Agilní Business Intelligence v cloudu – marketingové heslo nebo reálná příležitost?

SW v cloudu je téma, které hýbe světem IT již delší dobu. I mezi odborníky však stále zaznívají pochyby, je-li cloud skutečným přínosem, či jenom další marketingovou strategií IT firem, jak získat na trhu nový zdroj příjmu.
Ve veřejných médiích je tato debata v poslední době velmi intenzivní – například vyhledávač Google vrací řádově stovky milionů odkazů na toto téma. Vyplývá z ní, že existují příklady, kdy SW v cloudu lze již považovat za zralé řešení, často nahrazující tradiční implementaci „on premise“, tedy v interním prostředí firmy.

Jedním z příkladů, kde lze mluvit o komerčně využitelné oblasti, je business intelligence v cloudu (Business Intelligence Cloud Service – BICS). Výhody využití BICS jsou zřetelné, pokud se zaměříme na oblast agilního businessu – tedy všude tam, kde je vyžadována rychlá reakce na okamžitou změnu tržních podmínek či analýza bezprostřední obchodní příležitosti. Takovými obory, kde má implementace BICS význam, jsou především telekomunikace, energetika a finanční služby. Ale jsou i jiné sektory, kde nalezne BICS velké uplatnění – například stavebnictví – lídr tohoto oboru, společnost Skanska, již tento „odvážný“ krok dokonce udělala.

Předpokladem správného využití BICS ve všech těchto sektorech je orientace cloudové služby na koncové uživatele s minimalizací potřeby služeb interního IT pro implementaci, nastavení uživatelských panelů a uploadu dat do vlastního prostředí BICS. Jednoznačný přínos BICS pak můžeme zaznamenat v odděleních marketingu a obchodu, kdy je třeba analyzovat data řádově v hodinách, maximálně dnech od ukončení marketingové kampaně. V tradičním pojetí řešení vnitropodnikového IT nelze takový požadavek na rychlost splnit. Jednoduše proto, že tradiční implementace BI „on premise“ obvykle neumožňuje operativní zpracování užitečných externích dat vlastními pracovníky odborných útvarů. Nezbytná je naopak masivní spolupráce s interním oddělením IT spravujícím datový sklad, nemluvě o velkých finančních nákladech, které každá taková změna vyžaduje. Důsledkem neschopnosti interního IT podporovat agilní business je pak vznik izolovaných ostrůvků BI řešení (obvykle na bázi MS Excel) nebo existence „šedého IT“ na úrovni odborných útvarů, které dokážou podporovat potřeby businessu často podstatně lépe.

Kvalitní implementace BICS je příležitostí, jak omezit závislost na interním IT při zachování všech požadavků na enterprise platformu, jako je bezpečnost dat, dostupnost pro uživatele z jakéhokoliv prostředí nebo škálovatelnost. Podstatné jsou však uživatelské vlastnosti, které je třeba od BICS očekávat:

Intuitivní uživatelské rozhraní vycházející z vyspělé BI platformy – základem by měla být zkušenost s vyspělou on-premise BI platformou, jejíž rozhraní pro administraci a koncové uživatele je obohaceno o nástroje podporující vývoj datového modelu a prostředí manažerských panelů koncovým uživatelem. Sem patří nástroje pro samostudium a sady návodů podporující uživatelskou produktivitu.

Pokročilé analytické metody a vizualizace – intuitivně orientované analytické nástroje a bohaté vizualizační metody jsou základem rychlé orientace v datech. Platforma BICS musí také podporovat pokročilé matematické a statistické funkce, tak jak je to obvyklé ve vyspělých BI řešeních.

Bohaté vizualizace podporují uživatelskou přívětivost BICS

Integrace s vlastními tabulkovými daty – platforma BISC musí umožnit kombinovat data z podnikových systémů s vlastními tabulkovými daty (například ve formátu .xls) přímo koncovým uživatelem. To je důležité pro jakoukoliv okamžitou komparativní analýzu, například za účelem porovnání plánu vývoje výnosů se skutečností. Tato vlastnost je důležitým projevem omezení závislosti na podnikovém IT oddělení, a tím i předpokladem skutečné podpory agilního businessu.

Vždy k dispozici všude a z jakéhokoliv prostředí – BICS osvobozuje uživatele ze závislosti na fyzickém prostředí vlastní organizace. Stejný předpoklad je očekáván od prostředí, z něhož se BICS přistupuje. Uživatelé musí být schopni pracovat se svými daty z jakéhokoliv zařízení, ať je to notebook, tablet nebo chytrý telefon.

Vyspělá platforma a infrastruktura – ochrana dat a garance dostupnosti služeb je předpokladem důvěry vrcholového vedení firem v jakékoliv řešení v cloudu. Firma, která uvažuje o zavedení BICS, by se tedy měla zajímat o vyspělost infrastruktury, na níž je služba poskytována. Mezi parametry, které je třeba vzít v úvahu, je kvalita databázové platformy, na níž je služba BICS implementována, stejně tak i technologické a bezpečnostní parametry datového centra poskytovatele.

Výhody BICS pro uživatele

Během několika dní a s nulovými náklady
Jak již bylo řečeno v úvodu, výhodou implementace BICS je schopnost agilní analýzy dostupných dat a tedy i rychlé reakce na nastalou tržní situaci. Nutno však vyzdvihnout i výhodu nulových investičních nákladů při zprovoznění služby, či minimalizaci rizika při využití cloudových služeb především zavedených globálních hráčů. Rychlé zavedení služby během několika dnů je už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Autor pracuje ve společnosti Oracle Czech

Exit mobile version