Arcserve znamená nejen zálohování

Distributor s přidanou hodnotou Entec má v nabídce také Arcserve, původně pro backup and recovery. Dnes už je Arcserve kompletní řešení pro business continuity na bázi UDP – Unified Data Protection a může růst s uživatelem až do velikosti kategorie enterprise, říkají Milan Mottl, Territory Sales Manager Arcserve, Vladimír Brož, Senior Development Manager Entec, Jakub Toman, obchodní ředitel Entec.

V nabídce máte nástroj Arcserve pro backup and recovery, zálohování obnovu dat. Jak zapadá do vašeho portfolia?

Vladimír Brož, Senior Development Manager, Entec

Vladimír Brož, Entec: Řešení Arcserve zapadá do naší nabídky velmi dobře, protože Entec Solutions dodává jednak prvky pro stavbu síťové infrastruktury, tak i storage a obojí je v podstatě softwarově nezávislé. Arcserve nám proto umožňuje poskytnout našim partnerům kompletní řešení pro backup a recovery dat jejich koncovým zákazníkům.

Na jednu stranu je Arcserve léty prověřený a vyzrálý produkt, na druhou stranu se historicky opírá o základ spočívající v nasazení on-premise u zákazníka. Jak dnes Arcserve splňuje nároky dnešního prostředí? Pracuje i ve virtualizovaném prostředí? Podporuje i zálohování v cloudu?

Milan Mottl, Territory Sales Manager, Arcserve

Milan Mottl, Arcserve: Arcserve od svého prvopočátku, kdy patřil pod společnost Cheyenne Software, byl k dispozici pro všechna zálohovací média. Napřed pro pásky, pak i pro disky, ale to se bavíme o historii nějakých třiceti let. Neustále se vyvíjel a dnes splňuje většinu požadavků zákazníků na zálohování a vysokou dostupnost jejich dat. Řešíme jak ochranu on-premise, tj. instalovaný přímo u zákazníka, tak v cloudu, i v hybridním prostředí on-premise i v cloudu.

Běží Arcserve také v cloudu, jako například Microsoft Azure, IBM Cloud apod.?

Milan Mottl: Arcserve díky své technologii a architektuře podporujeme veškerá cloudová prostředí. Pokud jde jen o zálohování, pak není problém data replikovat do cloudu, stačí k tomu virtuální stroj MS Windows Server. Zároveň s tím lze provozovat pokročilejší funkce v podobě replikace v reálném čase a běh předpřipravených virtuálních strojů z posledních záloh ať už lokálně nebo ve zmiňovaných cloudech Microsoft Azure nebo Amazon Web Services (AWS). Nejpřirozenější a nejjednodušší je pak využití vlastní cloudové služby společnosti Arcserve známé jako Cloud Hybrid a Cloud Direct.

Pro zálohování a obnovu dat existovalo už v minulosti více high-end řešení, jako například na horním konci Veritas, Evault, Commvault a další, a z nižšího segmentu zase Veeam nebo Acronis. Hranice mezi nimi se postupně stírají. Co je silnou stránkou a konkurenční výhodou Arcserve? Je v něčem unikátní?

Milan Mottl, Arcserve: Arcserve je jedním z prvních komerčních řešení pro zálohování a při jeho vývoji získal mnoho zkušeností. Arcserve má unikátní pozici v tom, že vyhoví jak nárokům firem ze segmentu SMB, tak větších společností z kategorie středně velkých a velkých společností. Může sloužit ve firmě s jedním serverem a několika připojenými počítači, ale můžete ho škálovat jako stavebnici Lego až pro prostředí větší firmu s více pobočkami s heterogenním prostředím na více platformách s Windows, Linuxem apod. Řekl bych, že největší přidanou hodnotu dává uživatelům v segmentu středně velkých firem. Ty už řeší nutnost nepřetržitého fungování, tj. podnikání, nikoliv pouhé zkopírování svých dat někam jinam, ale dívají se na to, jak zachovat podporu svých obchodních procesů jednotným řešením napříč potřebami, platformami a celým svým IT prostředím, od zálohování až po vysokou dostupnost kritických systémů a disaster recovery. Dnes už se nebavíme jen o zálohování, ale o zachování nepřetržitých obchodních aktivit, business continuity a s tím spojené vysoké dostupnosti, schopnosti vracet se v určitých časových úsecích transakcí zpět, včetně archivace dat souborové i e-mailové. V tomto ohledu má Arcserve nejkomplexnější schopnosti, zejména pro segment středně velkých zákazníků.

Některá řešení pro backup a recovery vznikla víceméně pro určitá konkrétní prostředí jako například pro VMware a opírají se zejména o něj. Specializuje se Arcserve také na některé prostředí, nebo je spíše univerzální?

Milan Mottl, Arcserve: V posledních šesti letech se prosazuje UDP, což je moderní platforma, využívající nekonečných inkrementálních záloh s globální deduplikaci na zdroji dat, jež je snazší na správu, avšak zároveň zachovává enterprise principy zálohování, replikace a vysoké dostupnosti dat, a to jak pro fyzické, tak pro virtuální prostředí. Filozofií Arcserve je od samého počátku být komplexním a zároveň co možná nejjednodušším řešením nezávislým na platformě s cílem usnadnit přetíženým administrátorům zajistit dostupnost dat na vícero úrovních.

Nástroje pro zálohování dat podnikových IT prostředí byla vždy nákladnější. Je Arcserve cenově dostupné řešení i pro SMB, segment středně velkých firem?

Milan Mottl, Arcserve: Co se týče cen, záleží na potřebách uživatele. Řešení pro zálohování je jinak nákladné než řešení pro vyšší požadavky na dostupnost v podobě RPO a RTO, například zajištění dostupnosti v řádu vteřin a minut. Obojí má jiné nároky jak technologické, tak s tím související ty finanční. Arcserve je obecně považováno za dostupné řešení s až enterprise funkčností.

Vladimír Brož, Entec: Arcserve je řešení, které roste se zákazníkem. Ten může začít s naprosto jednoduchou implementací, například zálohováním jednoho souborového serveru s několika připojenými osobními počítači. Jak firma roste, technologie Arcserve roste s ním, není zde technologický strop krabicového řešení. Odpadá tím náhrada levného systému za vyšší a s tím i související náklady na nasazení nového systému, školení personálu atd. Nakonec pak zákazník šetří náklady a nevystavuje se riziku ztráty dat.

Dá se nějak vyčíslit množství dat, počet distribuovaných lokalit firmy apod., kdy se Arcserve skutečně vyplatí?

Milan Mottl, Arcserve: Opět hodně záleží na tom, zda jde jen zálohování nebo zajištění vysoké dostupnosti. Takové řešení pak může být hned třikrát dražší než pouhé zálohování. Při srovnávání je třeba také uvažovat o čistě softwarovém řešení, které Arcserve licencuje podle počtu aktivních hardwarových socketů, na kterém infrastruktura běží, nebo lze licencovat podle zdrojové kapacity a počtu OS. Také lze jít cestou all-in-one řešení prostřednictvím appliance, která celou problematicku výrazně usnadňuje. Appliance plní role jak backup serveru, tak interního úložiště, tak neomezené licence zvolené dle požadavků zákazníka.

Mohou zákazníci, které zajímá zálohování počítat s něčím novým od Arcserve?

Milan Mottl, Arcserve: Mezi novinky bych zařadil už třetí generaci naší nové appliance, nyní řady 9000, která je na trhu teprve měsíc a půl. Arcserve se s nimi řadí mezi výrobce řešící dostupnost dat kategorie enterprise, jde totiž o poměrně výkonné stroje s úložnou kapacitou až 500 TB a s pamětí až 750 GB RAM. Kromě toho chystáme nové verze pro produkty UDP V.7, které mají být uvolněny letos v květnu 2019. Stejně tak se chystá uvedení Arcserve Backup V.18, Arcserve Replication a Arcserve High Availability V.18.

Entec prodává jako distributor s přidanou hodnotou výhradně prostřednictvím partnerů. Mohou si zmíněná řešení Arcserve a jejich funkčnosti u vás také osahat?

Jakub Toman, obchodní ředitel, Entec

Jakub Toman, Entec: Jistě, momentálně zde máme od Arcserve dvě appliance, které jsou partnerům k dispozici. Ti je u nás mohou předvést svým koncovým zákazníkům. Partneři přitom mohou počítat s podporou našich techniků, aby se v tomto prostředí zorientovali a vyzkoušeli si, co potřebují.

Exit mobile version