Akcie HP se po oznámení hospodářských výsledků propadly o 12 procent

Úterý dvacátého listopadu se od dějin společnosti HP zapíše jako jeden z nejčernějších dnů. Po oznámení finančních výsledků společnosti za poslední kvartál a celý fiskální rok 2012 totiž akcionářům a investorům definitivně došla trpělivost. Investory nepotěšila čtvrtletní ztráta 3,49 dolaru na akcii (celkem 9 miliard amerických dolarů), účetní nesrovnalosti v pohlcené společnosti Autonomy, ani nevalný výhled do budoucna.

Akcie firmy se po ukončení včerejšího obchodování ustálily na hodnotě 11,7 USD, to je propad o 12,03 % a druhý největší propad v tomto roce. Čisté tržby (GAAP tržby) za fiskální rok 2012 dosáhly 120,4 miliardy dolarů, to je dynamický pokles o 5 procent ve srovnání s rokem 2011 a 4% pokles po započtení efektu změn na měnových kurzech.

GAAP ztráta na akcii za celý fiskální rok 2012 činila 6,41 dolaru, což značí pokles oproti rozředěnému zisku na akcii (EPS) ve výši 3,32 dolaru při meziročním srovnání. Non-GAAP EPS činil 4,05 dolaru, zaznamenal tak 17% pokles oproti loňskému roku.

Non-GAAP tržby nezahrnují účetní úpravy ve výši 20,7 miliardy dolarů po zdanění, tj. 10,46 dolaru na akcii, které souvisejí se zakoupenými nehmotnými aktivy, náklady na restrukturalizaci a výdaji na akvizice.

Čistý zisk HP za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2012 dosáhl 30,0 miliardy dolarů, což v meziročním srovnání znamená 7% pokles, resp. 4% pokles po započtení účinků změn měnových kurzů.

Pokud se podíváme pouze na nelichotivý závěr roku, dojdeme k závěru, že ve čtvrtém čtvrtletí činila GAAP ztráta na akcii 3,49 dolaru, což ukazuje pokles z rozředěného EPS v hodnotě 0,12 dolaru při meziročním srovnání. Non-GAAP rozředěný EPS za čtvrté čtvrtletí 2012 dosáhl 1,16 dolaru, tedy 1% meziročního poklesu. Non-GAAP tržby za čtvrté čtvrtletí nezahrnují účetní úpravy ve výši 9,1 miliardy dolarů po zdanění, tj. 4,65 dolaru na akcii, které souvisejí se zakoupenými nehmotnými aktivy, amortizací zakoupených nehmotných aktiv, náklady na restrukturalizaci a výdaji souvisejícími s akvizicemi.

Zaobaleno do líbivých slov

Ve firemní rétorice ale jde trend ´převrátit prakticky na ruby, vlastně jako odražení ode dna. Takto eristicky k tomu přistoupila CEO společnosti: „Na pravidelném setkání s burzovními analytiky, které proběhlo minulý měsíc, jsme se shodli, že fiskál 2012 byl prvním rokem v několikaleté cestě k úspěšné přeměně společnosti HP,“ řekla Meg Whitman, presidentka a generální ředitelka společnosti HP. „Vidíme první pokroky v klíčových oblastech, jako například uvádění nových produktů či úspěchu u zákazníků. Jsme velmi potěšeni, že se ve čtvrtém čtvrtletí podařilo vylepšit finanční vyváženost vygenerováním 4,1 miliardy dolarů v provozním cash flow a výplatou 384 milionů dolarů akcionářům formou zpětného odkupu podílů a dividend.“ Příliš důvěryhodně ovšem ředitelka společnosti během konferenčního hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2012 nepůsobila.

Jak si stály během čtvrtého kvartálu jednotlivé obchodní divize

Tržby Personal Systems meziročně klesly o 14 % při 3,5% provozní marži. Na trhu komerčních klientů došlo k 13% poklesu tržeb, v oblasti spotřebních klientů pak k 16% snížení tržeb. Celkové prodeje produktů poklesly o 12 %; o stejné procento se shodně snížily prodeje desktopů i notebooků. Tržby divize Printing meziročně poklesly o 5 % při 17,5% provozní marží. Celkový počet prodaných jednotek se meziročně snížil o 20 %. Tržby v oblasti komerčních tiskáren zaznamenaly 15% pokles, v oblasti spotřebních tiskáren pak došlo k 22% snížení tržeb. Tržby Services se meziročně snížily o 6 % při 14,2% provozní marži. Tržby skupiny Technology Services meziročně klesly o 4 %, tržby skupiny Application and Business Services o 7 % a tržby skupiny IT Outsourcing o 6 %. Tržby divize Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) se meziročně snížily o 9 % při 8,3% provozní marži. Obchodní jednotka Networking zvýšila své tržby o 7 %, Industry Standard Servers poklesla o 7 % a Business Critical Systems snížila tržby o 25 %. Tržby v oblasti Storage klesly o 13 %.

Tržby HP Software se meziročně zvýšily o 14 % při 27,2% provozní marži, včetně výsledků obchodní jednotky Autonomy. Na nárůstu tržeb divize HP Software se podílel zejména 9% nárůst prodeje licencí, 9% růst v oblasti podpory a 48% zvýšení prodeje služeb. Divize Financial Services meziročně zvýšila své tržby o 1 %, přičemž 3% zvýšení čistých aktiv vyvážilo 11% pokles objemu financování. Provozní marže činila 10,8 %.

Nakládání s aktivy

HP vygenerovalo ve čtvrtém čtvrtletí cash flow z aktivit ve výši 4,1 miliardy dolarů. Na konci čtvrtletí mělo skladové zásoby v hodnotě 6,3 miliardy dolarů, přičemž objem skladových zásob na počet dnů se meziročně snížil o 2 dny na 25 dnů. Pohledávky ve výši 16,4 miliardy dolarů se meziročně snížily o 2 dny na 49 dnů. Stav závazků na konci čtvrtého čtvrtletí činil 13,4 miliardy dolarů, což značí meziroční nárůst o 1 den na 53 dnů. Výplata dividend HP při ceně 0,132 dolaru na akcii si ve čtvrtém čtvrtletí vyžádala hotovost ve výši 260 milionů dolarů. Dalších 124 milionů dolarů v hotovosti použilo HP k odkupu zhruba 7,6 milionů kmenových akcií z otevřeného trhu. Na konci čtvrtého čtvrtletí mělo HP k dispozici 11,8 miliard dolarů v hrubé hotovosti.

Nešťastná Autonomy

HP ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2012 utrpělo nefinanční ztrátu v podobě poškození dobrého jména a snížení hodnoty nehmotného majetku ve skupině HP Software ve výši přibližně 8,8 miliardy dolaru. Hlavními důvody této ztráty jsou závažné nečestné účetní praktiky a záměrně zkreslené informace, které společnost Autonomy Corporation plc. poskytla HP před připravovanou akvizicí, a očekávaný dopad těchto zkreslených informací na dlouhodobé snížení finanční výkonnosti divize Autonomy. Uvedená zjištění vedla k nedávnému poklesu hodnoty akcií společnosti HP, tyto události ale nebudou mít žádné přímé finanční dopady ani důsledky.

A co výhled?

Pro první čtvrtletí fiskálního roku 2013 očekává HP non-GAAP rozředěný EPS zhruba 0,68 až 0,71 USD a GAAP rozředěný EPS okolo 0,34 až 0,37 USD.

Z odhadů non-GAAP rozředěného EPS za první čtvrtletí fiskálního roku 2013 jsou odečteny náklady po zdanění ve výši zhruba 0,34 USD na akcii, jež souvisí především s odpisy zakoupených nehmotných aktiv, náklady na celkovou restrukturalizaci a akvizicemi.

HP očekává, že za celý fiskální rok 2013 bude non-GAAP rozředěný EPS činit mezi 3,40 a 3,60 USD a GAAP rozředěný EPS dosáhne hodnot 2,10 až 2,30 USD.

Exit mobile version