Alliance Laundry CE nasadila konfigurátor zakázek Infor CPQ

Konfigurátor zakázek Infor CPQ umožňuje společnosti Alliance Laundry CE, která vyrábí pod značkou Primus profesionální vybavení pro prádelenské provozy, rychlý růst výroby a odbytu.

Alliance Laundry výroba

Alliance Laundry CE vyrábí zejména průmyslové pračky, sušičky a žehliče. Značka Primus má tradici od roku 1911 a dnes patří mezi přední světové výrobce průmyslové prádelenské techniky. Od roku 2014 je součástí americké skupiny Alliance Laundry Systems (ALS), která je v této oblasti světovou jedničkou. Česká pobočka zaměstnává 800 lidí, dosahuje obratu přes 2,8 miliardy korun (2015) a denně vyrobí okolo 120 kusů špičkové techniky. Od roku 2006 využívá ERP systém Infor SyteLine a konfigurátor zakázek Infor CPQ, které dodala firma ITeuro, partner Inforu pro Českou republiku a Slovensko. Alliance Laundry CE v roce 2016 obě řešení upgradovala s podporou systémového integrátora ITeuro na nejnovější verzi a díky využívání těchto IT systémů intenzivně roste.

Výchozí stav a záměry projektu

V roce 2006 společnost Alliance Laundry CE implementovala ERP systém Infor SyteLine spolu s dalšími řešeními Inforu – pokročilým plánováním a rozvrhováním APS, řízením servisu a údržby Field Service Plus a také konfigurátorem zakázek CPQ. Požadavek na nástroj Konfigurátor byl už v roce 2006 nedílnou součástí obměny podnikového softwaru. Obchodní model společnosti je založen na zakázkové výrobě a před nasazením nástroje CPQ bylo nutné konfigurace výrobků sestavovat ručně.

Aktualizace ERP a nový Konfigurátor

V roce 2016 se firma rozhodla pro upgrade ERP SyteLine z verze 7 na verzi 9 (9.00.30). S tím byla spojena i výměna Konfigurátoru za nejnovější verzi, která využívá technologii BuyDesign. Předchozí Konfigurátor byl postaven na technologii Trilogy. Stejně jako prvotní implementaci řešila i projekt upgradu společnost ITeuro.

Alliance Laundry uvnitř továrny

Samotný upgrade probíhal v období dozvuku organizačních změn, kdy se původně belgická značka Primus stala součástí americké firmy Alliance Laundry Systems. S tím se pojilo i rozšíření ERP SyteLine jako primárního systému pro zastoupení v Belgii na přelomu ledna a února 2015, přičemž už od roku 2013 využívá SyteLine i obchodní pobočka v Hongkongu. Také jejich aktivity procházejí přes Infor CPQ. Projekt má tedy mezinárodní rozměry, a i díky tomu vyrostla za uplynulých deset let česká výrobní pobočka čtyřikrát. Růstový trend se očekává i pro další období.

Řešení a jeho přínosy

Konfigurátor zakázek Infor CPQ je nedílnou součástí infrastruktury aplikací ve společnosti Alliance Laundry CE. Spojen je s ERP systémem Infor SyteLine, který Alliance Laundry CE využívá v České republice i v zahraničí (režim „MultiSite“). S Konfigurátorem, interně označovaným jako CFG, aktivně pracuje okolo patnácti uživatelů odbytového oddělení (Oder Desk). Veškeré konfigurační modely spravují dva administrátoři CFG. Výstupy z CPQ pak procházejí celou společností, od nákupu materiálu přes výrobu až po expedici.

Jak Konfigurátor funguje

Konfigurátor CPQ má stejný účel jako například u automobilek. Umožňuje nabízet různé varianty a doplňkové výbavy základních řad výrobků. Přitom je jasně určeno, jaké kombinace prvků jsou přípustné a jaké naopak ne, ale i jejich vzájemné vazby. Na konfigurace jsou přímo navázány ceníky, vstupní materiály, kusovníky a následně plánování výroby.

Před zavedením Konfigurátoru se kombinační kódy v objednávkách a kusovníky skládaly ručně (do tehdejšího ERP Concorde). Dnes se vše skládá uživatelsky jednoduchým zaklikáváním položek v Konfigurátoru, jehož výstupem je vždy jedinečný produktový kód. Z něj lze přesně identifikovat typ výrobku i jeho specifikaci. Tyto informace o zakázce jsou evidovány napříč celý výrobním a obchodním řetězcem, tedy nejen ve výrobě, ale také v poprodejním servisu. Alliance Laundry CE má totiž implementován v ERP SyteLine i modul Field Service Plus, a díky tomu se mohou technici vyjíždějící na servisní zásahy vybavit potřebnými náhradními díly na dané zařízení.

Alliance Laundry panorama

Nový Konfigurátor poskytuje oproti předchozímu více možností, což se hodí především u nastavování složitějších podmínek a vazeb. Přes CPQ prochází 100 % všech výrobků Alliance Laundry CE. Další stroje navíc společnost nakupuje a přeprodává, ovšem 20 % z nich nějakým způsobem nejprve modifikuje – a tyto modifikace opět procházejí přes CPQ. V objemu celkového odbytu se tak Konfigurátor využívá v až 70 % případů.

Související přínosy

Nasazení nejnovějšího Konfigurátoru s technologií BuyDesign si vyžádalo úpravy konfiguračních modelů produktů Alliance Laundry CE. Tím se zjednodušila a zpřesnila evidence možných produktových kombinací – vznikly takzvané „model charty“, které udávají struktury produktových kódů s přesným rozklíčováním, o jaký stroj se jedná. Usnadnilo se tím i zavádění nových výrobků do prodejního a výrobního cyklu formou řízeného procesu. Pokud přijde z vedení požadavek na nový produkt, odvodí jej administrátor z už existujícího nejvíce podobného model chartu, a poté připraví konfigurační model. Obdobně se postupuje při veškerých updatech produktů. Tento proces standardizace je obvyklý při přechodu na využití konfigurátorů v obchodních procesech firem.

„Pestrost produktů a řad je tak rozmanitá, že nešla řešit jinak než přes Konfigurátor,“ popisuje hlavní přínos řešení Infor CPQ Miroslav Kletenský, CFG Administrator Alliance Laundry CE. „Výstupy z Konfigurátoru využívá většina naší společnosti a často i naši zákazníci. Je to začátek objednávky, na kterou navazuje výrobní proces. Po konfiguraci se vytvoří objednávka a rozjíždí se plánování do nákupu a do výroby. Oddělení After Sale využívá informace o složení stroje pro servisní případy, ke kterým má informace o přesné konfiguraci stroje. Konfigurátor dlouhodobě podporuje růst společnosti a zlepšování podmínek pro klienty. Jen za poslední zhruba rok, kdy využíváme novou verzi, vzrostla produkce o třetinu. CPQ nám přináší i časovou a finanční úsporu – ani správa modelů při aktuální šíři nabídky by bez něj nebyla možná,“ hodnotí M. Kletenský.

Předpokládaný rozvoj firmy i díky využití Infor CPQ

Vedení společnosti Alliance Laundry CE plánuje do konce roku 2017 další nárůst objemu výroby, a to až na 160 strojů denně. Oproti stavu před dvěma lety tak bude produkce dvojnásobná, aniž by bylo nutné rozšiřovat týmy Order Desk a administrátorů řešení CPQ. S ohledem na nové možnosti, které přinesla verze CPQ s technologií BuyDesign, bude prozkoumáno další, širší využití tohoto nástroje v procesech firmy.

Profil zákazníka

Profil dodavatele

Exit mobile version