Bezpečný router Turris Omnia poprvé naživo

Sdružení CZ.NIC dnes oficiálně představilo svůj bezpečný router Turris Omnia. Veřejnosti jej správce české národní domény odhalil na konferenci CES Unvieled v Praze. Zahájena již byla také výroba routeru, na jehož vývoj bylo v rámci crowdfundingové kampaně vybráno více než 28 milionů korun. Ta probíhá v České republice a první kusy jsou právě v těchto dnech na cestě ke svým majitelům, kteří si je předobjednali na Indiegogo.com.

Komerční budou routery dostupné až poté, co budou nejprve dodány všem přispěvatelům z crowdfundingové kampaně. Zájemci si je mají možnost předobjednat na e-shopech v celé Evropě.

Zahájena již byla také výroba routeru, na jehož vývoj bylo v rámci crowdfundingové kampaně vybráno více než 28 milionů korun. Ta probíhá v České republice a první kusy jsou právě v těchto dnech na cestě ke svým majitelům, kteří si je předobjednali na Indiegogo.com. Turris Omnia je výjimečný tím, že se postará zcela sám o bezpečnostní aktualizace svého firmwaru. Řeší se tak bezpečnostní problém, který je zejména v poslední době s postupným rozšiřováním Internetu věcí stále naléhavější.

Turris Omnia

Díky svému vysokému výkonu a výbavě pak Turris Omnia dokáže nabídnout např. funkci síťového úložiště, která umožní rychlé sdílení médií či zálohování dat. Slot na kartu SIM umožňuje připojení LTE modemu, který bude sloužit jako záložní internetové připojení. Ve spojení s USB DVB-T tunerem může Turris Omnia sloužit například i k distribuci televizního vysílání na mobilní telefony či počítače.

Díky třem uživatelsky přístupným mini-PCIe slotům pro instalaci rozšiřujících karet, což uživatelé ocení například při příchodu nových standardů WiFi, kdy nebude potřeba router měnit, postačí zakoupit novou WiFi kartu a připojit ji do zařízení.

Turris Omnia v konfiguraci s 1GB RAM lze předobjednat na Alza.cz za 7 622 Kč, v konfiguraci s 2GB RAM za 8 832 Kč.

Exit mobile version