Bezserverová architektura je pro podniky po kontejnerech logicky další krok

Podniky při přesunu aplikací a infrastruktury do cloudu stojí před zásadní volbou. Měly by aplikace provozovat v prostředí virtuálních strojů, kontejnerů nebo jako bezserverové? Sharon Fisher na ITPro Today vychází v této souvislosti především z názorů analytiků Gartneru a Forrester Research.
Záleží především na to, nakolik organizace chtějí vycházet z toho, co již používají. Při migraci do cloudu je nejjednodušší přejít na režim virtuálních strojů. Kontejnery ovšem nabízejí vyšší flexibilitu a bezserverová architektura je ještě efektivnější – jak z hlediska vývoje, tak i účtování (za každé spouštění příslušné funkce, po zlomcích sekund apod.). Protože bezserverová architektura představuje nejvyšší stupeň abstrakce, měla by se zvažovat především při vývoji a nasazování nových aplikací.
„Organizace měly vyhodnotit nabídky bezserverových služeb ve strategických veřejných cloudech, včetně bezserverových kontejnerů,“ uvádí viceprezident Gartneru Tony Iams.
Virtuální počítače nejsou tak přenositelné jako kontejnery, zejména na bázi systému Kubernetes. Bezserverové technologie – které lze ve skutečnosti rozdělit na bezserverové kontejnery a bezserverové funkční platformy poskytované formou služby – jsou ještě efektivnější, i když vyžadují určitá speciální pravidla ve fázi návrhu aplikace. S tím souhlasí i Devin Dickerson, analytik společnosti Forrester Research. Pro vývoj nativních cloudových aplikací je třeba přijmout bezserverová technologie, protože snižují počáteční náklady, jsou rychlejší, snadněji spravovatelné a jednodušeji se škálují. Podmínkou ovšem je dodržet ve fázi návrhu a vývoje osvědčené postupy, které se liší od jiných virtualizovaných infrastruktur.
V této souvislosti ještě upozornění z blogu Kubeshpehe. Mnohdy se zaměňují dva obdobné, ale nikoliv totožné přístupy, bezserverové technologie a FaaS (funkce jako služba). FaaS mj. navíc znamená rozdělení monolitických aplikací na malé části kódu, které fungují jako samostatné služby. FaaS je tedy jednou z variant nasazení bezserverového prostředí, podmnožinou, která má své další specifické přednosti i nedostatky (na toto téma zase někdy jindy).
A jaké jsou dnes nejčastější problémy s bezserverovým přístupem jako takovým? Podle Kubeshpere např. omezené možnosti řízení. Protože infrastrukturu spravují poskytovatelé cloudu, zákazníci nemají přístup k základní infrastruktuře pro vlastní konfiguraci. Je také obtížné provádět testování nebo ladění před finálním vydáním aplikací, protože prostředí poskytovatele nelze reprodukovat. Tento přístup také není určen pro dlouhodobě běžící procesy – to znamená, že provoz aplikace s dlouhodobě běžícími procesy v bezserverové infrastruktuře může být nákladnější než v běžném prostředí.
Zdroj: ITPro Today, Kubeshpehe a další

Exit mobile version