BI v IS Helios při řízení automatické balicí linky

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu byla k vidění softwarově řízená automatická balicí linka, řízená pomocí informačního systému Helios a nesoucí proto jeho název – Helios Packaging Live (HPL). Každý úsek této balicí linky má svou paralelu ve sledování a vyhodnocování v informačním systému.
Asseco Solutions, tvůrce systémů Helios, má síť partnerů, kteří, mimo jiné, vyvíjejí řešení, navazující na základní systémy Helios. Několik těchto řešení bylo i součástí letošní balicí linky. Zajímavou částí byla například business intelligence od BI Experts – podívejme se na ni.

Inteligentní výroba kontra Business Intelligence

Ve světě informačních systémů je dnes čas od času potřeba určitý „tuning“ v podobě nástrojů business intelligence (BI). Řešení BI je klíčovým strategickým prostředkem pro manažerské rozhodování na všech úrovních řízení a například při výrobě dokáže stanovit, měřit a vyhodnotit plnění klíčových ukazatelů vzájemně propojující jednotlivé oblasti podniku.

U technologických společností se datové analýzy stávají hybnou silou výkonnosti, konkurenceschopnosti a provozní efektivity. Během předvýrobních a produkčních procesů se získávají velice cenná data a zcela jedinečné informace pro vyhodnocování výkonnosti operací, kvality práce a produktivity zdrojů s cílem průběžného zlepšování procesů a snižování jejich nákladovosti. Příkladem může být řešení od BI Experts, provázející tuto balicí linku.

BI v IS Helios

Jako jeden z výstupů BI nástrojů nad daty IS Helios byla k vidění ukázka manažerské výsledovky, která reprezentuje celkové hospodaření společnosti ve sledovaném období. Člení náklady a výnosy podle místa a způsobu jejich vzniku a koresponduje se stanoveným kalkulačním vzorcem. Skutečnost přitom porovnává s existujícím plánem a vyčísluje vzniklé odchylky.

Zobrazuje problematická místa a prostřednictvím odchylkové analýzy, která zde byla také prezentována, můžeme zjistit příčiny neplnění plánu, a to v přímé návaznosti na výrobní stroje a zařízení. Základem je propojení výrobní oblasti s ostatními tak, aby bylo možné vyhodnotit skutečné náklady výroby a navazujících režií. Zjištěné náklady je pak možné porovnat s plánovanými hodnotami vycházejícími z kalkulací a TPV a zjistit místa a příčiny vzniku odchylek.

Odchylková analýza a rozpočtování

Analýzou zjištěných odchylek je možné přesně určit, které výrobní procesy spojené s výrobou jsou problematické. Pokud například zjistíme odchylku ve zpracovacích nákladech, BI nám navíc řekne, jestli je rozdíl způsobený zvýšením tarifu (minutových nákladů stroje) nebo prodloužením doby výrobní operace. Lze tak jednoznačně určit, jestli jsou vyšší náklady na výrobu způsobené špatným technologickým postupem nebo vyššími náklady pracoviště například v důsledku nutné opravy stroje.

Pro odchylkovou analýzu je zapotřebí stanovit skutečnou velikost jednotlivých položek kalkulačního vzorce. Zatímco vyčíslení nákladů na materiál a jednicových mezd nebývá složité, jinak je tomu u zpracovacích nákladů. Ty jsou podle výše typicky na prvním nebo druhém místě kalkulace. Vyčíslení zpracovacích nákladů vychází z časů jednotlivých výrobních operací a nákladů na časovou jednotku běhu stroje, do kterých je třeba zahrnout veškeré náklady středisek přímo či nepřímo souvisejících s výrobou.

Pro zjištění nákladů na běh stroje se jednotlivé nákladové položky z účetnictví rozkládají ve správném poměru na výrobní střediska. Klíčem pro vícefázový rozklad jsou přitom nejrůznější číselné vlastnosti středisek sledované v BI řešení, například jejich plocha, spotřebovaná energie, výrobní časy nebo hmotnost materiálu prošlého jednotlivými výrobními operacemi. Použitím odlišných pravidel pro rozpočtování je možné různé způsoby rozpočtu vzájemně srovnávat a vytvářet model firmy.

Vyhodnocení kalkulací

Vyhodnocením zpracovacích nákladů přínos BI ve výrobě zdaleka nekončí. Je možné rozpočtovat náklady kterýchkoli středisek, například obchodního, technologie nebo MTZ. A protože je BI řešení určeno ke zpracování skutečně velkého objemu dat, je možné náklady ve členění kalkulačního vzorce rozložit až na jednotlivé výrobní příkazy. To umožní porovnat plnění plánu stanoveného technologickým postupem výroby a skutečnost. Máme tak možnost zjistit odchylky v jednotlivých položkách kalkulace a dále je analyzovat.

Vyhodnocení zákazníka

S vyčíslením skutečných nákladů na výrobu a souvisejících krycích příspěvků můžeme přesně vyhodnotit také celkovou rentabilitu vyráběného sortimentu nebo zákazníka. Tyto informace jsou cenným podkladem pro případnou obsahovou změnu výroby nebo mohou posloužit pro výběr jen těch odběratelů, kteří přinášejí zisk.

Další partnerské nadstavby IS Helios pro řízení balicí linky

Kromě business intelligence , využité zde pro řízení automatické balicí linky, bylo v rámci HPL ještě k vidění řešení automatizovaného sběru dat přímo z linky od firmy ASV Náchod pro další evidenci a optimalizaci strojů a pracovních postupů, mobilní řešení Helios Mobile pro sběr a automatické odesílání a zpracování objednávek obchodníků z terénu od dalšího z partnerů systémů Helios – společnosti Aldor. Řízení a optimalizace skladů pomocí WMS (Warehouse Management System) je zase od partnerské společnosti Gatema a je přímo integrován se systémem Helios – celý proces je plně automatizován, řídí práci skladníka a určuje, na kterou lokaci musí zboží umístit.

Naskladněním to (ne)končí

Jistěže je možno říci, že balení zboží tak přesné informace nepotřebuje, ale to si jistě myslí jen ti, kdo tento proces přímo neprovádějí. Právě balení bývá na konci celého výrobního procesu, a proto to, co se týká výroby, týká se též balicí linky. A to vše v praxi dnešních firem začíná a končí kvalitním softwarem.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version