Acronis True Image 2017 New Generation

Nová generace programu ve verzi určené pro Windows poprvé přináší monitorovací systém Acronis Active Protection, Acronis ASign pro certifikaci dokumentů několika stranami a Acronis Notary pro certifikaci identity zálohy libovolného souboru, plus nové předplatné s Premium Supportem.
V úvodu si řekněme, že nové užitečné funkce najdete právě až ve verzi Premium. Ta zahrnuje licenci na jeden rok pro jeden počítač, 1 TB na cloudovém úložišti a zmíněné Active Protection, ASign a Notary. Standardní licence s cloudovým uložištěm obsahuje pouze 50 GB prostoru, o možnosti jednorázového zakoupení standardní verze (50 eur) bez cloudu a bezplatného upgradu na nové verze) pak nemá z hlediska uživatele ani moc smysl uvažovat. Premium verze nyní vyjde na 80 euro, což je srovnatelné s premium verzemi antivirů a podobně. Vzhledem k hodnotě dat která chcete chránit to je přijatelné, v podstatě jde o nějakých dvěstě korun měsíčně. Pokud si potřebujete dokoupit další prostor, lze ho navýšit až o 5 GB, což vás ovšem přijde na dalších 200 euro.

Aktuální Acronis True Image samozřejmě neopustil nic z funkčnosti svých předchůdců. Základem je robustní systém starající se o pravidelné zálohy vašich dat. Zálohovat lze celý počítač, jednotlivé disky, diskové oddíly, složky i soubory. Acronis je možné využít i pro provedení zálohy z NASu (například do cloudu) a jako cílové úložiště zvolit cloud, externí disk, další NAS, jiné úložiště v síti nebo využít FTP. Acronis nabízí také možnost archivace nepoužívaných či moc velkých souborů do cloud. V podstatě jde o klasické „vyčištění“, tak jak ho známe třeba z Outlooku.
True Image má skutečně široké možnosti nastavení režimu zálohování, od denního se spouštěním každou hodinu až třeba po každé první pondělí v měsíci či určitý den. Zvolit lze také zálohování při přihlášení nebo odhlášení uživatele nebo při restartu systému. K dispozici je i nonstop zálohování, kdy záloha kontroluje přírůstek v intervalech 5 minut (pracuje se tedy s diferenciální zálohou). Pro nonstop zálohu ovšem nelze použít cloudové úložiště, ukládá data pouze na lokální.

V současnosti, kdy řada lidí používá více než jedno zařízení, jistě řada z nás využije funkci synchronizace. Ta zajišťuje aktuálizaci vybraných složek mezi zařízeními. Acronis umí synchronizovat přímo mezi nimi, bez nutnosti ukládat soubory na cloudové úložiště. Cloud lze ovšem kdykoliv mezi cíle zálohy přidat nebo ho zahrnout již ve fázi nastavování pravidel. A zatímco počet počítačů, který může být s True Image zálohován je omezen typem licence (při koupi máte na výběr 1,3 nebo 5), počet mobilních zařízení jejichž zálohu můžete s Acronisem provádět, je neomezený. Na výběr máte zálohu přímo do cloudu nebo do počítače. Propojení s počítačem je jednoduché. Nainstalujete si mobilní aplikaci Acronis a po volbě zálohovat do počítače naskenujte QR kód z obrazovky počítače (ten ovšem musí být ve stejné síti jako mobilní zařízení).

Mezi další užitečné nástroje patří klonování disku a tvorba spouštěcích a záchranných médií Universal Restore, které oceníte při přechodu na nový hardware, protože se tak se vyhnete tradiční deaktivaci Windows. Funkci Try & Decide jistě oceníte, pokud se pohybujete v neznámém prostředí a hodláte spustit software, o jehož důvěryhodnosti máte pochyby. Try & Decide vytvoří v podstatě sandbox, ve kterém můžete experimentovat co hrdlo ráčí, aniž by se případné negativní události projevily v „živém“ systému. Jak název říká, prostě to nejdřív vyzkoušíte a pak se rozhodnete, zda změny které program provedl přijmete či nikoliv.

A nyní konečně k hlavním novinkám. Acronis Active Protection monitoruje chování systému v reálném čase a zaměřuje se na vyhledávání ransomwaru, který je rychle rostoucím druhem útoků, pomocí behaviorální analýzy. Systém sleduje výskyt aktivit odpovídající škodlivým vzorcům, detekuje a zabraňuje jakémukoliv šifrování souborů nebo napadení Master Boot Recordu. Díky tomu dokáže zachytit i nové varianty hrozeb. Již napadané soubory je v případě existence zálohy schopen automaticky nahradit. Jeho chování lze upravit s využitím black/white listu. Ve výchozím stavu totiž samozřejmě blokuje i programy s neznámým podpisem a tak podobně, byť mohou být přímo vaším výtvorem. Pro domácnosti je tato vlastnost dobrá třeba v tom, že blokuje instalaci nelegálních her a některých dalších možných zdrojů nákazy.

Další dvě řešení – Notary a ASign – využívají technologii Blockchain, která je nejznámější z jejího využití v případě bitcoinů. Bezpečnost blockchainu je založena na tom, že jde o decentralizovanou databázi, obsahující údaje s transakčními daty (za transakci považujme jakoukoliv datovou aktivitu, ne pouze pseudoměnu), kdy je původní záznam uložen v řadě uzlů. Zjednodušeně řečeno, Acronis Notary toto řešení využívá pro distribuci jedinečného hashe, který vypočte a připojí ke každému zálohovanému souboru. Při přístupu k záloze pak dotazem na uzly dojde k ověření, že jde o soubor identický s tím, který byl před časem ukládán. Notary certifikát tak garantuje neměnnost souboru a čas, kdy byl pořízen. V komerčním styku toho lze použít pro potvrzení o zaplacení (třeba na účtenky) nebo na zajištění certifikátů původu či licence. Odobně pracuje i ASign, který umí digitálně podepsat dokument několika účastníkům a provést audit schvalovacího řetězce.

I přes široké možnosti na poli zálohování, synchronizace, rozšířené bezpečnosti a propojení s cloudem si Acronis True Image zachoval jednoduché a srozumitelné uživatelské rozhraní, se kterým dokáže provést bezpečnou zálohu svého počítače většina uživatelů. Těm aktivním na sociálních sítích True Image také nabízí možnost přes webové rozhraní zálohovat jejich účet na Facebooku.

Exit mobile version