Bezpečnost IT z různých úhlů IV – storage Dell

Na otázky, zaměřené na oblast bezpečnosti dat, ukládání a zálohování, které jsme v předešlých částech položili zástupcům jednotlivých značek odpovídal tentokrát Ondřej Bačina ze společnosti Dell, působící na pozici Enterprise Solutions Marketing Manager.
Jak vnímáte současný stav a připravenost firem reagovat a účinně řešit případný bezpečnostní incident? Mají dostatečně ošetřeny postupy v rámci data recovery či business continuity? Například využití služeb Backup-as-a-Service, apod?

Ondřej Bačina, Dell

Základem reakce na bezpečnostní incident je, zda uživatelé a administrátoři vůbec budou vědět, že se něco stalo. Pokud budeme počítat s nějakým incidentem, který má destruktivní následky, tak ty budou jistě vidět, ale co ty incidenty, které nejsou destruktivní? V případě napadení dat a jejich pozměnění, nebo jejich zašifrování atp. Toto je klasický softwarový incident. Setkáváme se s tím, že drtivá většina firem má vytvořenou ochranu před hardwarovým incidentem (tedy klasické zálohování), avšak pokud jde jen o změnu dat, na to jsou ideální snapshoty na úrovni diskového pole. Ty mají totiž velkou výhodu díky jejich velice krátkému bodu obnovení. Toto nám klasické zálohování nemůže poskytnout. Pokud máme klasické zálohování, které zálohuje průběžně, je to sice fajn, ale pokud tato data potřebujeme rychle obnovit narážíme na velké časové rozmezí mezi startem obnovy a spuštěním systému zpět do provozu. U technologie snapshotu se bavíme o vteřinách.

Jakou roli hrají na současném trhu cloudová řešení a jak se do celkového stavu promítají řešení využívající hybridní cloud?

Backup-as-a-service a Data Recovery-as-a-service jsou jedny z nejrozšířenějších cloudových služeb, avšak opět pozor na čas obnovení dat z cloudu! Je super data mít, ale je třeba je také potom někde spustit.

Vzhledem k rostoucímu objemu dat, je trendem používání deduplikačních technologií. Kdy je vhodné vůbec o deduplikaci uvažovat (velikost firmy/objem dat/ pobočková síť apod.) a jakým způsobem přistupují k deduplikaci vaši zákazníci? (míra inkrementálních/plných záloh, deduplikace na souboru, konstantní/proměnná velikost bloku, deduplikace na cíli/klientovi)?

Ano, deduplikace je nejlepší technologie ve spojení se zálohováním. Deduplikujeme totiž na vstupu, tedy už když data ukládáme, nikoli na výstupu. Veškerý výpočetní čas spotřebováváme při vytváření zálohy, a to je chvíle, kdy toho času máme relativně hodně. V přípravě obnovy nepotřebujeme data nijak rozbalovat na rozdíl od komprese, a tudíž nás deduplikace nijak neomezuje ve chvíli obnovy. Co je ale opět důležité mít na paměti je, že na zdroji jsou data ne-deduplikovaná. V případě obnovy je opět úzkým hrdlem čas! Při deduplikačním poměru třeba 1:15 můžeme mít na backup zařízení pěkný 1 TB zálohy, ale ten se může rozbalit do 15 TB dat na serveru. Tento objem dat opět trvá nemalý čas na serveru obnovit. Opět je tedy vhodné kombinovat zálohování o technologii snapshotů na diskovém poli.

Pojmy virtuální úložiště a softwarově definované úložiště jsou v řadě případů marketingově na stejné úrovní a při množství řešení na trhu zákazníkům splývají. Jak tyto oblasti vnímáte a jaké jsou tedy výhody/rozdíly jednotlivých řešení?

Odpověď na tuto otázku je spíše na článek než na pár vět. Software Defined Storage (SDS) je buzzword současnosti a je důležité si říci, co si kdo pod tím představuje. Virtualizované technologie storage máme již řadu let. V našem případě jde o produkty Dell EqualLogic a Dell Compellent, nyní nově pod označením Dell Storage. Co se týká software defined storage, zde máme obrovskou škálu našich partnerů, jako jsou Microsoft, VMware, Red Hat, Nexenta, Nutanix, Caringo, atd., kde poskytujeme řešení využívající našich serverů a jejich softwaru. Pokud by čtenáře zajímalo toto téma více do hloubky nechť se podívá se na blog www.optimalizovane-it.cz/hardware.

Na oblibě získávají konvergovaná řešení a je tomu tak i v případě úložišť. Kdy a pro koho je vhodné nasadit tato all-in-one řešení?

Konvergovaná řešení velice dobře navazují na již zmíněné SDS. Můžeme mít čistě „old school“ architekturu server – SAN – storage – networking v novém pojetí konvergované infrastruktury, jejímž průkopníkem je Dell PowerEdge VRTX, nebo naopak zástupce „nového proudu, kterým je zase „software defined“ kde jsme představili opět revoluční architekturu Dell PowerEdge FX, umožňující nasazení typu server – DAS Storage – networking v jedné zástavbě do rackového modulu 2U, což je ideální právě pro nová řešení SDS.

Exit mobile version