Acer TravelMate P645: Na cestě do korporátu

Notebook Acer TravelMate P645 představuje špičku této značky pro profesionální segment. Z hlediska jeho designu, provedení, parametrů i výkonu má patřit mezi notebooky, který vyhoví i náročným firemním uživatelům.
Acer nepatří mezi preferované korporátní značky a „Péčka“ by to měla změnit. Z tohoto pohledu není tak u „firemních“ notebooků primární výkon, i když je samozřejmě důležitý, ale celková „životaschopnost“ v průběhu dvou až tříletého cyklu – opotřebení baterie, poruchovost, odolnost proti otěru, zpracování klávesnice, panty atd. Většina uživatelů totiž nezmění způsob práce a na notebooku najednou nebudou dělat něco, co žere výkon o dost víc, než když ho dostali.

Námi testovaná P645 patří ke „slabší“ konfiguraci P645-S s intelovkým dvoujádrem Core i5-5200U, s 8 GB RAM, 256 GB SSD a sdílenou grafikou Intel HD5500. Jde tedy o 5. generaci procesorů (Broadwell-U), která se ale reálně objevila až v prvním čtvrtletí roku 2015. Je podobně jako nový Skylake (6. generace) vyroben 14nm procesem. 14palcový Full HD (1920×1080) displej je osazen IPS panelem. Protože jde o notebook cílený na podnikové prostředí, máte možnost dowgradu na Windows 7 Professional nebo instalaci Windows 8.1 a následně upgrade na Windows 10, což jsme zvolili. Přechod na desítky je u Aceru bezproblémový, konvertují se i acerovské utility nebo máte možnost je doinstalovat.

Co se povedlo, je rozhodně design. Konzervativnější uživatele zahřeje pohled na pěkně hranaté, černé a matné provedení. Podobný design jsem si oblíbil u jedné americké značky, aby následně přišla se zakulacenými rohy. Musím přiznat, že mi Acer tímto provedením rozhodně udělal radost. Acer se vyhnul tolik oblíbenému hliníku a tělo postavil na slitině hožčíku, s příměsí karbonových vláken (především víko). Výsledek pak jasně naznačuje, že tento notebook je především pracovní nástroj a ne módní doplněk nebo školní stroj na domácí úkoly. Hladký povrch jde dobře utřít i v případě, že na něm zanecháte pot a není příliš náchylný k otiskům prstů. Kombinací materiálů je zároveň elegantně vyřešen odvod tepla.

Co mi na TraveMatu P645 příliš nevyhovovuje, je měkká klávesnice, respektive nízký zdvih. Ale to je věc čistě osobní preference. Patřím totiž mezi lidi, kteří nedají dopustit na stařičkou PS2 klávesnici od IBM (ano, takovou tu bílou, mechanickou, která krásně „cvakala“) a samotné ostrůvkové provedení (chicklet) považují za ďáblův dar. Bohužel, dnešní notebooky, ať jde o jakoukoliv značku, se bez něj neobejdou. Klávesnice má podsvícení s možností vypnutí, ovšem intenzita podsvícení má pouze jednu úroveň. Touchpad je v provedení s dvojicí samostatných mechanických tlačítek. Pokud nemáte rádi jednolité plochy, kde musíte odhadovat, která část je ještě funkční a bude se chovat jako levé nebo pravé tlačítko, tohle řešení uvítáte. Odezva touchpadu byla rychlá a přesná.

Konektorově notebook rovněž nestrádá. Levá strana nabídne sluchátkový a mikrofonový vstup (3,5“ jacky), VGA. HDMI a USB 3.0 konektor, společně s rozklápěcím ethernetovým portem. Spodní strana RJ-45 je v podstatě čelist, kterou lze rozevřít, podobně jako kolíček na prádlo. Na první pohled to nevypadá bytelně, ale notebook prošel ostrou zkouškou, kdy jsem zakopnul o kabel a smetl ho ze stolu. Popravdě jsem se s konektorem rozloučil, ale k mé úlevě se ani nevylomil a funguje bez problémů dál. Zadní strana je bez konektorů, vpravo najdeme napájení a 2x USB 3.0. Přední strana skrývá v levé části čtečku SD karet. Tahle nenápadná a užitečná škvíra se postupem času stala značně iritující. Karta totiž nejde zacvaknout jenom bříškem prstu, ale musíte použít nehet. Což není dobrá zpráva pro dámy, protože k našípnutí nehtu tak může dojít velice snadno. Pro nasazení ve firmách je notebook osazen technologií vPro a čtečkou otisků prstů, nicméně chybí čtečka smart karet. K dispozici je jako doplňkové vybavení i dokovací stanice, jejíž port je zespodu vany notebooku kryt gumovou záslepkou, i když tohle by si spíše zasloužilo mechanické řešení.

Cinebench R15
OpenGL – 32,64 fps
CPU – 255 cb
CPU (Single Core) – 99 cb

I výkonově si tahle sestava vedla dobře, jak ukazují výsledky benchmarku. Pro normální kancelářskou práci naprosto vyhovující, pokud potřebujete, lze pracovat třeba i s Photoshopem nebo InDesignem. Tedy ne celý den, ale akutní nebo něžné úpravy se s ním dají pohodlně zvládnout. To samozřejmě i díky IPS panelu, která je sice pouze Full HD, ale je dostatečně kontrastní a ostrý, barvy se přibližují reálným, takže nemusíte ani tolik případně pracovat u grafiky s pipetkou, abyste si ověřily, co to asi je za barvu. Trefit „tělovku“ je sice problém, ale škálování na displeji uvidíte. Notebook se dostane k 90% sRGB pokrytí, což ale není u této kategorie zas tak důležité. Dobré jsou i pozorovací úhly. Velice pěkné hodnoty dosáhuje panel v případě jasu. Maximální se pohybují na hranici 320 cd/m2, průměrné pak 305 cd/m2, kontrast okolo 800:1. Z mého pohledu jde u kancelářského kousku o milé překvapení, kdy notebook nabízí víc, než by se dalo očekávat.

Maximální zatížení notebooku přineslo 35 dB(A), při běžné práci se hladina hluku pohybovala na 30 dB(A), takže P645 můžeme zařadit mezi tiché notebooky. Z hlediska teplot je na tom také dobře. Průměrná hodnota se při práci pohybovala na úrovní 25 °C. Jde tedy o poměrně chladný notebook. Při maximální zátěži, zpracování videa, se krátkodobě vyšplhala teplota až na 39 °C, ale s notebookem šlo stále pohodlně a bez omezení pracovat.
Během testu výdrže (PC Mark Work Battery), kdy notebook zpracovává mix kancelářských aplikací při jasu displeje 110 cd/m2 (bílý papír) dosáhnul P645 času 8 hodin a 42 minut. Tento čas jde v praxi zvýšit snížením jasu displeje. Tento výsledek považujeme za výborný, když naše očekávání tradičně bylo 7-8 hodin.

Acer P645 si v našem testu vede dobře a v podstatě není důvod, proč jeho koupi nezvážit. Jde o vyvážený stroj, který v řadě ukazatelů dosahuje lepších výsledků, než byste očekávali. Nejde ale o levný stroj pro koncáky, a i když je na něm rozhodně vidět zcela jiný přístup při návrhu a výrobě, než u běžného „plasťáku“ za pár tisíc, má to ve své kategorii díky silné konkurenci těžké. Největší překážkou totiž není hardware jako takový, ale pozice samotného „brandu“, který je stále považován za spotřebitelský.

Acer TravelMate P645-S
CPU: Intel Core i5-5200U (2,20 GHz)
RAM: 8 GB
HDD: 256 GB SSD
Grafika: Intel HD 5500
Displej: 14″ Full HD (1920×1080 bodů)
Hmotnost: 1,6 kg
Cena: cca 24 000 Kč bez DPH („street price“)
www.acer.cz

Exit mobile version