Asseco Solutions má nové řešení pro Průmysl 4.0

Smart Connected Solutions (SCS) je nový produkt z portfolia společnosti Asseco Solutions, která dodává ERP systémy Helios. Novinka představuje softwarové řešení, umožňující inteligentní servis, prediktivní údržbu a podporu pro Průmysl 4.0.
„Smart Connected Solutions potvrzují, že inovace jsou základní hodnotou Asseco Solution,“ říká Jiří Hub, výkonný ředitel Asseco Solutions ČR. Podle něj platí, že kdo v IT neinovuje, musí do několika let skončit, přičemž toto tempo od informačních technologií přejímá i průmysl a automatizace a Průmysl 4.0. jsou toho důkazem. Řešení SCS je výsledkem spolupráce 5 zemí v rámci mezinárodní uskupení Asseco Group, které zahrnuje přes 50 zemí a je 6. největším software housem v Evropě. Investice do vývoje řešení si v průběhu dvou let činily řádově miliony EUR.

Smart Connected Solutions

S pomocí SCS mohou firmy v přehledné podobě prediktivně sledovat celý svůj proces servisu a údržby – počínaje sběrem dat ze zařízení, přes plánování údržby, až po její provádění a dokumentaci s využitím mobilních zařízení. Společnosti mohou sledovat jak zařízení inteligentní, tak konvenční, která budou osazena vhodnými snímači. Řešení SCS je určené nejen pro výrobce a servisy, ale i pro koncového zákazníka. Systém funguje i prostřednictvím aplikace na mobilních zařízeních.

U prediktivní údržby se v praxi jedná o automatizovaný sběr informací ze zařízení (od řídící jednotky, od senzorů a čidel, atd.) a dalších důležitých informací o provozu. Jejich vyhodnocováním lze zjistit (předvídat) blížící se kolizní stav a řešit jej formou údržby či opravy dříve, než k němu skutečně dojde. Neuplatňuje se jen v oblasti výroby, ale i v mnoha dalších odvětvích, kde je důležité předcházet výpadkům zařízení.

Systém SCS kombinuje hlavní funkce z oblastí řízení servisu, prediktivní údržby a servisu pro koncové zákazníky v jednom integrovaném systému a umožňuje tak plynulou výměnu dat na všech úrovních. Disponuje třemi základními funkcionalitami:

Výhodou SCS je i ovládání řečí: díky integraci s mobilními asistenty, jako jsou Cortana nebo Siri, mohou uživatelé v případě potřeby řešení SCS obsluhovat, aniž by se museli dotýkat mobilních zařízení, což se zvláště při provádění servisních prací, kdy technik má obvykle plné ruce nástrojů, opravdu velmi hodí.

Asseco Solutions SCS na veletrhu MSV

Z dílny Asseco Solutions, kromě SCS, vyšly v této souvislosti i produkty pro sběr dat ve výrobě a další pro řízení skladů bez lidského faktoru. První z nich, s názvem Helios Reva je řešením partnerské společnosti ASV Náchod. Druhý z nich najdeme i v rámci produktů dalšího z partnerů, společnosti Gatema, jejíž WMS (Warehouse Management System) je on-line systém pro evidenci výrobních operací a kooperaci pomocí mobilních terminálů. Umožňuje například zpětnou dohledatelnost materiálů použitých pro výrobu konkrétní výrobní dávky, šarže či výrobního čísla výrobku. Za zmínku stojí i Bezdokladová výroba, nový přístup k informacím, která je založena na interaktivním sdílení informací v rámci podniku i mimo jeho hranice.
Uvedené novinky bylo možno vidět v praxi na stánku Asseco Solution na letošním Mezinárodní strojírenském veletrhu v Brně.

Exit mobile version