Bezpečnostní přehled: Končí podpora i pro Windows XP Embedded

Zranitelnost v knihovně Apache se může týkat mnoha javových aplikací. Přibývá hrozeb pro Mac OS X a iOS. Začínají se publikovat shrnutí vývoje IT bezpečnosti v letošním roce i prognózy na rok příští. Windows 10 a problémy s šifrovacím nástrojem BitLocker.
Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

Problematická aktualizace Windows 10

Web The Register upozorňuje, že aktualizace Windows 10 (tj. listopadová verze 10586/1511) uživatelům opět zkomplikovaly život, protože přestal fungovat šifrovací nástroj BitLocker – alespoň v případě, když uživatelé chtějí zapnout hardwarově akcelerované šifrování. Možná se problém týká pouze čisté instalace této verze a uživatelům, kteří pouze nasazují aktualizace přes Windows Update, bude šifrování fungovat dál, v tomto ohledu se informace různí.

Opravný balíček KB3116908 situaci nijak neřeší a Microsoft se k problému nevyjadřuje, i když ISO obrazy listopadové verze už byly jednou změněny, údajně kvůli opravě chyby týkající se soukromí.

V nástroji pro správu McAfee Enterprise Security Manager je chyba, která umožňuje i bez znalosti přihlašovacích údajů získat oprávnění správce. Oprava je k dispozici, nelze-li ji z nějakého důvodu ihned nasadit, dá se problém víceméně vyřešit tím, že se zakáže autentizace přes MS Active Directory/LDAP.

Zranitelná knihovna

Chyba v Apache Commons Collection (ACC) představuje větší komplikace, než se původně zdálo. Hned po objevení zranitelnosti bylo publikováno, že ovlivňuje i tak rozšířené platformy, jako je WebSphere a JBoss (viz starší bezpečnostní přehled).

Studie firmy SourceClear ale nyní upozorňuje, že stejné bezpečnostní problémy se mohou vyskytovat i v dalším softwaru, např. v klientu MapReduce pro Hadoop, v Apache Directory API atd. Těžko říct, kde všude se zranitelná knihovna ve skutečnosti používá a jak příslušní dodavatelé řeší aktualizace. Např. se ukázalo, že ACC je obsažena v řadě produktů Cisco, dodavatel problém potvrzuje, žádná oprava nicméně dosud není k dispozici.

Jailbreaking se nevyplácí

Analýza společnosti Symantec má dokládat vzrůst hrozeb pro iOS. Nicméně stále platí, že velká číst z těchto rizik se týká pouze „odemčeným“ (jailbreaking) zařízení. Studie též dokumentuje růst hrozeb pro Mac OS X. Spíše než z hlediska množství malwaru se vyplatí posuzovat situaci podle kompromitovaných systémů. V roce 2015 bylo údajně kompromitovaných počítačů s Mac OS X 7krát víc než před rokem. Samozřejmě i tak je Mac OS X a iOS pro útočníky stále podstatně méně atraktivní než Windows nebo Android.

Společnost KorelLogic upozorňuje, že bezdrátové směrovače Linksys EA6100-6300 umožňují v rozhraní administrátora bez přihlášení/autorizace provádět skripty CGI. Útočník se tímto způsobem zřejmě může dostat k veškerým oprávněním a zařízení plně ovládnout.

Potíže smart TV i routerů

Výzkumníci Trend Micro uvádějí, že objevili obrovské množství zařízení se zranitelnostmi v knihovně libupnp, která je používána při streamování multimédií přes síť – tj. např. ve smart TV nebo směrovačích. Zranitelných je více než 6 milionů připojených zařízení, zneužití pomocí přetečení zásobníku může vést až ke vzdálenému spuštění kódu; někdy (ovšem především z pohledu PC jako koncového bodu) mohou důsledky zmírnit ochranné technologie na úrovni operačního systému typu DEP (ochrana proti spuštění kódu) nebo ASLR (znáhodnění adresního prostoru). Samotná chyba (respektive jde spíše o celou kolekci zranitelností) je přitom známa už dlouho, první záplata se objevila již koncem roku 2012. Výzkumníci Trend Micro ale uvádějí, že našli 547 aplikací používajících starší verzi libupnp, z toho 326 je k dispozici i přímo na Google Play.

CSIRT varuje/oznamuje

Od ledna 2016 končí podpora operačního systému MS Windows XP Embedded. Tento OS byl (a je) využíván zejména v bankomatech a řídících počítačích technologických procesů. Podpora byla na rozdíl od běžných Windows XP prodloužena právě kvůli masivnímu rozšíření tohoto OS v řadě kritických aplikací.

Ze světa firem

Společnost Visa nově navázala spolupráci s výrobcem hodinek Swatch SA. Výsledkem jsou hodinky Swatch Bellamy se zabudovaným NFC čipem, s nimiž bude možné bezkontaktně platit na POS terminálech. Jako první si budou moci platby zápěstím vyzkoušet zákazníci v USA, Švýcarsku a Brazílii. Český trh je podle společnosti Visa na novinku plně připraven. Ke konci září 2015 bylo v ČR již 65 % platebních terminálů bezkontaktních. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Visa Europe)

Shrnutí vývoje IT bezpečnosti v roce 2015, hlavní trendy a události podle Kaspersky Lab:
V roce 2015 objevil GReAT předtím neznámé metody používané skupinou Equation, jejíž malware dokázal modifikovat firmware harddisků. Infekce Duqu 2.0 nezpůsobila žádné změny na disku nebo v nastavení systémů, a tedy po sobě nezanechala téměř žádné stopy. Tyto dvě kyberšpionážní kampaně překonaly ty předchozí především svou komplexností a sofistikovaností.

Nové metody úniku dat: Turla využívala satelitní komunikaci k řízení svých C&C serverů.
Propojení cílených útoků: cílené kybernetické útoky Animal Farm se spojily s DDoS útoky toho samého útočníka, což je pro pokročilé cílené kybernetické kampaně vzácné.
Dalším trendem, který možná bude dále sílit, jsou války mezi podvodníky, kdy se jednotlivé týmy stojící za pokročilými (APT) útoky napadají mezi sebou.

Došlo k několika bilaterálním dohodám o kybernetické bezpečnosti mezi velmocemi, jejich účinnost v praxi se ovšem ukáže až časem. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

Laboratoře FortiGuard Labs společnosti Fortinet zveřejnily bezpečnostní předpověď pro příští rok. Prognózy mj. obsahují následující:

Internet věcí se stane centrem útoků typu „land and expand“, tedy napadení jednoho zařízení, ze kterého se škodlivý kód rozšíří i na další části systému. V případě internetu věcí mohou hackeři snadno využít zranitelnosti propojených spotřebitelských zařízení, jako jsou například televizory, kopírky, osvětlení apod., aby pronikli do firemních sítí a k hardwaru, který propojují.

Kromě internetu věcí má k dalším trendům patřit útoky na cloud a virtualizovanou infrastrukturu či schopnost malwaru maskovat své chování při kontrole v sandboxu
V roce 2015 si získal velkou pozornost malware nazvaný Rombertik, protože šlo o jeden z prvních zaznamenaných útoků typu „blastware“. Blastware je vytvořen tak, aby v případě odhalení zaútočil na systém a vyřadil ho z provozu nebo dokonce zničil. FortiGuard předpovídá, že počet těchto útoků se bude zvyšovat, a zároveň varuje před dalším typem malwaru, tzv. „ghostware“. Tento malware je opět vytvořen tak, aby zcela skryl veškeré důkazy o své aktivitě v rámci systému. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Fortinet)

Pokročilé typy útoků se dnes často chovají podobně jako živé organismy. Proto i bojovníci s kyberzločinem se mohou inspirovat v přírodních vědách. V letošním ročníku Cisco Outstanding Thesis Awards (soutěž oceňující bakalářské, magisterské i doktorské práce, kterou pořádá Cisco a Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze) byla oceněna práce zkoumající matematickou metodu pro automatické spočítání počtu buněk v Petriho misce na základě snímku z mikroskopu. Podobný postup je možné aplikovat i na analýzu datového provozu, které pomůže odhalit kybernetický útok hned v jeho počáteční fázi.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Cisco

Do konce roku 2017 by měly vstoupit v platnost dva nové právní předpisy EU, které upravují informační bezpečnost a ochranu dat. Ovlivní, jak organizace v členských státech EU řeší svou ochranu a jak reportují narušení bezpečnosti a ztrátu dat. Kyberbezpečnostní směrnice o bezpečnosti sítí a informací (Network and Information Security, NIS) a Nařízení o obecné ochraně údajů (General Data Protection Regulation, GDPR) nějakým způsobem zasáhnout prakticky všechny organizace v rámci EU bez ohledu na jejich velikost. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Check Point Software Technologies)

Comguard začal prodávat novou řadu firewallů Sophos XG s technologií Heartbeat (o této technologii viz starší bezpečnostní přehled http://www.itbiz.cz/clanky/bezpecnostni-prehled-ohrozeni-javovych-aplikacnich-serveru). Sophos XG Firewall Home Edition je pro domácí použití zdarma. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Comguard)

Psali jsme na ITBiz
Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:
Aplikace v PHP bývají děravé, lépe je na tom Java a MS.Net

Exit mobile version