Barevná A4 multifunkce OKI MC562dnw (dlouhodobý test)

Pokud hledáte kancelářskou multifunkci, je OKI MC562dnw rozumnou volbou. Jde sice o multifunkční zařízení, které se na našem trhu objevilo již v roce 2013, ale u tiskových řešení se změny neprojevují tak překotně, jako ve zbytku ICT. Jde o vyvážený stroj s LED technologií, který sice v některých jednotlivých parametrech není na špičce, podobně jako kombík proti sporťáku, ale dostáváte v něm spolehlivý pracovní nástroj.
Barevná A4 multifunkční tiskárna OKI MC562dnw na trhu představuje zajímavou nabídku. Navíc jde o dobře vybavený model, obsahující duplexní jednotku pro tisk, sken i kopírování, ethernetové připojení i Wi-Fi (byť pouze 2,4 GHz) a v základu 250listový zásobník. Rychlost tisku 30 stran za minutu černobíle a 26 barevně společně s předpokládanou (doporučenou) zátěží 5 000 stran za měsíc jsou pro menší firmu celkem dostačující. Přidáme-li informaci o 3leté záruce on-site, kterou získáte po registraci k základní 2leté on-site, stojí za to se na tento model podívat.

Určeno pro kancelář
Multifunkci jsme uvedli do provozu minulý rok, začlenili ji do firemní sítě a po celý rok důkladně zatěžovali. Byť tedy jde o starší model, je stále konkurenceschopný a naprosto dostačující, zvláště vezmeme-li v úvahu, že většina inovací se v tisku posledních pár let točila okolo v praxi nevyužívaného mobilního tisku, cloudu a podobně.

Podíváme-li se na kancelářský tisk, což je důvod, proč OKI MC562dnw pořizovat, můžeme být spokojeni. Uváděná maximální rychlost tisku 26 barevných/30 černobílých stran, nám dala v našem prostředí výsledek 21/26 stran, což jsme zhruba očekávali a považujeme to za dobrý výsledek. Při dlouhodobějším tisku (přes 100 stran) se rychlost zvýšila až na 23 stran, nicméně zde již záleží na konfiguraci síťových prvků. V praxi je rychlost tiskové úlohy ovlivněna právě nastavením sítě, kdy třeba na tiskárnu směřují zároveň dvě fronty, u kratších úloh nemá tiskárna čas najet na optimální režim.

Kvalita tisku
Samotná kvalita tisku je dobrá. Písmo je ostré, dobře ohraničené a jasně čitelné i v případě malého fontu, včetně kontrastního zobrazení (žluté písmo na černém pozadí). Drobný defekt se ukázal až u 4bodového fontu, kde se objevil zubatější okraj, ale i tak je čitelný. Což už je na druhou stranu velikost, kterou používáme při testu, ale v praxi se nepoužívá. Tisk grafických prvků vychází barevně přesycený, což lze do určité míry korigovat samotným nastavením tiskárny, ale v případě grafů a diagramů to nevadí. Ty naopak díky tomu působí jasnými barvami, stínování a podobné prvky jsou čisté, s přirozeným gradováním. Výstup je pro prezentační účely v praxi zcela připomínek.

Při tisku jednolité šedé plochy (CMYK – 40% černá) se při zvětšení objeví lehká stopa červené pigmentace. U vějíře tenkých barevných čar si ovšem MC562 vede skvěle. I když samozřejmě nedokáže, podobně jako jakýkoliv konkurent, dosáhnout vlásečnicového výtisku, její linky jsou čisté a neslévají se. Horší je to s tiskem barevných fotografií, kdy se u OKI dočkáte tmavší reprodukce původního zdroje. A v některých případech (typicky pleťovka, portréty) se objeví lehké štráfkování. Nic, co by se nedalo v případě kancelářského stroje očekávat nebo akceptovat. Pro orientační účely, kdy třeba chcete zjistit, jak si u návrhu stojí rozvržení barevných ploch, je vše dostačující. Z tohoto pohledu je důležité, že tiskárna posouvá celé spektrum, nedegraduje například pouze světlé nebo tmavé tóny, neujíždí do některé barvy apod. Pokud se budeme soustředit čistě na kancelářské využití, není to prostě něco, co by běžný uživatel považoval za problém.

Kopírování, skenování, faxování
U kopírování dochází k lehkému přesycení barevnosti (v případě monochromatického režimu dochází k tmavšímu podání kopie), ale kopie jsou ostré, dobře čitelné, a to i u velmi malého písma. Přínosem je, možná trochu hlučnější, ADF podavač dokumentů pro automatické oboustranné skenování a kopírování (tiskárna má také oboustranný automatický tisk). Zhotovení kopie 10 stran z podavače zabralo 30 sekund.

Při samotném skenování oceníte pokročilý režim, který umožňuje i korekci jasu a gamma křivky. Při prvním síťovém skenování narazíte na nutnost nastavení vzdáleného PC přes manuální rozhraní tiskárny. V nízkých rozlišeních podává skener průměrné výsledky, s nimiž se ale v kanceláři lze spokojit z hlediska archivace dokumentů i pro tvorbu prohledávatelných PDF a spolupráci s OCR. Automatický režim je sice barevně přesycený, ale dostatečně ostrý, nejvyšší volba 1200 dpi už zlepšení nepřinese a z našeho pohledu je pro práci celkem nadbytečná.

Naskenované dokumenty lze uložit samozřejmě lokálně na USB, ale pokud s dokumenty často pracuje, určitě dáte přednost uložení do „vzdáleného“ počítače, tedy po síti. Tím počítačem může být jak váš vlastní, tak sdílená složka v síti nebo e-mail, kterým můžete naskenovanou přílohu rovnou odeslat. Ke skeneru lze samozřejmě přistupovat i tradičně z počítače s využitím TWAIN, WIA a ICA driverů, na což je spousta uživatelů zvyklá. A skener využijete, i pokud posíláte fax, jímž je MC652 rovněž vybavena. Ten je s nástupem e-mailu obecně opomíjen až do doby, než potřebujete vyřídit něco ve firmě, jejíž procesy jsou stále ještě nastaveny na fyzické dokumenty.

Ovládání
Na závěr zmíníme asi jedinou slabinu OKI MC562, na kterou jsme narazili, a to je ovládací menu, respektive jeho provedení. Zvládnete přes něj vše potřebné, ale nebude vás to zrovna „bavit“. Pohyb v menu přes ovládací kříž není v době dotykových displejů očekávané řešení a monochromatický displej nemůže konkurovat barevnému. Menu ale není nelogické, pouze graficky nepůsobí přívětivě. Ovládání doplňuje qwerty klávesnice schovaná pod odklápěcím panelem s rychlou volbou, která má kulatá tlačítka. Pokud jako většina uživatelů potřebujete na tiskárně ručně něco nastavit jednou za „uherský rok“, můžete výhrady k manuálnímu ovládání považovat za marginální. Výhrady pak stírá fakt, že pokud třeba často skenujete z MFP do vzdálené složky, je vhodné věnovat trochu času nastavení rychlých voleb. To většina uživatelů neudělá a pak je zbytečně rozladěna opakovaným zadáváním stejných kroků. Pro opakující se úlohy (sken, tisk, kopírování, fax) je totiž možné vytvořit skript a ten pak snadno provést.

Tiskové náklady
Na tiskárně jsme v průměru tiskli okolo 2 400 stran měsíčně, což je přibližně polovina pracovního cyklu, se kterým se u této tiskárny počítá (5 000 stran). Celkové náklady na barevný tisk se během roku pohybovaly v rozmezí 2,90 – 2,50 Kč u barevného a 0,50 – 0,45 Kč u černobílého tisku, což je dáno různou cenou originálních tonerů (vysokokapacitní černý na 7 000 stran, barvy na 5000 stran) v čase. Jde tedy o kalkulace z prodejních, nikoliv ceníkových cen výrobce. V ceně jsou přitom rozpočteny válcová, pásová i zapékací jednotka. Vezmeme cenu pouze za „tonery“, vychází cena barevné stránky okolo 2,30 Kč, v případě černobílého tisku pak 0,30 Kč. Do kalkulace jsme nezahrnuli cenu za energie, protože se v porovnání s náklady na tisk jedná o marginální částky.

Shrnutí
OKI MC562dnw je vhodná do malé firmy nebo pro pracovní skupinu pro její rychlost, kvalitní kancelářský tisk a nízké provozní náklady. Jde o vyvážený stroj, který sice v některých jednotlivých parametrech není na špičce, podobně jako kombík proti sporťáku, ale dostáváte v něm spolehlivý pracovní nástroj. Multifunkce, stejně jako jiné produkty OKI, pro tisk využívá LED technologii, která je z hlediska kvality tisku srovnatelná, ovšem obsahuje méně pohyblivých částí a je tedy méně náchylná k poruchám. U tohoto modelu je přitom na LED postaven i skenovací mechanismus.

Předností je také fakt, že v ceně je záruka v místě provozu (on-site), takže vám odpadají starosti v případě problémů. A navíc, jak nám potvrdili naše zdroje u prodejců i distributorů, jde o stroj s vysokou spolehlivostí, u kterého se vyskytuje minimum reklamací. My jsme na ní během roku výraznější vady nenašli a z hlediska provozních nákladů nás uspokojila. Při aktuální běžné prodejní ceně od cca 13 000 Kč bez DPH jde o zajímavý, robustní a prověřený stroj.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version