Acer Swift 5 ve skvělé formě

Swift 5 od Aceru prošel odtučňovací kúrou a přidal výkon. Lehounký ale solidní ultrabook s pevným tělem a výkonem pro všechny běžné činnosti, to je letošní Acer Swift 5, zástupce stále populárnější a v každé další generaci se lepšící řady acerovských notebooků Swift. Jaký je tento méně než kilový laptop se 14palcovým IPS displejem?
Díky použití hořčíkové slitiny dostanete do rukou velmi lehký a kompaktní notebook. Naše váha ukázala u notebooku hmotnost jen 941 gramů, ke kterému připočtěte 159 gramů vážící zdroj, takže celkem dohromady přesně 1,1 kg, což je výborná hodnota. Běžně notebooky s takto velkým displejem váží o třetinu až polovinu více, a to bez započítání zdroje.

Acer Swift 5

Vzhledem k celkové hmotnosti a kompaktnímu provedení jsme se tradičně zaměřili na obvykle slabá místa takto koncipovaných strojů. První je samozřejmě víko s displejem, kde především u extrémně tenkých počítačů často hrozí prasknutí displeje vinou přílišného tlaku na víko. V tomto ohledu nás Swift uspokojil, jeho víko je sice pružné a pod tlakem se ohne, ovšem zároveň je dostatečně tuhé, aby ochránilo samotný displej. Při běžném zacházení, do kterého počítáme i narvání notebooku do plného batohu k lahvím s pitím a nešetrný transport městskou dopravou, se o Swift určitě nemusíte bát. Další slabinou u mnoha notebooku bývá ukotvení displeje k tělu, tedy panty. Acer podle nás u nového modelu zvolil o něco tužší provedení, než měla minulá generace a tuhý kloub (zabírá většinu zadní hrany těla) dobře drží polohu displeje a společně s tuhým rámem omezuje nepříjemným vibracím, které známe z vlaků či autobusů na českých dopravních tepnách. Řešení s jedním kloubem by mělo bez problému vydržet dobře fungovat po celou dobu životnosti notebooku.

Použitý způsob uchycení, kdy displej není usazen nad úrovní těla, ale za ním, umožňuje jeho úplné vyklopení až na 180 stupňů, což řada jiných modelů nezvládne. Naopak drobnou daní za to může být výdech větrání ze zadní strany právě do toho masivního a tuhého kloubu. Není to vada, nemá to vliv na teplotní či výkonnostní parametry ani na nic jiného, ale je to určitý designový kompromis.

Acer Swift 5

Námi testovaný model měl přesné označení Acer Swift SF-514-52 series (modelové číslo N17W3, datum výroby 2018/03). Kompaktní rozměry pětkového Swiftu jsou v centimetrech 32,7 x 22,4 x 1,4 (v nejtlustším místě). Výrobce udává výdrž baterie až 8 hodin, přístroj disponuje 36Wh baterií. Při běžném kancelářském provozu se v našem testu pohyboval průměrný čas na 6:10 minutách, při maximální šetrnosti v úsporném režimu, s jasem displeje okolo 200 cd/m2 a vypnutou Wi-Fi jsme se přehoupli až na osm a půl hodiny.

Dotykový displej s úhlopříčkou 14 palců, poměrem 16:9 a FullHD rozlišením používá IPS panel s dobrou viditelností ze stran, i přes skutečnost, že má lesklý povrch. To řadu uživatelů nutí nastavit vyšší jas, a tím pádem mohou mít vyšší spotřebu a nižší výdrž, aby tak eliminovali odlesky v jasnějším prostředí. Tradičním neduhem lesklých dotykových displejů jsou samozřejmě ulpívající otisky prstů, což si, pokud jde o první notebook, uvědomí pouze malá část uživatelů. Pro lidi extrémně posedlé čistotou se pak můžete tento neduh stát doslova peklem na zemi. Velmi dobře hodnotíme velikost displeje (31×17,5 cm) k velikosti celého víka (32,8×21,2), kdy tedy displej zabírá zhruba 78 % celé plochy. V horní části displeje je kamera doplněná dvojicí mikrofonů. Acer Swift 5 má na notebook podobných rozměrů dobrý zvuk a pyšní se logem Dolby Audio.

Acer Swift 5 klávesnice

Acer Swift 5 má povedenou a dobře rozvrženou klávesnici s dvouřádkovým enterem a poměrně malým levým shiftem. Kladně hodnotíme sloučení kláves pgup+home a pgdn+end, kde k alternativní volbě slouží dlouhý stisk klávesy. Přesné a jasné vedení zdvihu kláves považujeme za jedno z nejlépe provedených u notebooků Acer. A samozřejmě nechybí snímač otisku prstu. Na levé straně stroje je sluchátkový vstup, vpravo napájení, velký HDMI konektor, dva USB 3 porty a jeden USB C konektor. Chybí ovšem slot na paměťovou kartu.

Acer Swift 5 zdroj

Námi testovaná hardwarová výbava zahrnovala Intel Core i5-8250U 1,60GHz/1,80GHz, 8 GB RAM (nelze rozšířit), 256 GB SSD (z toho dostupných 238 GB a volných 189 GB). Cena notebooku Acer Swift 5 začíná v závislosti na HW konfiguraci zhruba kolem 25-26 tisíc s DPH za Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD s Windows 10 Home až po nějakých 34 tisíc korun za Core i7, 16 GB a 512 GB SSD s Win10 Pro. V nabídkách prodejů je možné ještě narazit i na předchozí generaci Swift 5, jednoduchým rozlišovacím prvkem je hmotnost, starší modely jsou zhruba o 400 gramů těžší. Někdy jsou nové modely doplněny přídomkem „UltraThin“, odlišit je lze také tím, že jsou dostupné ve dvou barevných verzích: Charcoal Blue, Honey Gold.

Ve všech ohledech představuje Acer Swift 5 z roku 2018 velmi dobrý poměr výkon/cena. Už za zhruba 25 tisíc tak můžete mít kilový 14palcový notebook s pevným magnéziovým tělem a výkonem na úrovni dobrého standardu, náročnější/firemní uživatelé si mohou připlatit za nadprůměrný výkon i kapacitu. Standardně je poskytována dvouletá záruka, u dražších variant je v nabídce i možnost on-site.

Exit mobile version