Bezpečnostní přehled: Kolik nabízí FBI za autora malwaru Zeus

Kauza Hacking Team, následky úspěšného útoku DDoS, podvodné aplikace v Google Play. Je čas vypnout v prohlížečích Flash? Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

Nový Firefox

Uvolněn byl Firefox verze 39. Opraveny byly bezpečnostní chyby včetně několika kritických (porušení paměti a další). Bezpečnost uživatelů na Mac OS a Linuxu by měla zvýšit vylepšená kontrola stahovaných souborů. Mozilla mimochodem slibuje, že další verze prohlížeče budou dále optimalizovány i pro hráče on-line her.

Rizikové implementace HR PeopleSoft

Alexey Tuyrin ze společnosti ERPScan upozorňuje, že našel až 500 velkých instalací Oracle PeopleSoft Human Resource Management System, které obsahují zneužitelné bezpečnostní chyby. Některé z těchto systémů patří společnostem z žebříčku Fortune 100, další bankám, ale i univerzitám či vládním agenturám. Konkrétně se zkoumaly např. možnosti útoku TokenChpoken, kdy lze získat hrubou silou klíče k tokenům a pak se přihlašovat s libovolným účtem/oprávněními. Další zjištěné chyby byly typu cross-site scripting, špatně implementovaná autentizace apod.

Wanted!

FBI aktualizovala seznam nejhledanějších kybernetických zločinců i nabízené odměny. Například „za hlavu“ tvůrce bankovního trojského koně Zeus jsou vypsány 3 miliony dolarů. Evgeniy Michajlovič Bogachev je na seznamu už od roku 2009 a předpokládá se, že se zdržuje v Rusku na černomořském pobřeží.
Na seznamu jsou také čínští armádní specialisté, kteří mají být zodpovědní za útoky na americké cíle.

Analýza společnosti SecurityScorecard: v podnikových sítí se z bankovního malwaru nejčastěji vyskytují rodiny Dridex, Bebloh a TinyBanker. První z nich je zřejmě nejrozšířenější i technicky nejpokročilejší. Všechny tři uvedené skupiny jsou různým způsobem odvozeny z trojského koně Zeus.

Kauza Hacking Team a Flash

Italská společnost Hacking Team, dodavatel softwaru pro sledování uživatelů, byla hacknuta. Unikla data o zákaznících, hesla, kódy sledovacího softwaru i databáze zranitelností (firma kromě samotného sledovacího softwaru obchodovala také právě s bezpečnostními chybami, které sledovací software i aktivně využíval). K zákazníkům Hacking Team patřily vlády/policejní složky včetně Policie ČR, která oficiálně potvrdila, že software od Hacking Team koupila.

K úspěšnému průniku do sítě Hacking Team došlo údajně především kvůli slabým heslům. Kauza byla i v ČR rozsáhle medializována, na rozdíl od zahraničních webů se však méně upozorňovalo na následující aspekt. V databázi uniklých zranitelností byla jedna týkající se přehrávače Flash Player, kterou již podvodníci začali (možná nezávisle na celém incidentu) aktivně zneužívat: CVE-2015-5119. Adobe vydala balíček oprav, které se doporučuje nasadit urychleně. Aktualizace obsahuje záplaty i dalších kritických chyb, kdy pomocí škodlivého SWF souboru může útočník systém vzdáleně ovládnout. V určitém „oknu“ se kvůli obrovským rizikům této zero day zranitelnosti ale doporučovalo se bez podpory pro Flash raději obejít zcela. Možná to byla pro příslušný formát i poslední kapka, webové prohlížeče umožňují nastavit spouštění Flash jen na vyžádání, takže se třeba, podobně jako u Javy, bude měnit i výchozí nastavení prohlížečů?

Podle statistik G Data přibývá malwaru pro Android letos zatím zhruba stejně rychle jako loni (míněny jsou zjištěné samostatné vzorky škodlivého softwaru, nikoliv míra infikovaných zařízení). Doporučení pro podniky: zařízení, s nimiž zaměstnanci přistupují k citlivým datům, by měla mít ponechána výchozí bezpečnostní nastavení a např. zákaz instalovat aplikace z jiných zdrojů než Google Play, i když ani to není 100% zárukou (viz též dále).

CSIRT.CZ varuje

Objevena byla zranitelnost ve standardu 802.11n, k napadení bezdrátových sítí ji lze zneužít i vzdáleně. Chyba se týká agregačního mechanismu umožňujícího spojovat dva a více datových rámců do jednoho přenosu.

Ze světa firem

Podle průzkumu až 60 % českých firem nemá dostatek konkrétních informací o společné evropské regulaci ochrany osobních údajů. Dvouleté přechodné období do plné platnosti regulace podle 66 % dotázaných není postačující pro update softwarových a jiných mechanismů pro ochranu dat ve firmách.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Safetica

Na trh přichází NAS server RS18016xs+. Dodavatel zdůrazňuje zabezpečení prakticky bez vlivu na výkon: Díky dedikované šifrovací jednotce je rychlost čtení šifrovaných dat 3 000 MB/s.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Synology

Avast koupil americký start-up Remotium. Hlavním produktem firmy Remotium je Virtual Mobile Platform (VMP), řešení pro přístup k podnikovým aplikacím ze smartphonů i tabletů při zachování firemních bezpečnostních politik; k datům se přistupuje terminálově, jsou přitom uložena na serverech. Avast akvizicí za asi 50 milionů dolarů rozšíří svou nabídku mobilních bezpečnostních aplikací určených pro podnikový sektor.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Avast

Průzkum Kaspersky Lab a B2B International týkající se následků DDoS útoků pro zasažené podniky. 65 % společností následně využilo konzultační služby IT bezpečnostních expertů, 49 % podniků investovalo do úprav IT infrastruktury a 46 % obětí se muselo obrátit na právníky či manažery rizik (41 %). 61 % obětí dočasně ztratilo přístup ke kritickým obchodním informacím, 38 % společností nemohlo vykonávat svou hlavní činnost a 33 % respondentů zaznamenalo ztrátu obchodních příležitostí a zakázek. Ve 29 % případů měl navíc úspěšný DDoS útok negativní dopad na hodnocení úvěruschopnosti.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab

Hry Cowboy Adventure1 a Jump Chess v podobě publikované na Google Play fungují jako malware. Po spuštění zobrazí uživateli výzvu, aby se přihlásil ke svému facebookovému účtu. Nabídnutý formulář však prozradí příslušné přihlašovací údaje podvodníkům. Google po upozornění ze strany bezpečnostních specialistů Esetu obě aplikace z Google Play stáhl. Celkový počet stažení těchto aplikací do jejich odhalení se blíží milionu.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset

Psali jsme na ITBiz

Na téma bezpečnosti na ITBiz viz také:

Exit mobile version