Bezpečnostní přehled: Ve voze Tesla šlo vzdáleně ovládnout brzdu

Internet v Severní Koreji. Metaprognóza ukazuje význam Internetu věcí. Chyba v serveru Exchange? Záplaty: Cisco a Mozilla. Proběhl Oracle OpenWorld 2016.
Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.

V doméně .kp je jen 28 serverů?

Severní Korea bývá spojována s celou řadou sofistikovaných útoků, viz kauza Sony už v roce 2014 (poznámka: kde že jsou časy, kdy koloval vtip se severokorejským virem, který vyzýval uživatele, aby si sám smazal disk). Nyní se stalo, že severokorejský nameserver nejvyšší úrovně byl (omylem?) nakonfigurován tak, že každý mohl získat jeho obsah. Výsledek? Doménu .kp používá pouze 28 serverů. Předpokládá se, že Severní Korea postupuje při útocích ve spolupráci s Čínou. Podle ZDNet došlo v Číně aktuálně k zatčení šéfky společnosti Liaoning Hongxiang Industrial Group právě za spolupráci se Severní Koreou (mj. i právě kybernetické útoky).

MS Exchange: je to vůbec chyba?

Marco van Beek upozornil na problém, kdy je možné od klienta pro MS Exchange (např. Outlook, aplikace iPhone, Android nebo Blackberry) získat heslo k tomuto serveru. Přitom adresu takto může získat nejen samotný server MS Exchange, ale např. i webový server ve stejné doméně. Ke zneužití je tedy potřeba, aby servery byly ve stejné doméně a navíc webový server byl již kompromitován, Microsoft proto situaci nevidí jako problém/ohrožení ani nechce vydávat záplatu. Marco van Beek nesouhlasí, tvrdí, že podnikového webové servery bývají oproti těm poštovním méně chráněny, takže útočník může kvůli tomu překonávat slabší zabezpečení.

Zranitelné automobily Tesla

Majitelé vozů Tesla (model S) by měli aktualizovat firmware. Čínští výzkumníci z Tencent Keen Security Lab objevili postup, jak může útočník vzdáleně ovládnout brzdu i další méně kritické systémy automobilu. Se systémy vozu lze manipulovat, i když parkuje, a to včetně otevírání kufru, oken a dveří. Tesla uvádí, že riziko je ve skutečnosti spíše teoretické, protože vyžaduje povolený/spuštěný webový prohlížeč v rámci systému automobilu (tj. někdo ve voze musí zrovna brouzdat po internetu přímo ze systému auta?), nicméně i tak byla uvolněna oprava. Podrobnosti o možném zneužití byly oznámeny pouze výrobci, postup ukazuje následující video z YouTube.

Volkswagen spolu s izraelskými specialisty vytvořil společnost Cymotive, která se má zaměřit na kybernetickou bezpečnost automobilů. Ředitelem firmy má být Yuval Diskin, bývalý šéf Izraelské bezpečnostní služby.

Internet věcí je v kurzu

Web Tech Pro Research provedl bezpečnostní „metaprognózu“, tedy porovnání jednotlivých předpovědí a analýz dalších organizací. Konkrétně pro letošní rok bylo srovnání 38 prognóz, které pocházely dílem od bezpečnostních firem, dílem od telekomunikačních operátorů či dalších organizací (analytické apod. firmy, v seznamu ovšem schází např. IDC i Gartner). Po úpravách (sjednocování a rozdělování kategorií, prognózy byly v tomto logicky nejednotné) vyšlo 5 nejčastěji zmiňovaných trendů: Internet věcí, útoky s pomocí CxO (na ředitele cílící, za ředitele se vydávající…), politicky motivované útoky, bezpečnost mobilních systémů a bezpečnost cloudu. Ransomware se umístil až na 7. místě.

Studie IoT Village (spadá pod bezpečnostní firmu Independent Security Evaluators) demonstruje 47 nových bezpečnostních zranitelností u 23 různých zařízení z kategorie Internetu věcí. Ukazuje, jak lze odemykat chytré zámky (zde hned několik zranitelností, přitom jde o rychle rostoucí segment) nebo např. vzdáleně vypnout solární panely Tigro Energy. K nejčastějším chybám výrobce patří přístupná (v otevřené podobě uchovávaná/posílaná nebo natvrdo zadaná) hesla, ale i síťové zranitelnosti, command injection nebo přetečení zásobníku.

Záplaty Cisco

Cisco vydalo opravu zranitelnosti CVE-2016-1482, která útočníkům umožňovala spouštět kód na serveru WebEx Meetings Server. Šlo o vzdálený útok bez nutnosti jakékoliv autorizace pomocí vsunutí kódu. Současně byla vydána záplata CVE-2016-1483, která řeší možné útoky DoS. Postiženými platformami zde byly zařízení Web Security Appliance, server WebEx a operační systém IOS XE.

Další záplaty Cisco: opravena byla zranitelnost (CVE-2016-6374) v Cloud Services Platform; CSP se instaluje jako virtuální stroj v některých zařízeních Cisco, platforma je určena k řízení virtualizované infrastruktury a obsahuje mj. webové rozhraní pro správu. Aktualizovaná verze má číslo 2.1.0. Chyba je vzdáleně zneužitelná, ke spuštění kódu stačí útočníkovi zaslat speciální požadavek http. Problém nelze vyřešit úpravu konfigurace. Cisco pokládá chybu za velmi závažnou, zatím však není známo, že by se ji někdo pokoušel zneužívat.

CSIRT varuje/oznamuje

Mozilla plánuje vydání nové verze Firefoxu kvůli opravě zranitelnosti umožňující vzdálené spuštění kódu. Problém se týká fungování certifikátů. Útočník v pozici Man In the Middle může pomocí falešného certifikátu pro addons.mozilla.org instalovat vlastní aktualizace doplňků (i když certifikát stále musí být vydán některou z důvěryhodných autorit).

Aktualizace: Chyba již byla opravena, dále byla vydána i verze Firefox 49.0, která látá 18 bezpečnostních chyb včetně 4 kritických (CVE-2016-5275 – přetečení zásobníku, CVE-2016-5278 – přetečení haldy, CVE-2016-5256 a CVE-2016-5257 – porušení paměti). (Zdroj: Mozilla)

Ze světa firem

Na konferenci Oracle OpenWorld 2016 byla představena nová služba Oracle Identity Cloud Service, která pro cloud poskytuje zabezpečení a umožňuje řízení identit. Integrace s cloudovými aplikacemi umožňuje řízení identit uživatelů napříč cloudem i prostředím on-premise. V rámci nového nástroje Oracle Management Cloud je k dispozici rovněž služba Oracle Security Monitoring and Analytics Cloud Service. Tato kombinace pomáhá identifikovat hrozby a poskytuje varování. Oracle Management Cloud podle dodavatele pomocí strojového učení sleduje a analyzuje kompletní (end-to-end) pohyb dat napříč heterogenními prostředími, zjišťuje anomálie a pomáhá zajistit lepší výkon i shodu s předpisy. (Zdroj: tiskové zprávy společnosti Oracle)

Nová verzi ransomwaru RAA se šíří především e-mailem, ke kterému je připojen nebezpečný soubor s příponou .js. Aktualizovaná verze je schopná zašifrovat data off-line, aniž by potřebovala spojení s řídicím serverem. Malware tak může počítač zašifrovat bez ohledu na to, zda je připojený k internetu. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

Novou podvodnou aplikaci Guide for Pokémon Go, kterou její tvůrci dokázali propašovat i do oficiálního obchodu Google Play, si stáhlo více než půl milionu uživatelů. Obsahovala rootkit, který dokázal do zařízení stahovat další aplikace, zobrazovat reklamy apod. Malware unikal svému odhalení řadou triků. Čekal se škodlivými aktivitami např. na to, až uživatel nainstaluje či odinstaluje další aplikaci, čímž se zjistilo, že aplikace běží na skutečném přístroji, nikoliv v testovacím virtuálním prostředí/sandboxu. Google aplikaci odstranil až po upozornění Kaspersky Lab. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab)

84 % Evropanů považuje banky za nejdůvěryhodnější instituce v poskytování služeb biometrického ověřování plateb. Co se týče uchovávání biometrických údajů, evropští spotřebitelé důvěřují bankám v 57 %. 68 % respondentů průzkumu chce používat biometrii jako formu ověření plateb. 80 % respondentů uvedlo, že je pro ně v rámci biometrie nejpohodlnější formou otisk prstu. Ten je zároveň vnímán jako nejbezpečnější (81 %) způsob ověřování plateb, s náskokem před ostatními metodami biometrického ověření jako je sken duhovky (76 %) či vzorek DNA (74 %). (Zdroj: tisková zpráva společnosti Visa)

Představena byla síťová kamera Axis Q1659, která jako první model Axis kombinuje fotografické snímací technologie společnosti Canon s vlastními řešeními Axis v oblasti bezpečnosti. Na trhu bude k dispozici počátkem příštího roku. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Axis Communications)

Safetica Technologies, český výrobce řešení DLP (prevence úniku dat), oznámila vstup na trh v Severní Americe. Podle prohlášení firmy vidí Safetica v USA a Kanadě velký potenciál, mj. protože co se týče kybernetické bezpečnosti, „v americké legislativě existuje daleko větší koncentrace právních norem, které je nutné dodržovat“. (Zdroj: tisková zpráva společnosti Safetica)

Na světový trh s aplikacemi pro bezpečnou komunikaci byla uvedena nová česká služba Babelnet od společnosti Oksystem. Babelnet zajišťuje šifrovanou komunikaci mezi počítači s Windows nebo MacOS a mobilními zařízeními se systémy iOS, Android a BlackBerry, nezávisle na zařízení, místu a způsobu připojení. Aplikace se instaluje na mobilní zařízení a počítače, firemní instalace umožňuje integraci a správu uživatelů a zařízení. Babelnet podporuje i jednoduchou integraci s aplikacemi třetích stran (DMS, HR, CRM…), a podle dodavatele tak zajišťuje automatizovaný a bezpečný přenos informací a dokumentů z firemních aplikací k uživatelům. (Zdroj: tisková zpráva společnosti OKsystem)

Psali jsme na ITBiz.cz

Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:

Bezpečnostní přehled: Biometrickou kontrolu lze ošálit fotografií

Kybernetické útoky: Malé ryby, také ryby

Exit mobile version