Alma Media po akvizicích Jobs.cz a Prace.cz získala Profesii a další pracovní portály za 24 milionů EUR

Finská mediální skupina Alma Media pokračuje ve své expanzi ve střední Evropě i dalších regionech. Na začátku letošního roku skupina akvírovala společnost LMC, provozovatele největších českých jobboardů Jobs.cz a Prace.cz, nyní získala hlavního slovenského hráče na on-line trhu práce Profesii a další portály v evropském regionu.

Po získání společnosti Profesia a dalších firem provozujících pracovní portály má nyní mediální skupina zastoupení trhu on-line recruitmentu kromě Finska také v České republice, v Pobaltí, na Slovensku, v Chorvatsku, v Maďarsku, v Srbsku a v Bosně a Hercegovině.

Skupina Alma Media se včerejší akvizicí stala výhradním vlastníkem náborových on-line služeb, které mají vedoucí postavení na slovenském a chorvatském trhu. Rovněž se stala minoritním vlastníkem pracovních portálů provozovaných na srbském a bosenském trhu.

Tato akvizice doplňuje již existující silné zázemí náborových služeb, provozovaných v České republice, Pobaltí a Finsku, a umožní tak na těchto trzích různé synergie.

Alma Media v této transakci získala pracovní portály ve východní Evropě, provozované společností A&N Media Limited, která je pobočkou zcela vlastněnou společnostmi Daily Mail a General Trust Plc.

Cena transakce je 24 milionů EUR a vychází z aktuální hodnoty společnosti. Alma Media na tuto transakci využívá peněžních prostředků ze svých stávajících prostředků.

Největší částí transakce je Profesia, která je dominantním hráčem na poli náborových služeb na Slovensku, a zároveň provozuje pracovní portály v České republice a v Maďarsku.

Získaná chorvatská společnost, Tau on-line, provozuje moj-posao.net, který je dominantním pracovním portálem v zemi. Součástí transakce je i Autovia, druhý nejvíce využívaný automobilový portál na Slovensku, dále pak 25% podíl v Infostud 3, který provozuje nejdůležitější náborový portál a také jeden z automobilových portálů v Srbsku, a v neposlední řadě 30% podíl v Development Studio – společnosti, která stojí za job boardem, který je lídrem trhu v Bosně a Hercegovině.

Za finanční rok končící v září 2012 by získané podíly měly společnosti přinést roční tržby okolo 8,5 milionů EUR. Odpovídající celková EBITDA ze získaných portálů by měla být okolo 2,8 milionů EUR, čili 33% tržeb za stejné období. Získané společnosti bude Alma Media vykazovat jako součást segmentu on-line služeb.

Akvizice je v souladu se strategií společnosti Alma Media růst v oblasti on-line služeb a i nadále rozšiřovat svoji mezinárodní působnost.

“Získáním těchto portálů na Slovensku a v přilehlých sousedních zemích se Alma Media stává jasným lídrem na poli náborových on-line služeb v tomto regionu. Jedná se o skvělé pokračování akvizic LMC v České repoublice a CV Online v Pobaltí, ke kterým došlo na začátku tohoto roku. Zkušení lidé v Profesii a dalších získaných společnostech pomáhají rozšířit naše know-how a ještě více posilovat naše náborové služby”, říká Raimo Mäkilä, který je ve skupině Alma Media Senior Vice Presidentem divize Marketplaces.

Exit mobile version