J.K.R. součástí Solitea: Bomba na českém trhu ERP?

Holding Solitea, který až do zveřejnění 11. 1. 2016 sdružoval společnosti Cígler Software, Altus Software, Vema, Aquasoft a rakouskou JET ERP Betriebsgesellschaft, koupil také J.K.R., výrobce ERP systémů Byznys ERP a Byznys Evo. Proč se k tomuto kroku oba partneři, Solitea a J.K.R., odhodlali a co si od akvizice slibují, prozrazují Martin Cígler, předseda představenstva holdingu Solitea, a Vladimír Králíček, generální ředitel J.K.R.
Co vás k tomuto kroku vedlo a co si od něj slibujete?

Martin Cígler: Soliteu jsme založili proto, abychom dokázali rychle konsolidovat trh a dále rozvíjet svoje aktivity akvizicemi. J.K.R. je na českém trhu tradičním výrobcem ERP systémů, Byznys ERP je silná značka s 25letou tradicí. Firma má ve vývoji ERP velké zkušenosti. Ale hlavně, Byznys je skvělý produkt. Zkuste se zeptat jeho zákazníků a dozvíte se, že jsou s produktem i službami poskytovanými výrobcem spokojeni. To je pro nás před zahájením rozhovorů vedoucích k úspěšné akvizici vždy podstatné a jsme rádi, že se nám povedlo zahrnout J.K.R. do našeho portfolia. Od akvizice si slibujeme kromě rozšíření tržního podílu i cestu k větším zákazníkům. Produkty, know-how a zkušenosti J.K.R. jsou proto pro nás nesmírně cenné.

Vladimír Králíček: Společnost J.K.R. funguje na trhu s ERP už 25 let. Byť jsme už v minulosti dostávali nabídky na různé formy spolupráce a začlenění, doposud jsme vždy šli vlastní cestou. Samozřejmě jsme registrovali vznik silnějšího uskupení, kterým je skupina Solitea. Byli jsme jí osloveni, projevila zájem a ten jsme vyhodnotili. Uvědomili jsme si obchodní a vývojový potenciál možné synergie, zejména ohledně našeho ERP systému Byznys Evo, který je skutečně postaven jako jediný na zelené louce. Chtěli jsme naplno využít našeho know-how jak ze znalostí, tak pochybení z minulosti, protože zkušenosti jsou nepřenositelné. Padlo rozhodnutí a šli jsme do toho. Karty, které byly vyhozeny na stole, se nám líbily a dohoda o začlenění do skupiny Solitea přišla rychle.

Můžete odhadnout, jak bude vypadat budoucí trh v České republice s IS a ERP po této konsolidaci?

Martin Cígler: Na trhu se tím teď nic nezmění, jen J.K.R. má jiného vlastníka. Nic se nemění ani pro uživatele Byznys ERP, stále se budeme snažit o zkvalitňování služeb. Pokud se nám podaří to, co bychom chtěli, pak nám konsolidace vývojových aktivit a využití know-how napříč Soliteou může dát výhodu rychlejšího vývoje a kvalitnějších služeb zákazníkům, a to se na trhu už projevit může. Současně náš příklad může vést k tomu, že se o něco podobného začnou pokoušet další hráči. Nakonec, v minulosti tady už pár podobných aktivit bylo.

Vladimír Králíček: Bych byl rád, že všichni ostatní pochopí, že nemají šanci (smích), ale také si nemyslím, že by došlo ze dne na den k nějaké výrazné změně. Samozřejmě doufám, že se naplní naše předpoklady, a že si navzájem pomůžeme ke změně.

Když jsme spolu dělali rozhovor v červnu 2015, ptal jsem se, zda se v holdingu Solitea nebojíte vnitřní konkurence jednotlivých ERP systémů. Tehdy jste měl logické vysvětlení, že nikoliv. Jak tuto situaci vidíte teď?

Vladimír Králíček, generální ředitel společnosti J.K.R., a Martin Cígler, předseda představenstva holdingu Solitea

Martin Cígler: Odpověď je úplně stejná, nebojíme se. Včera (12. 1. 2016) jsem říkal na přednášce zaměstnancům J.K.R., že pro Byznys ERP jsou Altus Vario či Money nejoblíbenější konkurencí, a že to platí i naopak. Když se podívám na referenční zákazníky J.K.R., jde o větší společnosti, než jsou běžní zákazníci Altus Vario nebo Money S5. Za všechny jmenujme třeba Ravak, Ryor, Marimex CZ či Koh-i-noor. Nejde o konkurenci, ale o výhodu. Pokud totiž J.K.R. narazí na zákazníka, který je pro Byznys ERP příliš malý, dokáže mu nabídnout jiný produkt holdingu, a to samozřejmě platí i naopak. Společně dokážeme lépe vytěžit poptávky a zákazníkovi nabídnout to, co je pro něj nejvýhodnější.

Vladimír Králíček: Jsem stejného názoru, že jde spíše než o vnitřní konkurenci o synergii. Náměty se všichni musíme naučit prosadit v rámci celé skupiny.

Máte plán, jak bude probíhat konsolidace dalšího vývoje a nabídky ERP a ostatních IS ve skupině Solitea?

Martin Cígler: Solitea má firemní motto, že prostřednictvím svých produktů a řešení zjednodušuje podnikání všem firmám všech velikostí. Takže přesně to dnes už umíme. V portfoliu totiž máme produkty pro všechny, od iDokladu po malé podnikatele, až pro ty největší s nabídkou plnokrevného ERP jakým je Byznys ERP,. Všechny současné systémy i nadále rozvíjíme a nejsou zde žádné snahy preferovat některý z nich. Nicméně některé nově vyvíjené věci unifikujeme a tam, kde to jde, je děláme pro všechny systémy společně. Ušetřené zdroje věnujeme na rozvoj nových řešení, které bychom chtěli našim zákazníkům představit za pár let.

Uvažujete tedy o novém ERP systému?

Martin Cígler: Možností je několik. Buď půjdeme cestou intenzívnějšího rozvoje některých ze stávajících řešení, nebo zkusíme vývoj nového produktu, nebo zase narazíme v při akvizičním rozvoji na něco skutečně pěkného. Hodně o tom interně v celém holdingu diskutujeme a zpracováváme si průzkum potřeb našich zákazníků. Na některých věcech pracujeme již dnes, ale zatím ještě nejsou veřejné.

Nebojíte se, že tento krok vyvolá znepokojení u vašich zaměstnanců?

Vladimír Králíček: U těchto projektů a spojení se vždy vyhodnocuje reakce stávajících pracovníků. I my jsme taky do toho šli s obavami. Na prvním setkání se všemi pracovníky jsem jasně sdělil, jaké výhody spojení pro všechny má. Nebyl jediný negativní ohlas. Po delším době jsem přemýšlel, že vždy je něco negativního, ale v tomto případě jsem na nic nepřišel. Takže jsem si jist, že negativní věci zde nejsou.

Martin Cígler: Snažíme se tvořit vizi společně se všemi zaměstnanci a nasloucháme názorům každého z nich. Nebojím se, že by lidé, kteří mají příležitost stát u zrodu nápadů a z nich skládaných vizí, z toho měli špatný pocit.

Přistoupíte k rebrandingu, podobně jako to udělala skupina Infor, nebo u nás firma LCS/Asseco Solutions, která už předtím přejmenovala všechny svoje systémy na Helios?

Martin Cígler: Nechceme dnes jakkoliv měnit brandy, pod kterými jednotlivé produkty operují na trhu, protože jsou na něm velmi silné a známé. Pravděpodobně však přistoupíme ke sladění korporátní identity. Určitě to bude cestou evoluce, nikoliv revoluce. Takže lze čekat třeba drobnou změnu logotypů, či podobné šablony webových stránek.

Budete se teď více soustřeďovat na některá průmyslová odvětví? Pomůže vám toto sloučení?

Martin Cígler: Každý z produktů v portfoliu Solitey má svoje nějaké oblíbené vertikály. Pokud v synergických efektech najdeme další, budu jen rád.

Vladimír Králíček: ERP systém Byznys Evo jsme vytvářeli s ohledem na širokou oblast podnikání, asi však platí, že se chceme více soustředit na výrobní a strojírenské firmy.

Jakým způsobem teď budete oslovovat svoje už společné zákazníky? Jaké budou vaše argumenty pro pořízení některého z IS od skupiny Solitea?

Martin Cígler: Výrobci softwaru v holdingu Solitea nemají mnoho společných zákazníků. Všechny firmy fungují i nadále samostatně, nicméně dokážeme interně sdílet obchodní informace. Výjimečně dochází k tomu, že se na trhu potkáme. Ideálním stavem pro nás bezpochyby je, když na konci výběrového řízení spolu soutěží jenom příslušníci naší skupiny.

Vladimír Králíček: Uděláme všechno pro to, aby vždy vyhrál náš Byznys (smích). Zdravá interní konkurence přispěje k růstu služeb pro všechny.

Kolik tato transakce stála?

Martin Cígler: Z pohledu Solitey byla hodně drahá.

Vladimír Králíček: Z pohledu J.K.R. byla velmi levná, kolegové to potvrzují.

Martin Cígler: Takže win-win, ale tato informace skutečně není veřejná.

Exit mobile version