Aktuálně z Internetu: Evropané se bojí kyberkriminality a vznik mezinárodního panelu pro ochranu osobních údajů na síti

Evropští uživatelé Internetu mají obavy o bezpečnost, vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Eurobarometr. Skupina mezinárodních autorit z řad státních orgánů, zástupců veřejnosti, soukromého sektoru a technické komunity založila odborný panel za účelem diskuze o budoucnosti globální internetové spolupráce.

Celých 76 % respondentů (více než v obdobném průzkumu v roce 2012) ze zemí EU si myslí, že se letos zvýšila pravděpodobnost, že se člověk stane obětí kyberkriminality. Dvanáct procent dotázaných také muselo čelit napadení e-mailu nebo účtu na sociálních sítích. Průzkumu se účastnilo 27 tisíc respondentů ze všech členských států.

Průzkum odhalil také další zajímavé souvislosti. Jen 50 % uživatelů aktivně využívá Internet k obsluze svého bankovního účtu, nebo internetovým nákupům, ovládat by to přitom mělo minimálně 70 % dotázaných. Na vině jsou opět hlavně obavy a to konkrétně o zneužití osobních údajů (zmíněno 37 % dotázaných) a zabezpečení on-line plateb (35 %).

„Průzkum ukazuje, jak neblahý dopad má počítačová kriminalita na využívání internetu – příliš mnoho lidí nevyužívá veškeré možnosti, které internet nabízí. Má to nepříznivý dopad na digitální ekonomiku i na naše chování v prostředí internetu. Abychom přišli na kloub organizované trestné činnosti na internetu, musíme posílit spolupráci v rámci Evropy a využít hlavně Evropské centrum pro boj proti kyberkriminalitě“, říká Cecilia Malmströmová, komisařka EU pro vnitřní věci.

Povzbudivé je zjištění, že oproti roku 2012 přibylo občanů EU, kteří se cítí být dobře informováni o rizicích kyberkriminality (44 % oproti 38 %). Některé další zajímavé závěry:

  1. 87 % respondentů na internetu neuvádí své osobní údaje (mírný pokles z 89 % v roce 2012);
  2. 52 % lidí nemá pocit, že je dobře informována o rizicích počítačové trestné činnosti
  3. 7 % lidí se stalo obětí podvodu v souvislosti s on-line použitím kreditní karty nebo bankovního účtu;
  4. 35 % lidí využívá pro přístup k Internetu chytrý telefon (v roce 2012 to bylo 24 %), tablet pak 14 % (oproti loňským 6 %).

Jeden panel káže všem

V souvislosti s bezpečností na Internetu musíme zmínit ještě jednu událost, a to vznik zajímavého mezinárodního panelu za ochranu osobních údajů, první setkání panelistů z řad široké odborné veřejnosti se uskuteční 12. a 13. prosince v Londýně.

Panel se zaměřuje na velmi zásadní problém ochrany osobních údajů na Internetu a hodlá se tomuto problému věnovat z několika různých pohledů, chce na začátku roku 2014 vydat první zprávu za účelem získání zpětné vazby a připomínek od veřejnosti.

Ve zprávě budou popsány hlavní zásady globální internetové spolupráce, navrhovaný rámec
pro tuto spolupráci a návrh opatření pro budoucí řešení problémů s ochranou osobních údajů na internetu.
Na důkaz uznání důležitosti této iniciativy, se estonský prezident Toomas IIves rozhodl stát se předsedou celé skupiny. Prezident Ilves je dlouholetým veřejným podporovatelem otevřeného, bezpečného a přístupného internetu. Místopředsedou panelu bude sám Vint Cerf.

Mezi podporovatele panelu patří také společnost ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Ta bude zajišťovat administrativu a jeho logistickou podporu. ICANN uvádí, že motivačním faktorem pro vytvoření panelu nejvyšší úrovně je rostoucí tlak na řešení problémů, mimo oblast její působnosti.

Ochrana dat na Internetu všude kam se podíváš

V nadcházejícím roce budou otázky kolem ochrany osobních údajů na internetu řešeny na řadě různých akcí, včetně každoročního zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu a také na nedávno oznámené konferenci, která se uskuteční v Brazílii na jaře roku 2014.

Dalším důležitým partnerem panelu je nadace Annenberg Foundation Trust ze Sunnylands, která na začátku roku 2014 uspořádá jedno ze setkání panelu v historickém objektu Rancho Mirage (Kalifornie) ve městě Sunnylands.

Koho v panelu nalezneme

Členy panelu tvoří poměrně různorodá skupina osobností. Aktivity členů panelu budou
prováděny nezávisle na jejich mateřských organizacích. Mezi členy nalezneme osobnosti jako:

Exit mobile version