Český Avast kupuje konkurenční AVG! Za bezmála 32 milliard

Český průkopník na poli internetové bezpečnosti Avast se rozhodl převzít další původně českou bezpečnostní firmu AVG. Akvizice proběhne formou odkupu zbývajících akcií, přičemž transakce bude provedena v hotovosti.
Společnost AVG je v současnosti obchodována na newyorské burze a Avast zaplatí 25 dolarů za akcii. Jak uvedla ČTK, jde o cenu o třetinu vyšší, než závěrečná středeční cena na burze. Avast akvizicí rozšíří své portfolio tak, aby se mohl zařadit ke klíčovým globálním poskytovatelům řešení pro internetovou bezpečnost. Podle svého vyjádření k tomu hodlá nadále “plně využívat technického talentu”, který nabízí prostředí České republiky.

Avast si od transakce slibuje především větší záběr, technologickou hloubku a otevření nových trhů, stejně jako lepší konkurenceschopnost na rychle se měnícího trhu s internetovou bezpečností.

Směrem k IoT a mobilitě

Historii Avastu a AVG (nyní sídlící v Amsterodamu) spojuje je celá řada paralel. Obě společnosti pocházejí z České republiky, kde byly založeny na přelomu 80. a 90. let, aby v následujících letech získaly významné postavení na trhu. Jak Avast, tak AVG mají těžiště svých vývojových center umístěna v ČR, a to v Praze a v Brně, zatímco hlavním odbytištěm jsou pro obě firmy USA.

„Naše odvětví zažívá velké změny, a tato akvizice nám poskytne šíři a záběr zůstat na špici, jak už pro stávající zákazníky tak i pro nové,“ uvádí k akvizici Vince Steckler, generální ředitel Avast Software. Obě firmy podle něj dlouhodobě sdílejí take stejné hodnoty a podobnou firemní kulturu.

Obě společnosti spojuje také to, že nabídnutím základního antiviru zdarma získaly početnou uživatelskou základnu. Celkový počet uživatelů produktů obou firem v globálním měřítku přesahuje 400 milionů, což pro Avast tznamená skokové navýšení počtu instalací produktů, které současně slouží jako “bezpečnostní senzory” poskytující aktuální informace o šíření virů a dalších internetových hrozeb. I to má přispět k vytváření ještě účinnějších produktů pro boj s online hrozbami.

Kromě vylepšení produktů v rámci tradičních oblastí působnosti očekává také rychlejší inovace v nově se rozvíjejích nastupujících oblastech zabezpečení, jako jsou mobilní zařízení a IoT.

„Velikost nové společnosti jí umožní více investovat do rostoucích trhů, a to i v kontextu připojování stále více zařízení k Internetu a s ním souvesejícímu rostoucímu množství hrozeb v éře Internetu věcí (IoT),“ říká Gary Kovacs, generální ředitel AVG.

Exit mobile version