Acronis True Image 2018

Po revoluci verze 2017 představuje Acronis True Image 2018 přirozený evoluční krok, s několika změnami, které vylepšují uživatelský komfort a reagují na aktuální bezpečnostní hrozby. Přibylo 256bitové šifrování archivů, klonování systémového disku přímo za běhu nebo grafický přehled typu souborů v zálohách.
Acronis True Image je samozřejmě především řešení určené pro zálohování, umožňující zálohu na úrovni jak souborů, tak kompletního počítače, včetně klonování disků. Tento rok je ovšem kladen ještě větší důraz na ochranu dat, a to především v souvislosti s rostoucími ohrožením ransomwarem.

Acronis kromě tradiční možnosti zálohovat do Acronis Cloudu (verze Premium), NASu, FTP nebo externího disku, nabízí i jako v předcházející verzi možnost chránit soubory s využitím technologie Acronis Notary postavené na blockchainu. Tu najdete v zálohování pod volbou Soubory k ověření.

Bezpečnost blockchainu je založena na tom, že jde o decentralizovanou databázi, Acronis využívá Ethereum, obsahující údaje s transakčními daty, kdy je původní záznam uložen v řadě uzlů. True Image tak vypočte a připojí ke každému zálohovanému souboru jedinečný hash, kdy při přístupu k takto zajištěnému souboru dojde k ověření, že jde o soubor identický s tím, který byl před časem ukládán. Pro ověření je k dispozici nástroj Acronis Notary, kdy do webového rozhraní stačí přesunout ověřovaný soubor a notář ověří hash. Na webu Acronisu můžete vytvořit i certifikát ověření, a link na něj nasdílet.


Zálohovat můžete i mobilní zařízení nebo svoje účty na sociálních sítích Facebook a Instagram. Propojení mobilního zařízení s počítačem je jednoduché. Nainstalujete si mobilní aplikaci Acronis a po volbě zálohovat do počítače naskenujte QR kód z obrazovky počítače (ten musí být ve stejné síti jako mobilní zařízení).

True Image 2018 si ponechal široké možnosti nastavení režimu zálohování, od denního se spouštěním každou hodinu až po určitý den v měsíci. Na výběr je zálohování při přihlášení nebo odhlášení uživatele či restartu systému. K dispozici je i nonstop zálohování, kdy záloha kontroluje přírůstek v intervalech 5 minut (diferenciální záloha). Pro nonstop zálohu ovšem nelze použít cloudové úložiště, ukládá data pouze lokálně. V pokročilých nastaveních máte samozřejmě na výběr jak z přírůstková, rozdílová, tak i kompletní záloha nebo řetězec záloh, tedy kombinace přírůstkových záloh a doplněné o celkovou.

K dispozici je samozřejmě i možnost tvorby archivů a uvolnit si tak místo na disku přesunem souborů do cloudu nebo NAS. Acronis projde vybrané disky a složky a roztřídí soubory podle velikosti. Zálohovat tak můžete jako podle stromové struktury, tak i podle velikosti. V případě cloudu, lze zvolit z několika datových center Acronis pro dosažení nejvýhodnější rychlosti zálohování nebo geografického umístění. Na výběr je Austrálie, Německo, Švýcarsko, Francie, Velká Británe, Japonsko, Rusko, Singapur a Spojené státy. Archivy lze zabezpečit 256bitovým šifrováním AES.

Pod záložkou Aktivní ochrana je skryta služba Acronis Active Protection, kterou opět známe již z minulé verze. Ta v reálném čase monitoruje spuštěné procesy a v případě, že detekuje pokus o zašifrování souborů, zobrazí varovné hlášení. A těch není zpočátku, než určíte důvěryhodné programy, málo. Minulý rok mě paranoidní True Image dohnal k tradiční chybě – aby pořád „neotravoval“, službu jsme vypnul. Po řadě ransomware útoků v minulém a tomto roce jsem to tentokrát už neudělal. Určitě není od věci ponechat tuto službu aktivní, protože na některé procesy prostě ransomwarová ochrana antivirů nemusí zareagovat.

Synchronizace samozřejmě slouží k aktualizaci vybraných složek mezi zařízeními. True Image nabízí synchronizaci přímo mezi nimi nebo s využitím cloudového úložiště, ke kterému se zařízení připojují.

Beze změn zůstaly v této verzi nástroje, dodávané společně s True Image. Klonování disku a tvorba spouštěcích a záchranných médií Universal Restore se hodí při přechodu na nový hardware, protože se tak se vyhnete tradiční deaktivaci Windows. Try & Decide je vlastně sandbox, tedy zkušební prostředí ve kterém můžete testovat, aniž by se to projevilo v „živém“ systému.

Acronis True Image 2018 sice proti minulé verzi nedoznal výrazných změn, ovšem ani neztratil nic se svých kvalit. V jednom balíku dostáváte v podstatě několik programů, které byste jinak museli pořizovat samostatně. Kromě řešení kompletního zálohování a archivace, máte i možnost chránit certifikací (Acronis Notary) pravost souborů, k dispozici je ochrana v reálném čase proti rostoucí hrozbě ransomwaru, sandbox pro experimentování, duplikace systémových disků za běhu, nástroj pro synchronizaci či možnost zálohování účtů sociálních sítí.

Exit mobile version