Bezpečnostní přehled: Detekce malwaru podle hlaviček

Problém s implementací SSL v protokolech Applu. Zranitelnosti domácích směrovačů. Další kritická záplata pro Flash Player.
Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.
Na konferenci Network and Distributed System Symposium byl prezentován způsob, jak odhalit různé klikací podvody bez analýzy obsahu, který se následně stahuje, nebo jiných spuštěných akcí. Luca Invernizzi z University of Californina v Santa Barbera představil systém Nazca, který pro detekci podvodů drive-by download neužívá žádné signatury malwaru ani blacklisty podvodných webů. Omezuje se na extrakci typu MIME stahovaného obsahu.

Legitimní stahování a drive-by podvody se údajně dost odlišují. V hlavičkách podvodných souborů lze identifikovat třeba velké množství cest vedoucích k jedinému souboru; legitimní servery pro stahování mívají velmi komplikovanou adresářovou strukturu, navíc obvykle poskytují soubory mnoha typů, nejen exe soubory atd. Podvodníci při svých kampaních na rozdíl od jiných firem také obvykle používají co nejvíce domén nejvyšší úrovně.

Technika má podle představ autorů sloužit jako doplněk jiných řešení, který by snížil množství falešných poplachů.

Analýza firmy RiskIQ uvádí, že množství škodlivých aplikací v oficiálním obchodu Google Play vzrostlo mezi lety 2011-2013 o 400 %. Google škodlivé aplikace odstraňuje stále neefektivně. Nejstahovanější škodlivou aplikací za rok 2013 má být Subway Surfer Free Tips.

Apple přiznal zranitelnost Mac OS X 10.9.1, v jejímž důsledku může útočník dešifrovat komunikaci přes protokol SSL. Společnost slíbila, že oprava bude rychle k dispozici. Chyba byla původně objevena v systému iOS verze 6 a 7 a tam již Apple vydal záplatu (nejnovější verze má číslo 7.0.6), posléze se však ukázalo, že stejným způsobem je zranitelný i Mac OS.

Chyba umožňuje útoky typu man-in-the-middle, tj. směrovač nebo wi-fi hotspot se může vydávat za server – knihovna Applu pro SSL/TLS totiž při navázání spojení neověřuje autenticitu serveru – a dostat se k otevřené komunikaci. Zranitelný je prohlížeč Safari a další programy, které spoléhají na knihovnu od Applu, uživatelé Chrome a Mozilly na iOS/MacOS jsou v tomto případě v bezpečí.

Google oznámil koupi britské firmy Spider.io, jejíž technologie má pomoci proti podvodům (především různé nástroje pro „automatické klikání“) spojeným s on-line reklamou. Finanční podmínky transakce zveřejněny nebyly, Google pouze oznámil, že jeho cílem je poskytovat vydavatelům i inzerentům přesnější metriky.

Objevena byla další díra v přehrávači Flash Player a Adobe vydala další mimořádnou záplatu (v tomto měsíci již podruhé). Zranitelná je verze pro Windows, Mac OS i Linux. Problémů bylo hned několik, přetečení zásobníku mohlo způsobit vzdálené spuštění kódu už samo o sobě, navíc porušení paměti umožňovalo při útoku obejít ochranu ASLR ve Windows.

Společnost FireEye upozornila na weby (pravděpodobně legitimní, ale kompromitované), které se již zranitelností pokoušely zneužívat. Analýza FireEye v této souvislosti upozorňuje, že zneužití se přitom kombinovalo s dalšími technologie a obecně lze v této souvislosti proto doporučit aktualizovat Javu a MS Office a opustit Windows XP. Uživatelům MS Internet Exploreru a Google Chrome se plug-in pro Flash bude aktualizovat automaticky.

Analýza společnosti Tripwire upozorňuje, že prakticky všechny bezdrátové směrovače (přesněji řečeno, 80 % z 25 nejprodávanějších produktů) používané v sektoru SOHO jsou zranitelné. Značný podíl těchto zranitelností je přitom zdokumentován a útočníci mají již k dispozici i příslušné exploity. Průzkum navíc ukázal, že 30 % IT profesionálů a 46 % uživatelů jako celek nezmění u svých bezdrátových směrovačů výchozí heslo správce. Více než polovina uživatelů neaktualizuje firmware, takže jim není k ničemu, ani když výrobci vydávají opravy.

Prezidentka Intelu Renee Jamesová prohlásila, že firma chce dodávat bezpečnostní řešení pro mobilní zařízení, která by chránila data i samotná zařízení. Tato řešení jsou společně vyvíjena divizemi Intel Security a McAfee. Technologie Device Protection Technology (DPT) by se v průběhu roku měla stát součástí řešení pro správu mobilních zařízení. Tablety s Intel DTP by měl ještě letos začít dodávat Dell.

Renee Jamesová rovněž oznámila bezplatné řešení McAfee Mobile Security pro Android. Systém zahrnuje antivirus, webovou ochranou, filtr pro volání/SMS a dále ochranu proti odcizení zařízení.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Intel

Společnost Eset uvádí nejnovější verzí řešení Secure Authentication. Toto řešení pro dvoufaktorovou autentizaci nabízí podle dodavatele v nové verzi především snazší nasazení a použití. Řešení je speciálně určeno pro zabezpečení přístupu ke kritickým aplikacím typu Microsoft SharePoint Server a Microsoft Dynamics, díky dostupnosti vývojové sady (SDK) a aplikačního rozhraní (API) je možné řešení Secure Authentication ale integrovat do široké škály informačních systémů.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset

MasterCard oznámila, že zveřejní specifikaci využívající tzv. emulaci karet, neboli Host Card Emulation (HCE). S pomocí tohoto systému budou moci spotřebitelé provádět bezkontaktní platby kartami MasterCard nahranými v mobilních telefonech s podporou NFC (Near Field Communication). Emulaci HCE podporuje nový operační systém Android OS KitKat 4.4.

Zdroj: tisková zpráva společnosti MasterCard

MasterCard na kongresu Mobile World představila novou platformu MasterPass In-App, nabízenou v rámci digitální služby MasterPass.

MasterPass In-App umožňuje bezpečné nákupy z prostředí mobilní aplikace nahrané v zařízení, není třeba předávat mezi různými mobilními aplikacemi informace o platební kartě.

Zdroj: tisková zpráva společnosti MasterCard

Sdružení CZ.NIC se prostřednictvím svého bezpečnostního týmu CZ.NIC-CSIRT zapojilo do pilotního projektu AMDoS (APWG Malicious Domain Suspension) organizace Anti-Phishing Working Group (APWG). Projekt je zaměřen na řešení problémů spojených s phishingovými stránkami, u nichž se zatím nepodařilo zjednat nápravu. V této aktivitě budou zapojeni koncoví uživatelé, kteří budou muset projít náročným akreditačním procesem skupiny APWG. Tito uživatelé potom budou oprávněni posílat příslušnému registru žádosti o řešení problému…

Zdroj: tisková zpráva sdružení CZNIC

Na téma podnikové bezpečnosti na ITBiz. viz také: Google kupuje od Izraelců technologii, která umožní přihlašování zvukem: „Technologie SlickLogin hraje téměř neslyšitelný tón. Aplikace na smartphonu uživatele, který je třeba podržet u reproduktoru počítače, následně tón zanalyzuje a vyšle zpět signál webu.“

Exit mobile version