Bezpečnostní přehled: Tipy pro zloděje dat

Pýcha předchází pád, kybernetičtí útočníci by měli omezit chlubivost. Být insider a nenechat se chytit, i to se musí umět. Nejúčinnější metoda phishingu prý pracuje se strachem z phishingu. On-line generátor kvantových náhodných čísel. V Íránu byly kompromitovány 3 miliony bankovních účtů. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Zaměstnanec Fox News Channel byl odhalen, jak vynáší interní informace. Nebylo to nic těžkého, byl totiž od počátku hlavním podezřelým – k uniklým videozáznamům totiž „někdo“ přistupoval přes jeho přihlašovací údaje. Wired v této soyvislosti provokativně dává tipy nikoliv bezpečnostním specialistům, ale naopak zlodějům dat. Mezi nimi:

Zdroj: Wired.com

Jak FBI dopadla člena skupiny Anonymous? Během komunikace o útočných akcích se mu stala osudnou testosteronová chlubivost, když Higinio O. Ochoa zveřejnil fotografii své polonahé přítelkyně. Snímek pořídil na iPhonu, ale opomněl při jeho editování odstranit metadata. Z nich se pak daly určit i GPS souřadnice místa, kde byl snímek pořízen (předměstí Melbourne), následně byla identifikována příslušná dívka atd.

Zdroj: The Register

Poznámka: Ono v dnešní době facebookové aj. posedlosti by se ale dalo vše možná dohledat i bez metadat jen čistě podle tváře (byla-li na snímku, mohla být jistě překryta nápisem apod.).

Australská národní univerzita nabízí on-line náhodná čísla generovaná kvantovými prostředky. Konkrétně jde o kvantové fluktuace vakua, při nichž vzniká pár částice a antičástice, které se obvykle vzápětí opět anihilují. Záření z anihiliace lze zaregistrovat, přičemž vznik částic/směr paprsku bývají zcela náhodné. Tímto způsobem lze generovat až miliardy náhodných čísel za sekundu. Australian National University slibuje, že každý, kdo si tato čísla bude chtít stahovat, obdrží jedinečnou sekvenci odlišnou od řad ostatních uživatelů. Proud náhodných čísel lze rovnou získat v binární a hexadecimální podobě nebo i jako data RGB.

Univerzita nyní pracuje se společností QuintessenceLabs na komercionalizaci této technologie. Plánem je nabízet miniaturní kvantové generátory velikosti klíčenky – tak, aby každý uživatel měl zařízení ve fyzické podobě a mohl si být jist, že jeho data opravdu nedostal i někdo jiný.

Zdroj: The Register, Applied Physics Letters a samotná on-line služba

Sadu bezpečnostních záplat vydala společnost Oracle. Celkem se jedná o opravy 88 zranitelností napříč celou produktovou řadou. Za nejkritičtější se pokládá aktualizace CVE-2012-1695 pro JRockit (javový virtuální stroj, který se používá především při spouštění javových aplikací na serverech), kdy lze chybu údajně zneužít i vzdáleně a bez nutnosti jakýchkoliv oprávnění. Databázových produktů se týká rovněž kritická oprava CVE-2012-0552.

Zdroj: HelpNet Security

Další bezplatný bezpečnostní nástroj Virus Removal Tool (skenování na vyžádání) nabízí nyní firma Sophos.

Zdroj: BetaNews.com

Jaký je nejefektivnější trik ve phishingu (plošném nikoliv cíleném)? Společnost Trusteer na základě provedené studie odhaduje, že nejúčinnější phishing pracuje – se strachem z phishingu. Lidé přístupové údaje ke svému bankovnímu účtu nejčastěji prozradí, pokud jim podvodník sdělí, že účet byl pro podezření z neoprávněné manipulace/bezpečnostních problémů/podvodů zablokován a pro jeho aktivaci musí poskytnout příslušná hesla. Další verzí je poskytnout tyto údaje, protože podle podvodné zprávy to umožní nastavit vyšší zabezpečení účtu. Atd.

Zdroj: SecurityNewsDaily

Nová varianta trojského koně Flashfake pro MacOS X zneužívá zranitelnosti v MS Wordu pro Mac (první verze tohoto trojana prováděla exploit proti chybě v implementaci Javy). Malware Troj/DocOSXDr-A (terminologie společnosti Sophos) se šíří v podobě podvodného dokumentu MS Word. Zneužívanou zranitelnost Microsoft opravil pomocí záplaty MS09-027, tj. oprava je stará už asi 3 roky.

K instalaci trojana na neaktualizovaném systému stačí dokument otevřít, uživatel již není žádán o další potvrzování akce. Zranitelné jsou nezáplatované verze MS Office 2004 a 2008 pro Mac OS.

Zdroj: CNet, ZDNet

Khosrow Zarefarid reportoval íránským bankám informaci o tom, že v jejich systémech objevil bezpečnostní zranitelnost. Poté ještě znovu na důkaz přidal údaje o 1 000 účtech. Když banky nijak nereagovaly, hacknul 3 miliony bankovních účtů u celkem 22 bank a zveřejnil údaje o těchto účtech včetně čísel platebních karet a PIN. Nepokusil se nicméně o žádné převody.

Zarefarid dříve pracoval ve společnosti dodávají do Íránu transakční systémy. V současnosti se téměř jistě nezdržuje v Íránu. V zemi došlo následkem jeho kroku k řadě problémů, většina bankomatů jako prevenci před podvody např. dočasně přestala vydávat hotovost.

Zdroj: ZDNet

Už čtvrtý měsíc v řadě dominuje pravidelným měsíčním statistikám malwaru hrozba HTML/ScrInject.B. Zaznamenaný podíl rozšíření škodlivého kódu HTML/ScrInject.B činil ve světě 5,60 % (6,20 % v Evropě). Na druhém místě figuruje s odstupem INF/Autorun s podílem 5,19 % (v Evropě třetí s 4,38 %). Třetí nejrozšířenější celosvětovou hrozbou byl HTML/Iframe s 3,95 % (v Evropě na druhém místě s 4,66 %).

Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset

Společnost Eset rozšiřuje svou globální síť výzkumných a vývojových středisek. 17. dubna oficiálně otevřela technologickou pobočku v kanadském Montrealu, která sídlí v kampusu zdejší univerzity École Polytechnique.

Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset

Společnost GFI Software oznámila dostupnost VIPRE Mobile Security, tj. zabezpečení pro platformu Android.

Zdroj: tisková zpráva společnosti GFI

AirLive představila novinku AirLive POE-280HD, stropní 1,3 Mpix IP kameru s LED přísvitem a ICR filtrem, který umožňuje kameře vidět v noci. Tyto kamery jsou podle dodavatele vhodné pro většinu vnitřních prostor, např. kanceláře, výtahy a nákupní centra.

Zdroj: tisková zpráva společnosti AirLive

Exit mobile version