Benq BL3201PT – 4K s dobrým obrazem a přijatelnou cenou

Druhá generace monitorů se 4K rozlišením, kterou výrobci staví na IPS panelech, místo TN a VA používaných v generaci první, přinesla konečně modely s dobrým obrazem za přijatelnou cenu. Jedním z nich, který vyčnívá i díky své vybavenosti, je Benq BT3201PT.

Než se dostaneme k samotnému displeji, zastavíme se u několika drobností, kterou mohou být matoucí. Tím je například označení – pro evropský trh nese model označení BL3201PT, na severoamerickém se setkáte s označením 3201PH, v reálu jde ale o stejný model. Můžete se rovněž setkat s informací, že monitor je osazen AHVA panelem, což s ohledem na to, že předchozí model BL3200PT byl osazen VA panelem, není zrovna nejsrozumitelnější informace. AHVA v tomto případě ovšem znamená Advanced Hyper-Viewing Angle a samotný panel využívá technologii IPS.
A ještě základní přehled 4K rozlišení. Samozřejmě není 4K jako 4K. Původně se s označením 4K počítalo pouze pro rozlišení, které má na šířku přes 4000 pixelů, ale praxe a marketing si vyžádaly své.

U spotřební elektroniky a IT se tak setkáte s 4K rozlišením 3840 x 2160 pixelů, které se označuje jako UHD (Ultra High Definition) nebo QFHD a je jedním ze dvou rozlišení pro UHD televizory. S rozlišením počítá i stále více používný standard HEVC (H.265), a který definuje kódování až do rozlišení 8192×4320. Full UHD má rozlišení 7680 x 4320.
Rozlišení používané ve filmovém průmyslu 4096 × 2160 pixelů nese označení DCI 4K (Digital Cinema Initiative), DCI Aperture 4K 3996 x 2160, Full Aperture 4K 4096 x 2112 nebo Academy 4K – 3656 x 2664.

Jak jsem již zmínil, 32palcový monitor je osazen panelem s technologií IPS, jehož výrobcem je AU Optronics. Monitor nabídne nativní rozlišení 3840 x 2160 při 60 Hz. Toho samozřejmě dosáhnete připojením přes DisplayPort 1.2. Nastavení obnovovací frekvence nemusí proběhnout vždy automaticky, záleží na typu karty, operačním systému apod., takže pokud vám monitor ukazuje, že pracuje pouze na 30 Hz, je nutné manuální nastavení v ovladačích grafické karty.

Kromě DiplayPortu (DP), nabízí monitor možnost připojení přes miniDP, dvojici HDMI 1.4 a DVI-D. Porty jsou umístěny na pravém boku. V balení displeje k tomu najdete vše potřebné – jak kabel DVI-DL, HDMI, tak i kabel DP-mDP.
Na stejné straně pak najdete sloty pro SD kartu a dvojice USB 3.0 a 3,5mm sluchátkový jack. Na pravé zadní straně jsou umístěny konektor USB hubu (upstream/downstream; propojka s počítačem), rozhraní pro ovladač OSD menu, 3,5mm audiovstup a 3 konektory USB 3.0 (celkem tedy nabídne hub pět USB konektorů). Po pár týdnech používání tak snad nejvíce oceňuji právě ten. Při práci s desktopem si totiž řada uživatelů stěžuje na špatný přístup k USB portům. Někdy není čelní vyvedení vůbec k dispozici nebo je počítač umístěn na zemi, takže se k němu musíte sklánět, případně utopen pod stolem tak, že si musíte kleknout. To díky 5portovému hubu v případě BT3201PT odpadá.

Přes svoji velikost je displej umístěn na pivotu, takže s ním můžete pracovat jak v horizontální, tak vertikální konfiguraci. Otočení je možné o 90°. Orientaci obrazu lze ovládat buď tradičně přes rozhraní karty nebo přes program Display Pilot, který je na dodávaném CD. Pokud nemáte již CD mechaniku, najdete software ke stažení na stránkách výrobce. Ale budete po něm muset chvilku pátrat. Například české ani německé stránky ho nenabízejí – monitor je v distribuci krátce nebo se do ní teprve chystá, k dispozici je však třeba na australských. Detekci otočení lze nastavit na automatický režim, takže se orientace plochy při otočení sama nastaví. Display Pilot se neomezuje pouze na ovládání pivotu. Pokud nechcete parametry displeje manuálně nastavit přes OSD, můžete k ovládání použít právě Display Pilot (jde o OEM verzi softwaru od Portrait Displays). Kromě jiného máte také možnost definovat rozdělení plochy displeje. Program pak přidá do lišty programů ikonu, přes kterou určujete do jaké oblasti se má používaná aplikace přichytit.
Hardwarově displej nabídne rovněž PIP (obraz v obraze) a PBP (dva obrazové vstupy vedle sebe).

Pěkným řešení je i dodávaný ovladač OSD menu. Místo přístupu přes tlačítka na displeji, můžete využít kulatý ovladač s trojicí nastavitelných tlačítek a ovládacím křížem. Tlačítku lze přiřadit jak některý z režimů zobrazení (sRGB, standard, CAD, e-kniha atd.), tak ovládání hlasitosti, volbu konektorového vstupu apod. Jde o malou drobnost, ale komfort ovládání je vynikající a velmi rychle si tento prvek oblíbíte.

Co do obrazové kvality Benq rozhodně nezklamal a uživatel dostává to, co si zaplatil. Výrobce monitor směřuje na profesionály v oblasti vývoje, editace obrazu, animátory a grafiky, a většina z nich dostane to, co potřebuje. Oblastí, která je na hraně, jsou grafici. BT3201PT má stále ještě trochu odstup od barevné přesnosti a podání profesionálních céček Eizo, slušel by mu i vyšší kontrastní poměr (v praxi jsme se dostali na nějakých 850:1), širší pokrytí gamutu než 100 % sRGB (v případě Adobe RGB navíc pokrývá pouze cca 75%)… Ale na trhu existuje velká skupina uživatelů/grafiků, kteří prostě profi věci „neuživí“ a pracují s tím, na co firma nebo oni mají – při nejhorším, vždycky je tu ve Photoshopu pipeta, kterou se dají barvy zkontrolovat :-). A nejde rozhodně o malou skupinu, jak si uvědomuje třeba i takové Eizo. Myslíte si, že jejich nové „poloprofi“ řady jsou skutečně určené fotografickým nadšencům? A právě na tuto skupinu se zaměřuje i BT3201. Barvy budou díky IPS sedět, (pokud displej zkalibrujete sondou, je přesnost barev velmi dobrá), odstup v odstínech je na něm dobře patrný, kompozice zřetelná a 32palců nabízí krásný pracovní prostor, kde nemusíte mít nástrojové lišty utopeny nebo schovány.

Hodně zajímavý je i režim CAD, který uvítají konstruktéři. Ten při zapnutí upraví barvy a gamma křivku tak, aby vystoupily jednotlivé detaily a například v drátěných modelech byly například více patrné jednotlivé čáry proti pozadí apod. Monitoru se podařilo získat i partnerskou certifikaci SolidWorks Solution.

Při našem testu si monitor dobře poradil jak s barevnou, tak šedou škálou, přechod mezi odstíny byl dobrý, pozvolný, bez čárkování a ostrých zlomů. Při reprodukci videa byly dobře patrné i tmavé scény, nedocházelo ke slití a posunu jednolitých tmavých bloků. Pozorovací úhly jsou přijatelné do 150°, pak obraz postupně ztrácí na barevnosti, deklarovaných 178°považujeme skutečně za hraniční hodnotu.

Na displeji lze také zobrazit kromě nativního rozlišení i rozměr obrazu odpovídající různým úhlopříčkám – od 19“ až po 30“ a simulovat tak výsledný obraz v potřebném rozměru a rozlišení.

Rastr je dostatečně jemný, efekt IPS glow je účinně potlačen a matný displej i při své velikosti neodráží okolní světlo. Co vám může chvilku vadit, je pod systémy s Windows 7/8, velikost ikon a písma v nastavení 100%. Písmo je skutečně velmi malé, takže zřejmě dojdete až ke změně velikosti položek v nastavení systému. Windows 10 jsou na tom z tohoto pohledu již lépe, systém položky a velikost sám upraví v závislosti na zvoleném rozhraní.

Homogenita obrazu je velmi dobrá, hodnoty podsvícení se od středu ke krajům pohybují v rámci 10%, což z hlediska uživatele není okem postřehnutelné a nedegraduje výsledný obrazový dojem. Pouze v jednom segmentu u kraje v pravém dolním rohu se objevil při maximálním jasu rozdíl 14 %. Tyto hodnoty však představují to, co lze od podobných displejů očekávat a při běžném používání je ani nevnímáte. Maximální hodnota podsvícení byla 370 cd/m2.

Vynikající konektivita, dobrý obraz a akceptovatelná cena, to jsou důvody, proč si BT3201PT koupit. Samozřejmě, najdete displej s lepšími parametry, ale za několikanásobně vyšší cenu. Navíc pokud pracujete v oblasti CAD/CAM, stříháte video, kreslíte animace nebo pracujete na vývoji webu (programátoři i grafici) jsou parametry BT3201PT pro vás naprosto dostačující. I pro některé grafiky bude tento model vítanou alternativou k daleko dražším monitorům. Navíc BT3201PT je „laděn“ jako univerzální displej, takže pokud z nějakého důvodu potřebujete 32palcovou úhlopříčku s UHD rozlišením, bude Benq 3201PT rozhodně mezi modely, o které se budete nebo byste se měli zajímat. Při srovnání jeho obrazu, konektivity a ceny s ostatními monitory na trhu, jde rozhodně o mimořádně povedený model z hlediska poměru výkon/cena.

Benq BT3201PT
Úhlopříčka: 32“ (86 cm)
Rozlišení: 3840 x 2160 pixelů
Technologie panelu: IPS
Konektory: 2x HDMI, DisplayPort (1.1/1.2), mini DisplayPort, upstream USB 3.0, 5x USB 3.0, 3,5mm jack (sluchátka), 3,5mm jack audio-in. miniUSB (ovladač OSD), čtečka SD karet
Reproduktory: 2 x 5 W
Rozměry: 740 x 490-640 x 213 mm (se stojánkem)
Hmotnost: 12,5 kg
Cena: 23-24000 bez DPH

Exit mobile version