Bezpečnostní přehled: Zranitelná chytrá lednička

Kdo proti komu bojuje v kybernetické válce? CSIRT bude nadále provozovat sdružení CZ.NIC. Útoky na virtualizovanou infrastrukturu působí větší škody. Bezpečnostní politika Microsoftu u Windows 10 si vysloužila kritiku. Následuje pravidelný bezpečnostní přehled vytvářený především podle webů ZDNet, CNet, The Register a HelpNet Security.
Letošní trendy podle Trend Micro: Roste obliba sady exploitů Angler a ransomwaru CryptoWall. Zvýšilo se množství (oficiálně reportovaných) zranitelností ve vládních organizacích.

Otazníky nad kybernetickými válkami

Známý bezpečnostní expert Bruce Schneier vystoupil v Seattlu na konferenci LinuxCon – prostřednictvím Google Hangouts. Uvedl, že v současnosti probíhá studená kybernetická válka, kdy je sice jasných několik protivníků západních zemí (Severní Korea, Čína…), jenže moc nevíme, kdo další by měl patřit na tento seznam. Schneier též sebekriticky uznal, že byl skeptický, když se bezpečnostní incidenty jakoby na běžícím pásu přiřazovaly skupinám údajně napojeným na vlády, nyní o tom moc nepochybuje. K Číně ovšem dodal, že protože spousta útoků jde z Číny, jde i o obvyklý způsob maskování, který podle něj nejspíš pro své akce používají i západní země. I Stuxnet je problematický, ve skutečnosti těžko říct, zda jde o dílo tajných služeb USA či Izraele, americká administrativa se spíše rozhodla k akci neoficiálně přihlásit a víceméně se tímto úspěchem chlubit. Sám Írán se o příslušné sabotáži podle všeho poprvé dozvěděl ze západních médií, do té doby se vše považovalo za technické závady.

A ještě ke kauze Sony a Severní Korea: napadlo by seriózního analytika, že cizí režim zaútočí zrovna na firmu produkující filmy? Při ochraně kritické infrastruktury se protivníkům obvykle přisuzují racionální cíle (cena/škoda apod.), mentalita útočníků ale mnohdy funguje jinak.

Flash na ústupu

Google mění nastavení Chrome. Reklamy ve formátu Flash se nebudou přehrávat automaticky, ale pouze na kliknutí. Chrome má rozpoznat, kdy je Flash „důležitý obsah“, takový se bude spouštět i nadále rovnou. Podle Googlu je hlavním motivem pro toto rozhodnutí zvýšení bezpečnosti, formát Flash představuje dnes jeden z hlavních vektorů útoku. Inzerentům Google doporučuje přejít na HTML5, reklama ve formátu Flash zadaná do sítě AdWords se většinou to HTML 5 převede automaticky.

Lednička ohrozí i GMail

Na konferenci DefCon byl předveden způsob, jak ke krádeži přihlašovacích údajů GMailu použít – chytrou ledničku Samsung (typ RF28HMELBSR). Lednička totiž komunikuje s účtem Googlu, protože na displeji zobrazuje informace z Kalendáře Google, existuje tu ovšem zranitelnost ve způsobu ověřování SSL certifikátů. Možný je pak útok man-in-the-middle, s pomocí falešného Wi-Fi přístupového bodu lze takto zkusit i získat údaje člověka v sousedním bytě apod. V Evropě se příslušná lednice zatím vůbec neprodává, nicméně je to celkem ilustrativní případ.

Kritika Microsoftu

Aktualizace k Windows 10 se pro běžné uživatele stahují a instalují automaticky. Microsoft současně omezil publikování informací k jednotlivým záplatám, firma bude podrobnější komentáře poskytovat jen k opravám pokládaným za kritické nebo významné. The Register v této souvislosti upozorňuje, že rozbor chyb má smysl i proto, aby uživatelé věděli, co jim mohlo hrozit, co kontrolovat a zpětně ověřit/řešit (např. únik hesel). Navíc pak těžko stanovovat nějaké metriky porovnávající bezpečnosti jednotlivých operačních systémů, prohlásí-li Microsoft Windows 10 za nejbezpečnější, můžeme pouze (ne)věřit. A za třetí, jedna věc jsou koncová zařízení, co ale servery? Jak bude vypadat politika bezpečnostních aktualizací ve Windows Server 2016? K poslední otázce se Microsoft podle webu The Register nijak nevyjádřil.

CSIRT.CZ varuje/oznamuje

Vývojáři redakčního systému (CMS) Drupal uvolnili verze 7.39 a 6.37, které opravují několik bezpečnostních chyb.

Výzkumníci firmy FireEye objevili zranitelnost Ins0mnia, která umožňuje aplikacím pro iOS pokračovat v běhu po neomezenou dobu – dokonce i v případě, že je aplikace uživatele ukončena. Při běhu na pozadí může aplikace bez vědomí uživatele shromažďovat citlivé informace, odesílat je na vzdálený server atd.
Zdroj: Národní centrum kybernetické bezpečnosti

Ze světa firem

Národní bezpečnostní úřad vybral jako provozovatele Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ sdružení CZ.NIC, správce české národní domény. Toto rozhodnutí bude stvrzeno veřejnoprávní smlouvou podle zákona o kybernetické bezpečnosti. Sdružení CZ.NIC provozuje bezpečnostní tým CSIRT.CZ od 1. ledna 2011 na základě memoranda uzavřeného s Ministerstvem vnitra ČR, které bylo 1. dubna 2012 nahrazeno memorandem s Národním bezpečnostním úřadem.
Zdroj: tisková zpráva sdružení CZ.NIC

Za největší rizika při využívání cloudových služeb považují respondenti možné zneužití dat, výpadek internetového připojení a závislost na externím dodavateli. Zatímco zkušení cloudoví uživatelé se nejvíce obávají výpadku internetového připojení (32 %) a až potom zneužití dat (29 %), u nezkušených uživatelů je pořadí opačné: 21 % resp. 40 %.
Zdroj: tisková zpráva společnosti TAB Board CZ, globální průzkum

Zpráva 2015 Global Threat Intelligence Report od NTT ukázala, že 70 % bezpečnostních mezer ve firmách je způsobena BYOD – zařízeními, která často nejsou v plné míře spravována společností.
Jedním z nejvýznamnějších nedostatků firemních bezpečnostních prvků je podle studie (ne)připravenost na bezpečnostní incident. V současnosti u 74 % společností chybí formální plán reakce na mimořádné události.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Dimension Data

Téměř polovina bank a platebních systémů (48 %) se zabývá kybernetickými incidenty raději až ve chvíli, kdy nastanou, než aby investovaly do nástrojů, které by jim mohly zabránit. Ukázal to globální průzkum Kaspersky Lab a B2B International. Analýzu zranitelností využitých při útoku vypracuje 36 % společností a 38 % nahradí ztráty. Nejčastějším postupem firem je snaha odhalit původce útoku, o což se pokouší dvě třetiny (66 %) dotázaných finančních organizací.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab
Viz také: Bezpečnostní přehled: Otázky po útoku – Kdo vs. Jak

Útoky na virtualizovanou infrastrukturu způsobují obětem větší škody. Zatímco útok na fyzické uzly vede v 36 % případů k dočasné ztrátě přístupu ke kritickým obchodním informacím, při zasažení virtuálních serverů a desktopů je tento podíl 66 %. Útoky ovlivňující virtuální prostředí také častěji vyžadují dodatečné náklady na experty třetích stran. Pouze 27 % z podniků v průzkumu implementovalo bezpečnostní řešení speciálně navržené pro virtualizovaná prostředí.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Kaspersky Lab, průzkum mezi 5 500 společnostmi z 26 zemí světa včetně ČR

Symantec prodává dceřinou společnost Veritas skupině investorů v čele The Carlyle Group a singapurským fondem GIC. Výše transakce je 8 miliard dolarů, získané prostředky budou mj. použity na dividendy a zpětný odkup akcií. Do Veritasu bylo odděleno podnikání v oblasti information managementu, Symantec se nadále bude soustředit na bezpečnostní řešení.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Symantec

Samusng vstoupil do programu Visa Digital Enablement Program (VDEP). Součástí služby je nová technologie zabezpečení Visa Token Service, jež nahrazuje citlivé informace z platebních karet jedinečným digitálním identifikátorem.
Zdroj: tisková zpráva společnosti Visa

AT Computers se stal autorizovaným distributorem bezpečnostních IP kamer značky Canon.
Zdroj: tisková zpráva společnosti AT Computers

Psali jsme na ITBiz

Na téma zabezpečení na ITBiz viz také:

Exit mobile version