AWS Local Zone v Česku

Tomek Stachlewski, Amazon

Tomek Stachlewski, Amazon

Počátkem prosince oznámila společnost Amazon Web Services otevření AWS Local Zone v České republice, kterých je teď po celém světě už 30. Mají přivést Amazon Web Services blíže zákazníkům. Na podrobnější dotazy ITBizu odpovídal Tomek Stachlewski, AWS CEE Senior Solutions Architecture Manager.

Jaký druh služeb hodlá Amazon z vaší AWS Local Zone v České republice, případně některé další poskytovat? Neplánujete spíše jen určité druhy služeb, jako například IaaS, a když by lokální zákazník potřeboval třeba Elastic Search, Kubernetes nebo DBaaS, neměl by se obrátit přímo na vaše datacentrum ve Frankfurtu?

AWS Local Zones představují druh nasazení infrastruktury AWS, jaký přibližuje výpočetní, úložné, databázové a další vybrané služby blíže zákazníkům kvůli aplikacím, u kterých požadují velmi nízké dopravní zpoždění v řádu jednotek milisekund. AWS Local Zones jsou také připojeny k nadřazenému rodičovskému regionu přes privátní síť Amazonu, což dává aplikacím běžícím v AWS Local Zones rychlý, bezpečný a hladký přístup k ostatním službám AWS. AWS Local Zones jsou spravovány a podporovány AWS a poskytují přínosy veškeré elasticity, škálovatelnosti a bezpečnosti cloudu. Až doposud jsme uvedli čtrnáct Local Zones ve Spojených státech, abychom pomohli zákazníkům řešit jejich pracovní zátěž nejvíce citlivou na dopravní zpoždění, zjednodušit migraci v hybridním cloudu a řešit jejich požadavky na umístění dat.

V AWS Local Zones mohou uživatelé spouštět aplikace citlivé na dopravní zpoždění s využitím služeb AWS, jako například EC2, EBS, VPC, ECS a EKS v geografické blízkosti koncových zákazníků nebo instalací přímo v jejich firmě. V některých vybraných místech můžete s Local Zones využít i tzv. Direct Connect. Pro vysvětlení dalších služeb, které podporujeme v různých oblastech Local Zones, jako například RDS, FSx, ElastiCache apod., je dobré navštívit přímo naše stránky.

Existují nějaká omezení z technického hlediska, kterých by si měli být zákazníci vědomi?

AWS Local Zones umožňují zákazníkům spouštět služby AWS blíže koncovým uživatelům u aplikací, které vyžadují nízké dopravní zpoždění v řádu jednotek milisekund. Availability Zones (zóny dostupnosti) nabízejí širší výběr služeb AWS a skvěle vyhovují pro většinu pracovních zátěží, avšak nemusejí být vždy tak blízko koncovým zákazníkům, jako je tomu v případě Local Zone, nebo u instalací přímo ve firmě, kdy jsou kladeny požadavky na extrémně krátkou odezvu.

Bude možno vytvořit cluster například s jedním uzlem zde v AWS Local Zone a druhým ve Frankfurtu, nebo v některém jiném datacentru AWS?

Pojďme si říci, co vlastně znamená „cluster“. Když bychom hovořili o clusterech Kubernetes nebo Hadoop, bylo by to také možné, ale toto bychom zrovna nedoporučili. Ve většině situací by měly být clustery vytvářeny tak, aby všechny nedílné části clusteru (servery) byly velmi blízko sebe, což je také požadavek aplikací, které na nich běží. Vytvořit cluster, jaký stojí na „dvou nohách“, kdy je jedna v Local Zone a druhá v regionu AWS, to je doslova antivzor. Avšak provozování aplikací, které mohou běžet přes různá umístění, opět vezměme Local Zone a region, je naopak velmi dobrý způsob, jak těžit z nejlepšího, co oba tyto světy poskytují.

Jak zajistíte externí komunikaci ž české AWS Local Zone? Nebude nakonec stejně nezbytná přes Frankfurt?

Česká zóna bude přímo připojena k regionu ve Frankfurtu a z panelu tohoto regionu bude moci klient spravovat zdroje v české zóně, a to současně, díky globálnímu dosahu a architektuře cloudu AWS. Uživatel tak bude mít přístup ke všem dostupným komerčním regionům ve světě, pokud bude mít takové obchodní a požadavky.

Dá se očekávat, že ve všech AWS Local Zones budou dostupné veškeré služby AWS? Důvodem k této otázce je, že AWS Local Zone bude muset být dobře zabezpečena. Jaké souvislosti to s sebou nese?

Uživatelé mohou ukládat data v Local Zones a ponechat je tam jejich nakonfigurováním pomocí EC2, EBS a dalších lokálních služeb. Aby bylo dodrženo takové umístění dat, doporučujeme zákazníkům spolupracovat s jejich týmy zajišťujícími bezpečnost a dodržování předpisů. Pracujeme na tom, abychom zákazníkům poskytli více služeb a funkčností naplňující jejich požadavky na umístění dat.

Budou cenové podmínky u AWS Local Zones stejné, jako je tomu u ostatních zón? Máme tím na mysli, zda například v Evropě budou služby za stejnou cenu jako v Německu nebo levnější? Plánujete uvést nějaké promoakce nebo speciální nabídky pro AWS Local Zones?

Očekáváme, že budeme moci takové informace o AWS Local Zones sdílet v nadcházejících měsících. Zůstaňte s námi ve spojení.

Neplánujete také využít některá z lokálních větších datacenter? Například v České republice jich je určitě přes třicet a některá z nich patří skutečně mezi ta větší, a dokonce s certifikací Tier 3 od Uptime Institute, včetně důkladného zabezpečení.

Neustále dostáváme od našich zákazníků zpětnou vazbu, kde by chtěli mít další AWS Region. Máme také seznam míst, která prověřujeme. Neustále jej přehodnocujeme a měníme v něm priority. Chceme se strefit, abychom co nejlépe vyhověli potřebám našich zákazníků. Nová česká AWS Local Zone podtrhuje naše pokračující investice v České republice. Chceme, aby se čas naplnil tím, že budete moci využít cloudovou infrastrukturu AWS na mnohem více místech celého světa.

Exit mobile version