Americký startup příští rok začne prodávat auta vyrobená pomocí 3D tisku

Americká společnost Local Motors by v příštím roce chtěla začít prodávat dva funkční automobily, které budou kompletně vyrobeny za pomoci 3D tiskáren. Bude o ně zájem?

Design dvou automobilů, které chce Local Motors začít vyrábět v prvním čtvrtletí příštího roku, vzešel ze soutěže, kterou americký startup vyhlásil na počátku tohoto roku. Vítězem se stal Kanaďan Kevin Lo, který vyhrál v obou kategoriích: navrhl jednodušší vozítko s názvem Swim i sportovní kupé pro čtyři osoby s označením Sport. I když návrh obou automobilů vypadá velmi dobře, finální design se podle mluvčího Local Motors může od návrhů nakonec lišit. Nutno podotknout že Lo pracuje v divizi „pokročilých tiskařských systémů“ ve společnosti Hewlett-Packard.

Local Motors již má s výrobou automobilů pomocí 3D tisku zkušenost. Své vůbec první vozidlo s názvem Strati „vytištěné“ na 3D tiskárně představila firma v minulém roce. Strati byste však domů asi nechtěli, jelikož jsou na jeho karosérii jasně viditelné silné vrstvy plastu.

Za to Swim a Sport na obrázcích vypadají mnohem lépe. Na druhou stranu, i když model kupé Sport vypadá opravdu „sportovně“, závratnou rychlost nečekejte. Podle Local Motors bude toto vozítko poháněné lithium-ionovými bateriemi schopné jet rychlostí 40-60 kilometrů za hodinu a jeho cena se bude pohybovat v rozmezí 18 000 až 30 000 dolarů (v přepočtu až tři čtvrtě milionu korun). V dalších letech však mají podle Local Motors následovat rychlejší verze automobilu, přičemž je pravděpodobné, že tyto budou na elektřinu. Podle mluvčího Local Motors inženýři startupu v současné době zkoumají všechny možnosti a experimentují s různými technologiemi.

Local Motors nepoužívá tradiční metody 3D tisku, které jsou poměrně pomalé. Namísto toho firma zvolila výrobní metodu označovanou jako Big Area Additive Manufacturing (BAAM) vyvinutou společností Cincinnati Inc. Ta by podle vyjádření amerického startupu měla být rychlejší i finančně úspornější.

Na závěr je nutné podotknout, že Local Motors není první společností, která se o „vytisknutí automobilu“ pokouší. Svá vozítka, jejichž karoserie byly vytištěné na 3D tiskárnách, již v minulosti představily firmy Urbee či KOR EcoLogic. S trojrozměrným tiskem pak experimentuje třeba i společnost Rezvani Motors, která nedávno představila sportovní auto Blade. Na rozdíl od Blade, jehož větší část byla vytvořena nikoli pomocí 3D tisku, ale běžnými výrobními metodami, však Local Motors plánuje na 3D tiskárně vytisknout u svých modelů Swim a Sport celou karoserii i výbavu interiéru.

Exit mobile version