Barevná věrnost v projekci

Optoma představila v polovině minulého roku novou modelovou řadu projektorů, které disponuji technologii Amazing Colour. Ve světě projektorů se jedná zásadní inovaci, která posouvá projekci o krok kupředu. Pro společnost Optoma, která je předním výrobcem projektorů, je to opět významný milník.
Tyto nové projektory se dočkaly hned dvou vylepšení, a to jak po stránce softwarové, tak i hardwarové. Vylepšený algoritmus grafického softwaru přesně dekóduje vstupní signál a dle uživatelem zvoleného projekčního režimu použije nadefinovanou barevnou mapu. Takto zpracovaný signál je dále za pomoci inovovaného 6 segmentového kolečka s barevnými segmenty RGBCYW převeden na obraz. Zmíněná hardwarová inovace spočívá v novém typu a způsobu nanášení barev jednotlivých segmentů na barevné kolečko. Díky tomu je projektor schopen zobrazit širší barevný gamut, který je v normě Rec. 709 nebo sRGB. Barvy projektoru jsou pak mnohem reálnější v porovnání jak s konvenčními DLP projektory, tak i v porovnání s LCD technologii. Projektory s technologii Amazing Colour jsou rozděleny do dvou kategorií, a to na projektory určené pro firmy a školy, a na skupinu projektorů cílených na segment domácích uživatelů.

Z pohledu zpracování obrazu jsou projektory pro sektor firem a školství vybaveny již nakalibrovaným sRGB barevným režimem. Toto ocení uživatelé, kteří chtějí projektor využít jako plnohodnotného pomocníka pro své prezentace či projekty. Vysoká barevná přesnost dává možnost mnohem přesnějšího barev podání a umožní zobrazovat a editovat fotografie nebo videa ve stejné kvalitě jako na monitoru. Učitelé na školách toto uvítají především v při výuce grafiky nebo biologie, kde i nepatrné barevné odstíny hrají velkou roli. Projektory se nabízejí v rozlišení od SVGA až po WUXGA a oproti projektorům pro domácí kino disponují bohatou konektivitou. Nejširší nabídka je ve WXGA rozlišení, kde naleznete modely jako W330 / W331 (jas 3 000 / 3 300 ANSI) nebo novinku W400 (4 000 ANSI). XGA rozlišení nabízejí například X340 / X341 (jas 3 100 / 3 300 ANSI) nebo novinka X400 (4 000 ANSI). V poslední době velmi atraktivním rozlišením je Full HD, kde Optoma nabízí například modely EH331 / EH341 (jas 3 200 / 3 400 ANSI) nebo novinku EH400 (4 000 ANSI).

V projektorech pro profesionální instalace představila Optoma unikátní projektory s duální laserovou technologii DuraCore, která oproti konkurenci v této oblasti má nejen 99% pokrytí Rec. 709 barevného prostoru, ale i delší životnost laserového zdroje – až 30 000 hodin (doba poklesu svítivosti zdroje na 50% při použití v maximálním jasu). Všechny tyto projektory mají certifikaci IP5X / IP6X *od společnosti DEKRA a garantovaný nonstop provoz *24/7. Mezi novinkami, které právě přicházejí na trh jsou ZU510T (WUXGA, 5 500 ANSI), ZU650 (WUXGA, 6 000 ANSI, 5x vyměnitelný objektiv) nebo očekávaný model ZU850 (WUXGA, 7 200 ANSI, 5x vyměnitelný objektiv). V únoru 2017 bude uveden na trh lampový projektor v 4K rozlišení S610, kterého později doplní model s LED technologií.

Projektory pro domácnosti mají přednastavený Rec. 709 (HDTV standard) barevný režim, díky kterému si milovníci filmů vychutnají oblíbené filmové lahůdky na velkém plátně tak, jak to režisér zamýšlel. Optoma, lídr v projektorech pro domácí kina v ČR, představila nástupce svých nejprodávanějších modelů HD141X a HD26 a to modely HD142X a HD27. Zákazníci uvítají přesnější barevné zpracování v Rec. 709 režimu nebo manuální kalibraci projektoru s možností nastavení dvou uživatelských režimů pro denní a noční promítání. Hráči her ocení nízký input lag nebo plnou podporu 3D zobrazení. Pro bezdrátovou projekci je možné k projektoru připojit HDMI dongle HDCastPro, který umí streamovat videa ve Full HD rozlišení pomocí Airplay, Miracast nebo DLNA. Optoma i v tomto segmentu představila projektor s 4K rozlišením, model UHD60, který přijde na trh v druhém kvartálu roku 2017.

Exit mobile version