Bezpečný tablet od BlackBerry bude stát více než 60 000 Kč

Kanadská společnost BlackBerry na veletrhu CeBIT představila svůj vůbec první tablet od doby, kdy na trh uvedla nepříliš úspěšný PlayBook. Nové zařízení s názvem SecuTABLET má nadstandardní zabezpečení, ale také prémiovou cenu.

Nový tablet byl navržen německou dceřinou společností BlackBerry s názvem Secusmart, přičemž na jeho vývoji se podílely i firmy IBM a Samsung. Jde vlastně „jen“ o vylepšený tablet Samsung Galaxy Tab S 10.5, který je však opatřen řadou bezpečnostních technologií.

BlackBerry vystavovalo SecuTABLET minulý týden na konferenci CeBIT v německém Hanoveru a podle představitelů společnosti bude stát 2250 euro, tedy více než 60 000 Kč, zatímco standardní Samsung Galaxy Tab S 10.5 stojí asi pětkrát méně. BlackBerry však doufá, že zákazníci z řad velkých korporací a vládních agentur si za vyšší stupeň bezpečnosti rádi připlatí.

I když cena tabletu je poměrně vysoká, uživatelská základna, na niž BlackBerry cílí, si jej bude moci dovolit,“ uvedl analytik Mick McQuire ze společnosti CCS Insight. „Tablet je zaměřen na firmy, u nichž je bezpečnost alfou a omegou. Je zřejmé, že nejde o masové zařízení, ale o tablet určený pro velmi specifickou oblast trhu.

Podle mluvčího kanadské společnosti byl tablet navržen tak, aby mohl získat ty nejvyšší vládní certifikace, díky nimž na něj bude možné ukládat tajné dokumenty. Na druhou stranu má však zařízení být dostatečně uživatelsky přívětivé a uživatelé se s ním dostanou i k běžným aplikacím jako Facebook, YouTube nebo Twitter.

Šéf Secusmart Hans-Christoph Quelle očekává, že tablet ještě v tomto roce obdrží certifikaci VS-NfD pro stupeň „tajné“ od německého Federálního úřadu pro informační bezpečnost. „Tento projekt odstartoval dlouho předtím, než BlackBerry koupilo Secusmart,“ uvedl Quelle. BlackBerry koupilo Secusmart v prosinci roku 2010. Na tabletu je předinstalován bezpečnostní software SecuSUITE od Secusmart spolu s bezpečnostní technologií Knox od Samsungu. Samotné firemní aplikace pak chrání řešení od IBM.

BlackBerry se v posledních letech příliš nedaří. Jeho tablet PlayBook, který byl vydán v roce 2010, u uživatelů neuspěl a příliš dobře si nevedou ani jeho smartphony. U korporátní klientely je však celkem oblíben. „BlackBerry má v Německu v korporátní sféře a mezi vládními agenturami se svými bezpečnostními řešeními velmi silné postavení,“ dodal McQuire. „A SecuTABLET má hrát v jeho portfoliu zcela evidentně významnou roli.

Tablet nepoběží na operačním systému BlackBerry 10, ale na Androidu. „Je to dáno tím, že hlavním partnerem je Samsung a BlackBerry se snaží profilovat jako firma, která poskytuje bezpečnostní řešení pro různé platformy,“ dodal McQuire.

SecuTABLET bude v Německu prodávat Secusmart a v dalších zemích světa IBM, které má tradičně velmi dobré vztahy s korporátními zákazníky.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version