Acer Spin7: Konvertibilní notebook pro byznys

Manažerské a byznysové notebooky představují mezi přenosnými počítači nejvyšší standard, pokud si odmyslíte výkonné pracovní stanice a hráčské modely. Dobrý byznysový notebook musí být lehký, mít dostatečně velký displej vzhledem ke svým rozměrům a hmotnosti, samozřejmě potřebuje výkonný hardware, musí mít ergonomické pohodlné ovládání, bez problémů vydržet pracovní den a NBD záruku. Je jasné, že se nebavíme o kategorii noťasů za 10 bez daně, ale spíše o rozmezí 25-50 tisíc korun bez DPH, nebo chcete-li 1-2 tisíce dolarů.
Proto si výrobci zvykli dělit produktové řady na consumer, tedy pro domácnosti a corporate/business pro podnikatele a firmy. V praxi ovšem tohle dělení splývá, a především v segmentu SOHO a SMB zhusta najdeme „spotřebitelské“ notebooky. A proč ne, když na to mají parametry, byť častějším důvodem jejich koupě bývá cena. Podobně řadí Acer svůj Spin 7, kterému se zde věnujeme, mezi modely pro doma, ale podle nás má na to, ho používat i jako pracovní. Parametry by na to měl.

Pro dlouhodobý redakční test jsme měli k dispozici Acer Spin 7 (SP714-51) Signature Edition vybavený procesorem Intel Core i7-7Y75 1,3/1,61GHz (Kaby Lake, Intel HD Graphics 615) s 8GB RAM LPDDR3 1600MHz a 256GB SSD pevným diskem. V dané kategorii jde o solidní standard s výkonným procesorem poslední generace, menší RAM a SSD bychom dnes ani nikomu nedoporučili, stejně tak jako klasický HDD. To, že na nasazení pro pracovní účely myslel v duchu i Acer svědčí jedna maličkost – operační systém Windows 10 Pro, který standardně v consumer modelech nebývá. Na druhé straně má pro byznys Acer v nabídce řadu Switch (2v1), takže přidat si oficiálně do segmentu vlastní konkurenci by bylo nesmyslné.

Provedení
Spin 7 je každopádně designově i mechanicky povedený kousek. Má sice tloušťku pouze 11 mm, ale hliníkové tělo, s matným černým povrchem, mu dává dostatečnou tuhost a pevnost, takže se nemusíte bát, že by při běžné manipulaci nebo i nešetrnějším zacházení prasknul třeba displej, protože víko bylo moc měkké. O něco tužší by mohly být panty, pomocí nichž otočíte víko o 360 stupňů a z notebooku udělat tablet. Kvůli konvertibilnímu provedení je tlačítko pro zapínání na levém boku vzadu a vedle něj jsou i dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti. Na pravém boku jsou 3,5mm sluchátkový výstup a dva porty USB-C, takže pro připojení zařízení s USB-A (kterých je nyní naprostá většina) musíte použít redukci. Žádné další rozhraní nenajdete, například ani slot na SD kartu. Nás mrzí, že v balení je pouze jedna redukce USB-C/A. USB slouží zároveň i pro napájení a je průchozí pro DisplayPort, takže můžete používat externí monitor až do 4K rozlišení.

Displej
Displej notebooku má udávanou úhlopříčku 14 palců s rozlišením 1920×1080 pixelů, jeho rozměry jsou 31×17,5 cm, přičemž celé víko má rozměr cca 32,5×23 cm. Celkové rozměry Spin 7 jsou 324x229x11 mm. Displej je dotykový, ale ovládat lze pouze rukou – pokud jste zvyklí na práci se stylusem, tak v tomto případě máte smůlu. Odolnost je zajištěna použitím Corning Gorilla Glass, což mu dává lesklou povrchovou úpravu. Použitý IPS panel vykresluje jasný, dobře kontrastní obraz a velmi slušné je i barevné podání. Maximální svítivost jsme naměřili 245 cd/m2, která u okrajů klesá na 238 cd/m2. Vzhledem k tomu, že šlo o skokovou změnu u okrajů, lze označit podsvícení za vyhovující a rovnoměrné. Samotný pokles podsvícení u okrajů je totiž typický pro drtivou většinu modelů.

Klávesnice
Povedené je rozvržení klávesnice, která je pohodlná a dobře se na ní pracuje. Acer použil sdružení home+end+pdup+pgdown s klávesami šipek, díky čemuž je klávesnice velmi přehledná a člověk si na ni rychle zvykne. Klávesnice má větší mezery mezi klávesami a pohodlný je také široký touchpad. Klávesnice ale zároveň přináší největší zklamání, protože není podsvícená. A ještě jedna záludnost, v primárním nastavení jsou F1-F12 přiřazeny funkce označené ikonami. Ke klasickým Fxx se dostáváte přes klávesu Fn, což ale jde do tradičního nastavení uživatelsky změnit.

Výdrž
V tenkém těle je baterii s kapacitou pouze 2 770 mAh, s kterou vydrží notebook při běžné kancelářské činnosti (editace dokumentů, krátké videohovory, surfování, průběžné ukládání…) lehce přes 6 hodin. Což při jeho rozměrech není špatné, ale čekali jsme výsledek spíše 7-8 hodin. Na čas okolo 8 hodin se dostanete až po snížení jasu na úroveň zhruba 100 cd/m2, samozřejmě v úsporném režimu. Pokud Spin 7 opravdu zatížíte, třeba úpravou videa (na což, si přiznejme, není koncipován), baterie se vybije za 4 a půl hodiny. Opět jsme u notebooku této kategorie očekávali čas zhruba o hodinu lepší. Minimální tloušťka si vyžádala pasivní chlazení, které zvládá i v letních měsících dostatečně odvádět teplo, takže vnější teplota notebooku je pro práci na příznivých hodnotách. Nejteplejší místo je samozřejmě procesor, při vysoké zátěži se zde teplota dostala až na 43 °C, ale průměrné teploty při běžném provozu jsou 27-30 °C.

Hmotnost
Důležitým parametrem přenosných počítačů je hmotnost, tu jsme naměřili 1 245 gramů u samotného počítače plus 293gramový zdroj. Na zdroj se při uvažování o notebooku často zapomíná, v mnoha případech údaj není k dispozici a pak nastává nemilé překvapení, kdy super lehký notebook může mít u sebe zdroj, který váží půlku toho, co notebook. V tomto případě je poměr hmotnosti notebooku a zdroje cca 5,25, tedy zdroj je zhruba pětina hmotnosti notebooku, což je dobré, a pokud uživatel bude s sebou nosit počítač i zdroj, tak celkem půjde o 1538 gramů, což je solidní hodnota, jako 1,5litrová láhev s vodou.

Acer Spin 7 vidíme jako ideální pracovní notebook pro lidi, kteří tráví čas na cestách a potřebují především lehké zařízení nebo pracují z kaváren či co-workingových míst. Majitele určitě najde i mezi zájemci preferující stylové provedení. Za chybu považujeme chybějící podsvícení klávesnice, k výdrži baterie vzhledem k rozměrům zastáváme neutrální stanovisko – záleží především na pracovních návycích. Chválu si zaslouží klaviatura, touchpad, slušný výkon, samozřejmě rozměry a hmotnost, ale nejvíce si ceníme tichého chodu díky pasivnímu chlazení. Pro pracovní účely je důležitá i možnost dokoupení 3leté on-site NBD záruky za 490 Kč. Takže za nás, pokud hledáte lehce přenosný notebook, určitě Spin 7 dejte mezi kandidáty na pořízení.

Acer Spin 7 (SP714-51) Signature Edition
CPU: Intel Core i7-7Y75 (1,3–3,4 GHz)
RAM: 8 GB
Grafika: Intel HD Graphics 615
Displej: dotykový 14″ IPS (1920 x 1080)
Pevný disk: 256 GB SSD
Rozhraní: 2x USB-C, 1x audio, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1
Rozměry: 324 × 230 × 11 mm
Hmotnost (komplet): cca 1,6 kg

 

Exit mobile version