Bezpečnost budov se Spaceti na IBM Bluemix

IoT startup Spaceti vychází se svým řešením z reálné potřeby orientace lidí ve velkých budovách v případě nouzové situace a hledání nejbližšího únikového východu. Systém se skládá z meshových vysílačů v prostorách budovy, mobilní aplikace, a je řízen z cloudu IBM Bluemix, vysvětlují zakladatelé Spaceti.

Spaceti – Max Verteletskyi

Max Verteletskyi: Spaceti je systém, který pomáhá lidem orientovat se v rozsáhlých budovách a navigovat se k určitým bodům zájmů, buď k nějakému místu, k jiným lidem, nebo k nouzovým východům v případě evakuace. Největší hodnotou řešení systému Spaceti je ušetřit čas. Původní myšlenkou byla právě pomoc v nouzových situacích, pro co nejrychlejší a nejbezpečnější evakuaci. Lidé totiž většinou nevědí, kam v případě ohrožení jít. Většinou se totiž psychologicky vracejí k hlavnímu východu, a to způsobuje problém v zahlcení cest k němu a celého hlavního východu. To znásobuje čas evakuace a může způsobit materiální škodu, a hlavně lidské ztráty. Vymysleli jsme proto systém, jak lidi v takovém případě koordinovat s pomocí naší mobilní aplikace, která jim umožňuje najít nejbližší a nejbezpečnější únikový východ a nejkratší cestu k němu. Až poté jsme přidávali další možnosti využití.

Kdo je typickým uživatelem?

Spaceti – tým

V současné době nasazujeme Spaceti převážně do velkých kanceláří, zejména výškových budov. Když například dojde k havárii v prvním patře, která může ohrožovat celou budovu, nikdo ve dvacátém patře o tom nemusí delší dobu od jejího vzniku vědět. Dále přicházíme s unikátním řešením pro nemocnice, státní budovy, hotely. V budoucnosti se hodláme zaměřit i na obchodní centra, stadiony, letiště apod.

Jak vlastně systém Spaceti funguje?

Spaceti – Ondřej Plevka

Ondřej Plevka: Po budově jsou umístěny Spaceti zařízení, náš hardware, který si sami vyrábíme. Ty vysílají signál, který umí najít telefon s aplikací Spaceti a v budově jej lokalizovat. Jsou mezi sebou propojeny do meshové sítě, která má svoje agregátory v hubech připojených k internetu, kde běží naše aplikace v cloudu IBM Bluemix, která síť ovládá.

Tým Spaceti

Proč zrovna IBM Bluemix?

Spaceti – Mario Kamburov

Mario Kamburov: Naše řešení je zaměřeno zejména na zákazníky typu B2B, kteří mají velké budovy a typické požadavky, jako například privátní, resp. hybridní cloud. Zvolili jsme cloud IBM Bluemix právě z důvodu, že je otevřený jak veřejnosti, tak podporuje hybridní cloud u tohoto typu klientů. Konkurenti toto nezvládají tak dobře, jako IBM.

Exit mobile version