrtletí tohoto roku a jeho účelem je usnadnit práci vývojářům pracujících na produktech v oblasti IoT. Mini počítač je možné jednoduše propojit s chytrou elektronikou a použít jej jako hub, který vývojářům umožní analyzovat data přicházející z daného zařízení. Díky spojení Aceru se společností Canonical, která na aBeing One předinstaluje Ubuntu Linux, zařízení budou moci při analyzování chytrých zařízení bez problémů používat i linuxoví vývojáři.

Jak na konferenci uvedl Robert Wang z Aceru, tchajwanská společnost oslovila řadu firem, které podnikají v oblasti IoT a zjistila, že by u nich byl o podobné zařízení velký zájem.

Acer se snaží diverzifikovat kvůli upadajícímu trhu s počítači. Tradiční výrobce notebooků určených pro běžné uživatele se nedávno začal zaměřovat také na cloudové služby. Změna strategie Aceru byla patrná z prezentace společnosti na veletrhu Computex, jenž se odehrál minulý týden. Přestože zde Acer stále vystavoval své notebooky a tablety, stejný prostor na jeho stánku dostaly také jeho cloudové služby, představené před několika týdny pod značkou „ab“ (jedná se o počáteční písmena „Acer“ a „Build Your Own Cloud“). Ty mají uživatelům umožnit synchronizaci souborů a multimédií mezi počítači, mobilními produkty a chytrými domácími zařízeními.

Acer není zdaleka jedinou společností, která sází na internet věcí – v poslední době to přímo vypadá, že ve velký boom v oblasti IoT věří snad všichni velcí hráči na trhu. A není se čemu divit. Podle analytické společnosti IDC bude mít trh s IoT v roce 2020 hodnotu 1,7 bilionu dolarů, zatímco minulý rok to bylo „pouze“ 656 milionů dolarů. Jak uvedl na konferenci Wang, podle jeho odhadů trh s IoT začne být opravdu zajímavý za dva až tři roky, „a na to je třeba se dobře připravit, protože pak už bude pozdě.“

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version