Bezpečnostní přehled: Útočníky lákají pokladní systémy

Problémy s adresními řádky webových prohlížečů. Jak zneužít audio kanál k úniku dat. Koncept freewaru proniká i do počítačové kriminality. Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

Apple vydal záplaty pro hodinky Watch. Opravena byla zranitelnost Freak, která umožňovala krást relace SSL/TLS, a chyby umožňující vzdálené spuštění kódu a porušení paměti.

Chyby prohlížečů

Objevena byla zranitelnost v prohlížeči Safari, která útočníkům umožňuje podvrhnout URL. Oběť si tak při návštěvě phishingového webu může myslet, že pracuje s legitimní stránkou.
Podobný problém s adresním řádkem se týká i Chrome, podle všeho pouze verze pro Android. Google již vydal opravy prohlížeče pro verze Chrome KitKat (4.4.x) a Lollipop (5.0.x). Letos je zrovna tento typ chyb u prohlížečů vůbec častý – u Internet Explorer byla zranitelnost související s adresním řádkem objevena v únoru.

Softwarový modem jako malware

Výzkumníci z Rochester Institute of Technology (RIT) tvrdí, že zvukový kanál na zařízeních s Androidem lze zneužít ke stahování dat nebo šíření malwaru – i když oboje se děje pouze rychlostí 13 b/s. Výzkumníci vytvořili softwarový modem, který kóduje data do zvukového toku, ale zabere ho jen tolik, aby si uživatel při hovoru nebo poslechu hudby ničeho nevšiml. Modem je doprovázen rootkitem, který malware skrývá v systému a poskytuje mu neustálý privilegovaný přístup.

Ekonomika malwaru

Adam Tyler, Chief inovation Officer u CSID, mapuje v rozhovoru pro portál HelpNet Security současnou ekonomiku počítačového zločinu. Podle jeho tvrzení zkoušejí nyní podvodníci i např. ekonomiku založenou na freewaru, kdy jsou přihlašovací údaje (nejde-li samozřejmě o VIP osoby apod.) dávány k dispozici zdarma jako bonus. Obchoduje se především s přístupovými údaji do e-bankingu nebo firemních systémů, údaje o platebních kartách se prodávají v obřích balících, tj. s cenou za jeden záznam blízkou nule. Útočníci často pocházejí z Ukrajiny, Rumunska, Ruska a Číny, to jde ovšem obvykle o technicky zdatné jedince. Starší verze trojských koní, jako je Zeus, Spyeye či Citadel, je však k dispozici zdarma, a možnost stát se internetovým podvodníkem má tak prakticky kdokoliv, bez ohledu na místo a znalosti. Roste trh s malwarem pro pokladní systémy PoS, které dosud mnohdy využívají variant Windows XP. Většina malwaru se stále prodává jako produkt, nikoliv jako služba (hostovaná platforma).

CSIRT.CZ varuje

Společnost Oracle vydala záplatu svých produktů opravující zranitelnost Venom (o zranitelnosti viz předcházející bezpečnostní přehled http://www.itbiz.cz/clanky/bezpecnostni-prehled-kyberneticka-aliance-ruska-a-ciny)

Ze světa firem

Eset uvádí na trh v ČR nástroj DESlock+ pro šifrování dat a řešení StorageCraft pro zálohování a obnovu. DESlock+ na klientské straně umožňuje šifrování souborů, složek, e-mailů i celých disků a vyměnitelných médií. DESlock+ Enterprise server nabízí správu uživatelů a pracovních stanic a provádí různé úlohy od aktivace, změny bezpečnostních politik, nastavení, správy šifrovacích klíčů až po požadavky na stav bezpečnosti koncových stanic. Zdroj: tisková zpráva společnosti Eset

Z tiskových zařízení Konica Minolta se mohou stát vysílače samostatného Wi-Fi signálu. Tím lze podle společnosti snížit bezpečnostní rizika spojená s nárůstem využívání mobilních přístrojů v zaměstnání. Inovace v oblasti mobilního tisku umožní uživatelům zařízení Konica Minolta pracovat odděleně od firemní Wi-Fi sítě a má bránit průnikům do firemního IT. Oddělená Wi-Fi síť má být vhodná např. pro tisková střediska, showroomy a obecně firmy, které umožňují svým klientům či zaměstnancům tisknout z vlastních mobilních přístrojů. Zdroj: tisková zpráva společnosti Konica Minolta

Spammerům v prvním čtvrtletí 2015 přišly vhod nové domény TLD. Nové domény nejvyšší úrovně spuštěné v lednu 2015 měly sloužit příslušným komunitám a společnostem, ale staly se hned i nástrojem pro podporu nelegitimních reklamních kampaní. Vyplynulo to z analýzy Kaspersky Lab o spamu a phishingu za první čtvrtletí letošního roku.

Podíl nevyžádané pošty na e-mailové komunikaci činil podle uvedené studie v prvním čtvrtletí 2015 59,2 %, což je o 6 % méně než v předešlých třech měsících. USA si udržely pozici největšího zdroje spamu (14,5 % nevyžádaných e-mailů). Phishing cílící na klienty finančních organizací tvořil 37 % všech zaznamenaných incidentů.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab

Podvodníci zkoušejí techniku využívající bezpečnostní chyby v otevřeném protokolu pro autentizaci (OAuth). Uživatelé obdrží e-mailem varování, že jejich Windows Live ID účet je používán k distribuci nevyžádaných zpráv a bude zablokován. Aby tomuto předešli, jsou vyzváni k následování odkazu a aktualizaci uživatelských detailů v souladu s novými bezpečnostními požadavky služby. Tato zpráva vypadá jako typický phishingový e-mail, kdy se od obětí očekává, že kliknou na odkaz odkazující na falešný web napodobující oficiální stránky a zadají data, která budou zaslána podvodníkům. V tomto případě však odkaz v podvodném e-mailu skutečně vedl na oficiální web Windows Live. Kvůli chybě v protokolu OAuth byla kradena data po autentizaci – ne přímo přihlašovací údaje, ale kontakty/e-mailové adresy/reálná jména uživatele i jeho přátel.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab

Více než tisíc organizací z 16 různých odvětví se zapojilo do sítě X-Force Exchange. Jedná se o iniciativu IBM pro odhalování kybernetických hrozeb, nabízí otevřený přístup ke starším informacím i datům o internetových hrozbách v reálném čase. Platforma poskytuje mj. sociální rozhraní ke spolupráci, které uživatelům nabízí interakci a ověřování informací od kolegů z oboru, analytiků i výzkumníků.
Zdroj: tisková zpráva společnosti IBM

Představena byla Safetica 6. Nové je jádro technologie DLP (prevence úniku dat). Díky definování datových kategorií vůči webům lze při prohlížení určitých webů v prohlížeči aplikovat příslušné bezpečnostní politiky, například zákazy vkládání citlivých dat do schránky. Nová verze rozšiřuje podporované prostředí o terminálové servery, např. Microsoft Terminal Services nebo Citrix XenApp.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Safetica Technologies

Psali jsme na ITBiz

Na téma bezpečnosti na ITBiz viz také: United Airlines spouští bounty program, leteckých systémů se však netýká

Exit mobile version