Bezpečnostní přehled: Aplikace pro big data bývají špatně nakonfigurovány

Volně přístupná citlivá data z archivů Redis nebo databáze Mongo NoSQL. Kritická mimořádná záplata pro Internet Explorer, chyba je již zneužívána. Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

Rizika mobilních peněženek

Společnost Malwarebytes upozorňuje na nikoliv nový, ale velmi se prý rozšiřující typ podvodů. Podvodné weby nebo vyskakovací okna obsahují tlačítka platebních či charitativních systémů, která jsou ovšem před uživateli různě skryta a uživatel je proklikne v domnění, že provádí úplně jinou akci. Tato aktivita se soustředí především na mobilní aplikace/weby pro mobily, kde mají uživatelé „odkliknutí“ transakce a její provázání s kreditem nejsnazší – což samozřejmě láká i podvodníky. Často se pak objeví jen oznámení typu „děkujeme, že jste nám právě zaplatili XY za přístup k webu“. Systémy podvodů bývají navíc doplněny přesměrováními, často těžko rekonstruovat, co se vlastně stalo, co reklamovat apod.

Hádka o falešné poplachy

Dva bývalí zaměstnanci obvinili společnost Kaspersky Lab, že záměrně vytváří „malware“ poškozující konkurenci. Kódy se kopírují do důležitých souborů (.ini) apod., kde nijak neškodí, ale konkurenční produkty je považují za malware. Následují falešné poplachy, uživateli je značně zkomplikována práce s PC a vina padá na cizí produkt. Tato činnost má probíhat z přímého podnětu spoluzakladatele firmy Eugene Kasperskyho. Kaspersky obvinění odmítá, podobné akce označuje za neetické a „z hlediska legislativy přinejmenším problematické“.

Apple: Opravy i další chyby

Apple vydal obrovský balík záplat pro iOS, OS X Yosemite, Safari a OS X Server. V iOS byly zalátány např. zranitelnosti v systému podpisů umožňující spuštění nepodepsaného kódu na zařízení. Chyby umožňující vzdálené spuštění kódu obsahoval i WebKit/Safari.
Ovšem „jen několik dnů po opravě zranitelnosti DYLD, objevil teprve náctiletý Luca Todesco další bezpečnostní trhlinu v nově vydané verzi OS X,“ uvádí Národní centrum kybernetické bezpečnosti.

Tato chyba v MacOS X 10.9.5 až 10.10.5 (OS X 10.11 El Captain v beta verzi příslušný problém nemá) umožňuje běžné aplikaci získat oprávnění roota. Regulérní oprava zatím není k dispozici, pouze speciální rozšíření jádra systému – a samozřejmě ochranou je spouštět pouze „slušné“, např. podepsané aplikace.

Mimořádná kritická záplata MSIE

Microsoft uvolnil mimořádnou aktualizaci pro Internet Explorer verze 7 až 11, nového prohlížeče Edge se problém netýká (i ten se však už krátce po svém uvedení dočkal záplat: Bezpečnostní přehled: Opravy pro MS Edge). Chyba CVE-2015-2502 umožňuje vzdálené spuštění kódu už při návštěvě podvodného webu, se stejnými oprávněními jako má právě přihlášený uživatel. Existence mimořádné opravy svědčí o tom, že zranitelnosti se hodnotí jako kritická (vyjma serverových systémů). Jako objevitel chyby je uveden Clement Lecign z Googlu. Update: Objevily se už první pokusy o zneužívání zranitelnosti.

Pozor na špatnou konfiguraci

Firma BinaryEdge upozorňuje na to, že velké množství citlivých podnikových informací, hlavně z oblasti big data, je volně k dispozici v důsledku špatného nakonfigurování aplikací, např. ponechání výchozího nastavení. Má jít např. a archivy Redis nebo databáze Mongo NoSQL, další exponované technologie jsou MemCache a ElasticSearch. Výsledně se podařilo najít asi 1,1 petabajtů dat. Uvedený software bývá často neaktualizovaný, kromě přístupu k datům bez oprávnění mohou útočníci mnohdy i ovládnout celý server a s obsahem dále manipulovat.

Mnohé z uvedených problémů se týkají i velkých firem nebo poskytovatelů služeb. Nemá jít přímo o chyby aplikací, výrobci mnohdy přímo říkají, k čemu (ne)jsou určeny, že nemají být volně přístupné přes internet, provozovány bez firewallu apod. Nicméně i tak by paranoidnější výchozí nastavení zřejmě předešlo mnoha incidentům, o nichž se vlastník dat ani obvykle nemá jak dozvědět.

Google nabídne i router

Google představil směrovač OneHub, vyrábí ho TP-Link. Software má ale na starosti Google a slibuje časté dodávání aktualizací a jejich automatickou instalaci. To má být také největší konkurenční výhoda zařízení. Zastaralý firmware u směrovačů doma i v menších firmách je spolu s ponecháváním výchozích hesel a nevhodnou konfigurací dnes významným bezpečnostním rizikem.

Díra v CRM Salesforce

Společnost Elastica upozorňuje na problém se vsunutím kódu/XSS v prostředí Salesforce. Útočníci tak mohou vsunout malware do legitimní aplikace a tímto způsobem zkoušet třeba cílený phishing nebo krádež přístupových údajů koncových uživatelů. Uživatelům se zobrazí linky na subdoménu v rámci Salesforce, které mohou oni sami i antispamové/antiphishingové nástroje těžko identifikovat jako podezřelé. Salesforce přitom používá jednotné přehlašování k celé řadě služeb, což činí pokusy o zneužití pro útočníky ještě zajímavější.

CSIRT.CZ varuje/oznamuje

Byl vydán Kali Linux 2.0. Tato linuxová distribuce je určena pro potřeby penetračních testerů.

Ze světa firem

Red Hat oznamuje dostupnost platformy Red Hat Enterprise Linux OpenStack Platform 7. Dodavatel deklaruje v nové verzi lepší řízení zabezpečení: „Zákazníci nyní mohou komunikační porty na úrovni virtuálního stroje řídit mnohem detailněji. Díky tomu mohou dodržet potřebnou úroveň zabezpečení i v případě větších cloudů využívajících technologii OpenStack a současně v případě potřeby virtualizovat síťové funkce pro každý virtuální stroj.“
Zdroj: tisková zpráva společnosti Red Hat

Nově představený Red Hat Enterprise Linux 6.7 umožňuje připojovat výměnná média určená pouze pro čtení, čímž se předchází případnému úniku dat.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Red Hat

Vedení inženýrského týmu bojujícího proti počítačové kriminalitě v pražském R&D centru Cisco se ujal Jaroslav Gergič (39), který působil mimo jiné jako ředitel v českém start-upu GoodData.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Cisco

Virtuální síťové zabezpečení Check Point vSEC je nyní propojeno s platformou VMware NSX pro virtualizaci sítí. Check Point a VMware chtějí více spolupracovat v oblasti zabezpečení pro softwarově definovaná datová centra.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Check Point

Autentizační technologie budou pro oblast osobního cloudu stále důležitější jako součást ucelené strategie ochrany dat. Do budoucna bude identita ověřována v zařízeních pomocí silných vícefaktorových metod.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Gartner

Problémy s mobilní bezpečností má více než 40 % firem. U malých a středních firem má být rizikem především živelnost procesu zavádění mobilních aplikací.
Zdroj: tisková zpráva Počítačové školy Gopas

Čtyři nové multifunkční přístroje Konica Minolta pro barevný i černobílý tisk lze automaticky propojit s chytrými telefony či tablety pouze na základě jejich přiblížení k ovládacímu panelu. Spojením přístrojů dochází rovněž k okamžitému rozpoznání uživatele. Nová bezkontaktní technologie NFC (Near field communication) tak dokáže nahradit autentizaci pomocí čipových karet.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Konica Minolta

Podíl spamu v e-mailové komunikaci klesl ve 2. čtvrtletí oproti předcházejícímu kvartálu o 5,8 % (z 59,2 % na 53,4 %). Co se týče phishingu, převládaly nigerijské dopisy, odkazy na zemětřesení v Nepálu nebo na olympijské hry v Brazílii v roce 2016.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab

Psali jsme na ITBiz

Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:

Exit mobile version