Acer TravelMate P2 – jistota na kancelářský stůl

Počátky řady TravelMate se datují ještě do doby, kdy jste na noteboocích místo značky Acer našli hlavičku Texas Instruments. Vždy to byly modely, které neuchvátily svými extrémními parametry, ale představovaly plnohodnotné stroje s dobrým poměrem výkon/cena. Toho se drží i současná generace TravelMate P. Takže pokud hledáte „tažného koně“ vaší kanceláře, už nemusíte.
Na test jsme zvolili nejnižší řadu P2 v oblíbené kancelářské konfiguraci – čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 (i5-8250U, 1.6 GHz), 8 GB RAM a 256 GB SSD. Jde o sestavu, ke které dospěje většina uživatelů cestou kompromisu „i3 je nicmoc, i7 drahá, 4 GB RAM málo, 8 GB akorát a 128GB disk mi nebude stačit a za 512 GB nechci utrácet“. A máme tu kompromisní stroj, za který nehodláme utratit víc než 20 tisíc včetně DPH.

Tělo notebooku je kompletně z plastu, to je ovšem v této cenové kategorii standard, a cokoliv jiného by bylo příjemným překvapením. Důležité je, že plast je dostatečně hrubý, takže neklouže, je příjemný na dotyk a nejsou na něm výrazně viditelné otisky prstů. Víko displeje na první zatlačení ovšem nevyvolává dobrý pocit. I když po měsíčním používání je vše stále v pořádku a displej nedoznal úhony ani při „bitce“ o trochu vzduchu v MHD, subjektivně bychom uvítali tužší provedení. Praxe ukázala, že jde čistě o pocit, a ne vždy je nutné dát na první pohled. Kde by však potřeboval notebook „přitáhnout“ šrouby, jsou klouby pantů. Při prudších pohybech dochází k lehkému kmitání displeje a pokud píšete třeba za jízdy autobusem nebo vlakem, asi budete muset využít vyklápěcí stolek nebo opřít hranu displeje o sedačku před sebou, abyste ho pořádně zafixovali.

Full HD IPS displej je díkybohu matný a maximální jas, který jsme naměřili, byl 210 cd/m2. Není to tedy na oslavný ohňostroj, pracovní podsvícení budete mít asi někde na 150 cd/m2, ale pokud vezmeme do úvahy, že podsvícení není úplně homogenní – v dolní třetině displeje je jas o 15 cd/m2 nižší, je výsledný obraz přijatelný. Jinak obraz je slušně saturovaný a ostrý, na přesnost z hlediska grafické editace samozřejmě zapomeňte – což ale platí o všech noteboocích v této kategorii. Hlavní pro běžného uživatele je, že odchylka v podání spektra je konstantní a nenabývá převahu ani jedna ze složek RGB. Úhly pohledu jsou dobré a na IPS dostatečně široké, jas se začne ztrácet až pod náklonem 45 stupňů.

O zobrazení se stará integrovaná grafika Intel HD Graphics 620, která je pro kancelářské nasazení dostačující. Řada P2 nabízí i modely s Nvidia GeForce MX130 s dedikovanými 2 GB paměti, ale u i5 je to spíše pro pocit síly. Pokud usoudíte, že MX130 potřebujete, zvolte konfiguraci s procesorem i7. S 3320 mAh baterií jsme zvládli celou 8hodinovou šichtu v kanceláři, pokud ovšem notebook zatížíte na plný výkon, po 2 a půl hodině jste na suchu. Prakticky počítejte s 6 hodinami práce.

Průměrná pracovní teplota se pohybuje okolo 25 °C, při dlouhodobém zatížení ovšem v oblasti v oblasti obou horních rohů vystoupá až na 32° C. Klávesnice se naštěstí drží na přijatelných 28 °C, takže i při dlouhodobé práci sice zahřátí vnímáte, ale nejde o diskomfort, kvůli kterému byste přerušili práci. Z hlediska hlučnosti – 32 dB při práci – jde o slušný průměr.

Co se týká vybavení, je P5120 univerzální stroj – nabízí 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Gen 1 Type-C, VGA, RJ-45, HDMI i čtečku SD karet. Bez problému tak můžete fungovat v rámci firemního prostředí, kde narazíte jak na projektory ještě s „modrými“ kabely, také se pohodlně připojíte vzduchem díky bezdrátovému modulu 802.11ac a nechybí ani Bluetooth.

Dobře řešená je i klávesnice, která při téměř stejné šířce jako standardní desktopová má zdvih kláves 1,5 mm. I přes krátké vedení nabízí jasnou odezvu a dobrý pocit při psaní doplňuje kromě konkávního provedení kláves i jejich pogumování. V případě touchpadu se Acer rozhodnul pro klasické provedení se samostatnými tlačítky.
TravelMate P2510 naše očekávání nezklamal. Dostali jsme do ruky univerzální notebook, který nabízí veškeré vybavení a dostatečný výkon pro kancelářskou práci. Za své peníze obdržíte rozumné řešení s dobrým poměrem výkon/cena. Před koupí se ovšem podívejte na víko, kam směřovala asi naše jediná výrazná výtka, abyste později nebyli zklamáni. A pro koupi hovoří i jeho výdrž na baterii a poměrně nízká hlučnost v běžném provozu.

Acer TravelMate P2510-G2-M-55S2
Procesor: Intel Core i5-8250U
Paměť: 8 GB (max. 20 GB), DDR4
Úložiště: 256 GB SSD
Grafická karta: Intel UHD 620
Rozhraní: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.1 Gen 1 Type-C, VGA, RJ-45, HDMI, WiFi 802.11ac, Bluetooth
Displej: 15,6″ Full HD (1920 x 1080), matný
Baterie: 4 články, 3320 mAh, Li-ion
Zdroj: 65 W
Rozměry (Š x H x V): 379,50 x 254 x 22,10 mm
Hmotnost (přibližná): 2,1 kg
Záruka a její podmínky: 2 roky Carry-in
Operační systém: Windows 10 Pro

Exit mobile version