Bezpečnostní přehled: Trojan obchází hlasovou autentizaci

Bezpečnostní inovace v nové generaci procesorů Intelu. Chyba v linuxovém jádře Android tolik neohrožuje. Triky bankovního malwaru. Pojištění proti bezpečnostním incidentům.
Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

V Evropě zájem o kyberpojištění se zpožděním

Podle průzkumu Allianz Global Corporate & Specialty jsou kybernetické hrozby vnímány jako nejrychleji rostoucí ohrožení, které může vést k přerušení provozu podniku. Tyto incidenty se hodnotí jako výrazně vyšší riziko než např. přírodní katastrofy (na dalších místech žebříčku se zmiňují geopolitické události nebo narušení distribučních a dodavatelských řetězců).

Co se týče dopadu kybernetických incidentů, za nejvážnější se (v uvedeném pořadí) pokládá: ztráta hodnoty značky/poškození reputace, bezprostřední škody v důsledku přerušení provozu a právní odpovědnost za narušení dat/činností. Allianz uvádí, že v zájmu o pojištění proti IT incidentům Evropa zatím výrazně zaostává za USA.

General Motors za chyby zatím platit nechce

General Motors se přidává k firmám, které sbírají reportované bezpečností zranitelnosti ve svých produktech – zde tedy automobilů. Program se teprve spouští a výzkumníci mohou prozatím čekat pouze poděkování.

GM se pochopitelně snaží, aby podobné chyby nebyly publikovány; může jít o problémy na úrovni hardwaru, které se budou muset řešit výměnou součástky, tu navíc často ve skutečnosti mohou vyrábět třetí strany. Program tedy sotva bude fungovat stylem „pokud výrobce po upozornění do x dnů zranitelnost nevyřeší, výzkumník může vše zveřejnit“, ale účastníci se budou muset zavazovat k mlčenlivosti.

Google: Zranitelných telefonů rozhodně nejsou dvě třetiny

Objevená chyba v linuxovém jádře měla ohrožovat až dvě třetiny telefonů s Androidem
Viz také Chyba v linuxovém jádře umožňuje získat práva roota

Google slíbil vydání záplaty až na 1. března, protože související rizika hodnotí jako nízká. Jak se ukazuje, zranitelnost se týká mnohem menšího počtu smarphonů, než se původně předpokládalo. Příslušná komponenta keyring by neměla být přítomna v doporučené konfiguraci jádra Androidu. Podle Googlu Android verze 5.0 a vyšší není zranitelný díky technice Android SELinux. U verze 4.4 a starší mnohdy zranitelný kód také chybí.

Speciálně Google tvrdí, že problém se netýká žádného zařízení Nexus. (Zneužití chyby umožňuje povýšit oprávnění, nejde však o žádné jednoduché vzdálené spuštění kódu. Podvodnou/kompromitovanou aplikaci by si vlastník telefonu musel sám nainstalovat.)

Další triky trojanů

Nová verze Android.Bankosy, bankovního trojského koně pro Android, dokáže obejít dvoufaktorovou autentizaci, když přeposílá ověřovací SMS. Novinkou však je, že Android.Bankosy se vypořádá i s hlasovou autentizací, když nastaví přesměrování hovoru v tichém režimu tak, že oběť příchozí hovor vůbec nezaznamená. Některé finanční instituce začaly v poslední době nabízet hlasovou autentizaci namísto SMS právě kvůli zvýšení zabezpečení, podvodníci ihned reagují.

Záplava záplat

V Yahoo Mail byla objevena závažná XSS zranitelnost, za její report provozovatel v rámci svého „bug bounty“ programu vyplatil 10 000 dolarů.

Cisco vydalo záplatu zranitelnosti ve svém bezpečnostním zařízení Web Security Appliance. Chyba CVE-2016-1296 umožňovala vzdálenému útočníkovi obcházet bezpečnostní pravidla. Aktualizovat je třeba verze 8.5.3-055, 9.1.0-000 a 9.5.0-235.

Svůj pravidelný čtvrtletní balík záplat/aktualizací uvolnil také Oracle. Celkem se jedná o 248 oprav. Značný podíl z nich je tentokrát určen pro Oracle E-Business Suite: záplaty 78 zranitelností, z nichž 68 lze zneužít ke vzdálenému vstupu do systému bez přihlašování. Opravy jsou určeny samozřejmě i pro Javu, na straně klienta (zde se však bezpečnostní situace v posledním cca roce dost zlepšila) i serveru. Dobře tentokrát vyšel MySQL Server, z 22 opravených chyb je vzdáleně zneužitelná pouze jediná.

Od Applu jsme se dočkali oprav pro iOS i Mac OS X. Kromě bezpečnostních problémů by měly být odstraněny i některé problémy se stabilitou. Zalátané verze mají čísla iOS 9.2.1 a OS X 10.11.3. Jedna z chyb u Mac OS X umožňovala útočníkovi vzdálené spuštěné kódu s oprávněními jádra, v případě iOS zase hrozilo, že škodlivý web získá přístup k cookies uživatele (tedy riziko man-in-the-middle útoků/únosů relace).

Apple aktualizoval také svůj bezpečnostní nástroj Gatekeeper, pro škodlivé aplikace je ale údajně stále poměrně snadné tuto obranu obcházet. Gatekeepre by měl v Mac OS X bránit ve spouštění podezřelých programů, tj. takových, které nejsou podepsány důvěryhodným certifikátem nebo staženy z Mac App Store.

SandWorm: nová vlna útoků

Opět byly zaznamenány útoky červem SandWorm (BlackEnergy APT), které od roku 2007 cílí především na státy NATO. Posledním cílem jsou především vládní instituce v Polsku a na Ukrajině. Z útoků je obviňováno Rusko, ať už jde o akce „posvěcené“ státem či ne.

Na konci loňského roku byl objeven malware v síti hotelů Hyatt. Zasáhl platební terminály (PoS), takže podvodníci se dostali k údajům o platebních kartách. Problém se týkal celkem 250 hotelů (z celkem 627). Jiné systémy/data zákazníků kompromitovány nebyly.

IBM kupuje německou bezpečnostní firmu Iris Analytics, která dodává nástroje pro detekci podvodů v reálném čase (algoritmy založené na strojovém učení). Technologii Iris používají v tuto chvíli hlavně finanční instituce pro detekci podvodných bankovních apod. převodů.

CSIRT varuje/oznamuje

Nárůst počtu CSIRT/CERT týmů v České republice se v roce 2015 nezastavil. K začátku roku 2016 tak máme již 22 oficiálních týmů s různým statusem dosaženého ověření v rámci Trusted Introducer. (Zdroj: Blog sdružení CZ.NIC)

Ze světa firem

Dostupné jsou nové procesory Intel Core vPro šesté generace. K bezpečnostním novinkám patří řešení Intel Authenticate Solution, což je hardwarově založené vícefaktorové ověřování určené pro lepší ochranu identity. Intel Authenticate ověřuje identitu pomocí až třech zabezpečujících faktorů současně: „něco, co znáte“, např osobní identifikační číslo, „něco, co máte“, např. mobilní telefon, a „něco, čím jste“, např. otisk prstu. Podnikové IT oddělení si může vybrat z různých faktorů autentifikace, které budou vycházet ze strategií firmy. Intel Authenticate je kompatibilní s Windows 7, 8 a 10. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Intel)

Phishingový útok zasáhl tuzemské zákazníky mBank. Povodný web imitující přihlašovací stránku banky se nacházel na adrese mbanking.eu, útočníci vytvořili i facebookovou stránku napodobující skutečnou prezentaci banky. (Zdroj: tisková zpráva společnosti mBank)

Kaspersky Lab společně s WISeKey vyvíjí technologii pro zabezpečení nositelné elektroniky. Očekává se, že na chytré hodinky, fitness trackery a platební náramky bude v roce 2020 připadat jedna z pěti mobilních platebních transakcí. To by mělo představovat sumu 500 miliard dolarů ročně. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

Na základě ankety provedené mezi svými partnery společnost Acronis odhaduje na lokálním trhu pro letošní rok následující trendy:

  1. Ačkoliv velká většina zákazníků stále preferuje zálohování do lokálního úložiště, 50 % z nich by v případě srovnatelné ceny zvážilo přechod na cloudové zálohování;

  2. V případě užívání soukromých zařízení pro pracovní účely (BYOD) se podniky nejvíce obávají krádeže či úniku dat a až poté nákazy malwarem;

  3. V oblasti mobilní bezpečnosti je největší zájem o řešení sdílení a přístupu k datům, zálohování a MDM (řízení dat) řešení, nejméně pak o antiviry pro mobilní OS.

(Zdroj: tisková zpráva společnosti Acronis)

Intel Security a VMware oznámily rozšíření spolupráce o společná řešení pro zákazníky, kteří využívají platformu AirWatch by VMware Enterprise Mobility Management. Má jít především o sdílení údajů o mobilních zařízeních ve firmách pomocí platformy McAfee Data Exchange Layer. (Zdroj: tisková zpráva společnosti VMware)

Eset oznámil jmenování nových manažerů pro on-line marketing a technickou podporu v ČR. David Krištof (30) nově zastává pozici manažera on-line marketingu. Pavel Matějíček (30) byl povýšen na pozici manažera technické podpory. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset)

Jedním z hlavních trendů roku 2016 budou v oblasti IT bezpečnosti nové způsoby obrany, které analyzují provoz v síti. Strojové učení zde bude hrát stále významnější roli. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Cisco)

Psali jsme na ITBiz.cz

Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:

ČSOB Pojišťovna jako první na trhu pojišťuje internetová rizika

Pojištění zahrnuje např. nedodání zboží z e-shopu (ne však z Číny), pojištění proti zneužití platební karty (to už může mít klient stejně) a dokonce i pojištění proti zneužití identity na internetu a poškození pověsti na internetu a sociálních sítích. Částečně podobné produkty nabízejí nebo se chystají nabídnout také Allianz a Kooperativa.

Hadoopu věřit, ale…

Nabízí tato platforma používaná pro big data zabezpečení na úrovni vyžadované i pro kritické podnikové aplikace?

Exit mobile version