Bezpečnostní přehled: Ochrana proti mobilním odposlechům a Flash na Internet Exploreru 10

Jak se bude vyvíjet obchod s bezpečnostními zranitelnostmi, zasáhnou do něj politici a legislativa? MiniFlame, nový druh malwaru. Bezpečnost a nové verze Internet Exploreru, Chrome a Firefoxu. Autor PGP spouští svůj projekt pro ochranu mobilní komunikace. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Firefox 16 musel být krátce po svém uvedení vydán znovu (16.0.1), protože bylo třeba opravit kritickou bezpečnostní zranitelnost. Není však známo, že by problém stihl být zneužíván. Chyba umožňovala webům sledovat, jaké další stránky uživatel navštívil. Za kritickou však byla označena kvůli tomu, že potenciálně umožňovala i vzdálené spuštění kódu.

Na problém, který se podle Mozilly může týkat i starších verzí prohlížeče, upozornil výzkumník Gareth Heyes.

Zdroj: CNet

Kaspersky Lab upozorňuje na nový malware miniFlame. Původně byl považován za modul Flame, nyní je hodnocen jako samostatný škodlivý software. Zajímavé je, že miniFlame může kromě Flame spolupracovat i s malwarem Gauss. Výzkumníci Kaspersky Lab z toho usuzují, že jde mj. i o nepřímý důkaz spolupráce mezi tvůrci kódů Flame a Gauss. MiniFlame krade z infikovaného počítače soubory a pořizuje screenshoty vybraných aplikací.

Uvidíme, jaké další názory se v této kauze objeví. Míra infekce miniFlame by v tuto chvíli neměla být velká, je pokládá spíše za nástroj „dodatečného vytěžení“ počítače kompromitovaného už i jinak.

Zdroj: HelpNet Security, The Register a další

Na konferenci RSA Europe zazněly názory, podle nichž se volný obchod se zero day zranitelnostmi chýlí ke konci. Stále častěji zaznívá argumentace, že tímto způsobem mohou výzkumníci z jedné země prodávat exploity někomu, kdo je pak zneužije proti systémům ve stejném státu. Vlády a důvěryhodné firmy mají přirozeně možnost pochybné prodejní kanály přeplatit, ale politikům/regulátorům to zřejmě nestačí a chtěli by získat větší pravomoc.

Zdroj: The Register

Plug-in pro Flash v Internet Exploreru 10 (a Windows 8/Windows Server 2012) funguje tak, že příslušnou aktualizaci musí vydat nikoliv Adobe, ale Microsoft. Tato praxe je kritizována, protože po opravách Adobe může trvat klidně i měsíc, než upravenou záplatu uvolní v rámci své příští pravidelné várky bezpečnostních aktualizací i Microsoft. Přitom zranitelnosti budou již veřejně známé. Nicméně na poslední aktualizaci přehrávače Flash Player stihl Microsoft zareagovat velmi svižně a pro MSIE 10 byly upravené záplaty k dispozici již za několik hodin. Zdá se, že Adobe a Microsoft v této oblasti tedy spolupracují a Microsoft dostane záplaty Adobe k dispozici ještě před jejich oficiálním uvedením.

Zdroj: The Register

Autor PGP Phil Zimmerman spustil svůj projekt nabízející ochranu mobilní komunikace proti odposlechům. Služba Silent Circle šifruje telefonní hovory i SMS zprávy. K dispozici je pro telefony iOS a Android i pro komunikační aplikace na PC. Cena služby je 20 dolarů měsíčně a očekávanými zákazníky mají být např. vládní agentury. Patřičné zabezpečení komunikace samozřejmě funguje pouze v případě, že službu používají obě komunikující zařízení, jinak je zajištěna část k branám ve Švýcarsku a Kanadě (z legislativních důvodů údajně nikoliv USA), kde jsou umístěna propojení na veřejné sítě.

Zdroj: The Register

Americký ministr obrany Leon Panetta prohlásil, že za posledními kybernetickými útoky proti soukromým ropným a plynárenským společnostem v zemích Perského zálivu stojí pravděpodobně Írán. (Jiné zdroje soudí, že použitý malware má velmi různou úroveň, útoky dle nich nemají jednotný původ. Za některými snad stojí vlády, jindy jde o dílo amatérů.)

Zdroj: ZDNet

Google na své poslední akci Pwnium 2 ocenil předvedenou zranitelnost svou největší odměnou – 60 000 dolary. Hacker vystupující pod přezdívkou Pinkie Pie tuto částku letos od Googlu získal již podruhé. Nejvyšší odměna je určena za plný exploit, který obchází i sandbox a dokáže spustit kód v operačním systému. Kromě sandboxu se tentokrát bezpečnostní zranitelnost v Chrome týkala zpracování vektorové grafiky (SVG). Chyba byla opravena krátce poté, co ji Pinkie Pie předvedl.

Zdroj: CNet

Společnost AVG Technologies představila AVG CloudCare – novou službu pro malé firmy. Zákazníkům má umožnit jednoduchou instalaci i aktivaci a aktualizace v reálném čase.

Zdroj: tisková zpráva společnosti AVG

AVG oznamuje nové partnerství s Facebookem. Uživatelé sociální sítě budou mít k dispozici webový štít LinkScanner, který by je měl chránit před nebezpečnými odkazy.

Zdroj: tisková zpráva společnosti AVG

Spolupráci s Facebookem oznámil také Avast. Týká se sdílení dat z databází malwaru Avast.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Avast

TrustPort nabízí další nástroj pro zabezpečení systému Android. Nová aplikace Trustee umí blokovat nechtěné příchozí a odchozí SMS a hovory. Dále nabízí zálohování kontaktů, bezpečné surfování (webový štít) a geolokaci. „Díky naší nové aplikaci Trustee může manažer sledovat lokaci pracovníka, který není v sídle firmy. Stačí na telefonní číslo podřízeného zaslat SMS ve speciálním tvaru a člověk pak automaticky obdrží zpětnou SMS se souřadnicemi, kde se právě pracovník nachází. Zaslaná SMS se podřízenému na jeho smartphonu nezobrazí, celý proces geolokace je v utajeném módu.“
Zdroj: tisková zpráva společnosti Trustport

Společnost Bluecom nabízí svým zákazníkům pět nových verzí produktů XProtect (Milestone) určených pro správu a práci s video záznamy. Hlavní novinkou je XProtect Smart Client 7. „Díky zjednodušenému rozhraní je snadné sledovat monitorovací zařízení jakékoliv velikosti včetně živého přístupu k videu, což velmi usnadňuje prevenci či řešení bezpečnostních incidentů.“
Zdroj: tisková zpráva společnosti Bluecom

Společnost Sophos zveřejnila svoji nejnovější analýzu vývoje spamu – zejména s ohledem na podíl jednotlivých zemí na šíření nevyžádané pošty. Studie Dirty Dozen uvádí, že ve 3. čtvrtletí si ve srovnání s předchozím kvartálem přední pozici upevnila Indie, která se v období od července do září 2012 podílela na šíření nevyžádané elektronické pošty 16,1 %.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Sophos

Symantec oznámil dva nové programy, které mají podnikům pomoci bezpečně implementovat mobilní aplikace. „App Center Ready“ má vývojářům umožnit rychle vytvářet důvěryhodné podnikové aplikace bez nutnosti změny kódu. Druhým novým programem je partnerům určený „Mobility Solution“.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Symantec

Phishing cílí aktuálně i na ČSOB; rozesílané e-maily mají v předmětu hlavně informace o zablokování účtu nebo nemožnosti dokončit transakci. Dosud byla předmětem zájmu podvodníků v tomto ohledu především Česká spořitelna. „Jestli to máme brát pozitivně, tj. že se máme tak dobře, že stojíme za oškubání, nebo negativně, že Západ už nemá peníze, to nemám ponětí.“

Zdroj: Avast – blog

Poznámka: ČSOB má varování proti těmto útokům i na své hlavní stránce pro internetbanking. Na rozdíl od řady pokusů tohoto typu phishingové e-maily spojené s touto kampaní nemusí obsahovat pravopisné chyby.

Exit mobile version