Bezpečnostní přehled: Malware i pro iPhone bez jailbreakingu

Rusko chce údajně kriminalizovat užívání bitcoinu. Analýza zranitelnosti Drown. Škodlivý obsah v doménách pod .cz. Nemucod, útok rozšířený speciálně v ČR. Jak snadno obelstít biometrické zabezpečení. Záplava nových produktů od řady dodavatelů. Jak se liší názory na bezpečnost ve vedení firem?
Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

Biometrie lze ošidit

Kai Cao a Anil Jain z Michigan State University uvedli, že biometrickou ochranu některých smartphonů je možné poměrně snadno oklamat. K telefonům Samsung Galaxy S6 a Huawei Honor 7 se v režimu autorizace pomocí otisku prstu lze přihlásit i pomocí fotografie otisku vytištěné na inkoustové tiskárně s vyšším rozlišením (vyžaduje se speciální papír, nicméně jde o „drobné“/jednoduše realizovatelné triky).

Malware i pro zamčený iOS

AceDeceiver je údajně první malware pro iPhone, který zneužívá chybu v systémy FairPlay (DRM systém Applu) a dokáže nakazit i „neodemčená“ (jailbreaking) zařízení s iOS. Bezpečnostní firma Palo Alto Networks upozorňuje, že i když Apple již tento malware odstranil ze svého App Store, od poloviny loňského roku tento typ podvodného softwaru dokázal kontrolu Applu obejít již třikrát. AceDeceiver má podle všeho čínský původ.

Microsofty a bitcoin

Microsoft Store přestal přijímat platbu v bitcoinech (podpora pro tyto transakce oznámena v roce 2014). Pravděpodobným důvodem je malý zájem zákazníků. Bitcoin mají v poslední době také v oblibě vyděrači pracující s ransomwarem, takže Microsoft možná nechce být s touto měnou vůbec spojován. (Jak ale současně upozornil server The Register, v rámci Microsoft Azure se nabízí „blockchain-as-a-service“.) Rusko současně oznámilo, že zvažuje, aby se používání bitcoinu stalo samo o sobě trestným činem se sazbou až 7 let.

Aktualizace: Údajně šlo o nedorozumění a Windows Store i Xbox Store bitcoin nadále akceptují. Jak vidno, logické zdůvodnění se najde pro všechno, i pro události, které ve skutečnosti nenastaly.

Chromium a Firefox

Google zvyšuje na 100 000 dolarů odměnu pro hackery, jimž se pomocí webového odkazu podaří kompromitovat chromebooky a chromeboxy (desktopová verze počítačů s OS Chromium) spuštěné v režimu host. Až dosud byla maximální nabízená částka 50 000 dolarů a Google ji údajně zatím nikdy nevyplatil. ChromeOS (Chromium) nabízí řadu úrovní ochrany včetně sandboxů.

Mozilla vydala Firefox 45, nová verze prohlížeče opravuje několik chyb včetně kritických. Tyto zranitelnosti se týkaly např. zpracování fontů nebo parserů pro XML a HTML 5. Zneužitím chyb mohli útočníci dosáhnout vzdáleného spuštění kódu nebo např. vytvořit falešný certifikát.

Opravy: SAP, Samsung

Core Security upozorňuje na zranitelnost v softwaru SAP pro stahování dalších softwarových balíků. Pokud se útočník dostane ke konfiguračnímu souboru uživatele aplikace SAP Download Manager, získá tím rovněž přístup k některým heslům. SAP již vydal opravu. Problém v tomto případě není zneužitelný vzdáleně.

Rovněž Core Security zmiňuje chybu v aktualizačním nástroji Samsungu (SW Update Tool), která slouží především pro stahování nových verzí ovladačů. Verze 2.2.5.16 přenáší citlivá data v nezašifrované podobě a chybí ověření původu dat. V důsledku toho jsou možné útoky man-in-the-middle a různé scénáře, kdy podvodníci budou distribuovat malware maskovaný jako aktualizace ovladačů. Také zde je již k dispozici nová verze, která by příslušné zranitelnosti obsahovat neměla.

Boj se zranitelností Drown

Objevují se oznámení dodavatelů softwaru a hardwaru o tom, jak jsou na tom jejich produkty vzhledem ke zranitelnosti Drown (viz starší bezpečnostní přehled). Juniper např. uvádí, že na ScreenOS by se problém měl dát řešit změnou konfigurace (zákaz starších verzi SSL), JunosOS ohrožen není. Pro některé produkty/platformy Juniper budou vydány speciální záplaty, jinak lze doporučit zablokovat příslušný provoz na úrovni firewallu.

Hrozba Nemucod

V ČR se rozšířil nový typ útoku. Malware Nemucod se šíří jako příloha elektronické pošty, jež je nejčastěji označena jako faktura nebo pozvání k soudu. Přílohou e-mailu je formát zip, po rozbalení se spouští JavaScript, který do počítače nainstaluje škodlivý kód Nemucod a jeho prostřednictvím pak další malware – aktuálně především ransomware TeslaCrypt nebo Locky. Nemucod se šíří po celém světě, ČR je v tomto případě ale jednou z nejvíce zasažených zemí. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset)

CSIRT varuje/oznamuje

Zranitelnosti, které mohou na serveru Bind způsobit DoS, byly nalezeny v několika distribucích. Zranitelné jsou verze Wheezy, Jessie, Stretch a Sid.

Aplikace Malicious Domain Manager (MDM) od sdružení CZ.NIC pomáhá zjišťovat škodlivý obsah umístěný na doménách .cz. Rozšířena byla nyní o novou službu, která odhaluje domény či konkrétní URL, jejichž obsah byl útočníky bez vědomí majitele pozměněn. Změna obsahu však na první pohled nevykazuje známky nákazy v podobě malwaru nebo jiných hrozeb, takže si jí běžné analytické nástroje MDM nevšimnou (může jít např. o přidané odkazy nebo stránky pozměněné oznámením typu „máte špatně zabezpečený web“ apod.). (Zdroj: Blog sdružení CZNIC)

Ze světa firem

Na trh přichází Avast Virtual Mobile Platform (VMP), řešení mobilního zabezpečení firemních dat. Je postavené na platformě Virtual Mobile Platform vyvinuté americkou firmou Remotium, kterou Avast koupil v loňském roce. Použité technologie podle dodavatele např. umožňují vzájemně mezi sebou realizovat šifrované hovory nebo spolu komunikovat (chatovat) pomocí rychlých zpráv, které na zařízení nezanechají žádnou stopu. Řešení má tedy primárně realizovat zabezpečení na úrovni obsahu a realcí, nikoliv zařízení.

Avast současně zveřejnil výsledky svého průzkumu zaměřeného na BYOD. Podle nich téměř 80 % dotazovaných umožňuje svým zaměstnancům přistupovat k firemním mobilním aplikacím přes svá soukromá zařízení. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Avast)

Fortinet představil aktualizovanou verzi svého bezpečnostního operačního systému FortiOS 5.4. Z novinek dodavatel zmiňuje především technologie pro segmentaci sítě, např. interní firewally, izolaci zařízení a vícevrstvou ochranu. Systém lze integrovat se softwarově definovanými sítěmi ( ovládací prvky pro VMware NSX a Cisco ACI) a nové funkce nabízí také pro ochranu mobilních zařízení. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Fortinet)

Představena byla nová verze řešení pro zabezpečený přístup k firemním sítím Eset Secure Authentication. Nově je možné autentizaci přidat do přihlašování k lokálním účtům Windows a definovat rozsah IP adres, na kterých nemá být autentizace vyžadována. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset)

Na trh přichází nová verze Kaspersky Internet Security for Android, dostupná i v češtině. Podle dodavatele kromě vylepšeného výkonu, rychlosti a ochrany poskytuje i možnost správy pomocí chytrých hodinek fungujících na platformě Android Wear. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

Analytici Kaspersky Lab objevili téměř 1 200 vzorků nového malwaru Steam Stealer, který má na svědomí krádeže desítek tisíc uživatelských účtů z hráčské platformy Steam. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

V příštích 90 dnech očekává úspěšný kybernetický útok více než 30 % manažerů pro oblast IT bezpečnosti – v porovnání s pouhými 12 % zástupců vedení firem. Pouze 5 % ředitelů firem považuje kybernetickou bezpečnost za nejvyšší prioritu. Téměř 30 % IT ředitelů věří, že v příštích dvou letech dojde k výraznému nárůstu rozpočtu na zabezpečení, na úrovni CxO má takový názor podporu 10 % respondentů. Mezi nejvyšším vedením firem a IT oddělením tedy existuje názorová propast. (Zdroj: tisková zpráva společnosti VMware)

TP-Link představil bezdrátovou cloudovou bezpečnostní kameru NC250 určenou pro domácnosti a malé firmy. (Zdroj: tisková zpráva společnosti TP-Link

Na trh přichází GFI Archiver 12, nejnovější verze řešení pro archivaci souborů a e-mailů pro malé a středně velké podniky. Řešení dle dodavatele mj. umožňuje vyhovět regulačním požadavkům a minimalizuje rizika nesplnění zákonných norem díky úplnému archivu podnikových e-mailů a souborů odolnému proti neoprávněným manipulacím. Reportovací modul má také upozorňovat na možnost úniku citlivých dat z podniku. (Zdroj: tisková zpráva společnosti GFI)

Představen byl Microsoft SQL Server 2016. Co se týče zabezpečení firma uvádí, že „data jsou vždy šifrovaná, ať již se jedná o uložená data, data při přenosu nebo v paměti“. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Microsoft)

Viz také: MS SQL Server 2016 nabídne business intelligence pro mobilní zařízení

Psali jsme na ITBiz.cz

Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:

Bezpečnost v datacentru: V případě aktuální hrozby je ideální informovat zákazníky osobně

Exit mobile version