Bezhotovostní platby jsou hlavním zdrojem klientských dat

Podíl bezhotovostních plateb v minulých letech rychle rostl, pandemický rok tento vývoj ještě urychlil. Tempo růstu se přitom v následujících letech nezpomalí, počet bezhotovostních transakcí se do roku 2025 zvýší o více než 80 %. V roce 2030 už přitom bude uskutečněno 3x více bezhotovostních transakcí než nyní. Největší tempo růstu přitom čeká asijské a pacifické státy.

Vyplývá to z aktuální studie PwC Navigating the payments matrix. V současné době se ve světě uskuteční více jak 1 bilion bezhotovostních transakcí ročně. V roce 2025 už to bude téměř 1,9 bilionu transakcí a v roce 2030 více jak 3 biliony plateb.

Spolu s prudkým nárůstem bezhotovostních plateb se logicky velkým tématem stává i kyberbezpečnost a ochrana klientských dat. Pro banky a další finanční i nefinanční instituce jsou právě bezhotovostní platby hlavním zdrojem dat o chování klientů. „Platby generují zhruba 90 % klientských dat, informací o tom, co klienti kupují, kde a jak často. To je samozřejmě zajímavý byznys pro řadu nových finančních i nefinančních institucí a do budoucna hlavní zdroj příjmů všech zúčastněných – bank, technologických firem, karetních asociací i mobilních operátorů,“ uvádí partner PwC Petr Ložek.

Největšími hráči na trhu zůstanou i nadále banky. Už ale nebudou tím odvětvím, kterému rostou příjmy z bezhotovostních operací nejrychleji. Příjmy bank z platebních transakcí dosáhly loni celosvětově 342 miliard dolarů, v roce 2030 to bude 561 miliard, tedy zhruba o 60 %. Příjmy u alternativních platebních metod, jako jsou fintechy, mobilní operátoři nebo maloobchodní řetězce, pak vzrostou ze 78 na 313 miliard, tedy čtyřnásobně. Naopak postupně bude klesat význam karetních asociací i provozovatelů terminálů.

Postup centrálních bank bude podle PwC jedním z určujících faktorů budoucího vývoje bezhotovostních transakcí. Už 60 % centrálních bank připouští, že se zaobírá myšlenkou na digitalizaci měny a 14 % už na přípravě určité formy e-měny pracuje. Podle pozorovatelů by mohla být první Čína, která by podobu „e-juanu“ mohla představit už příští rok při zimních olympijských hrách.

Exit mobile version