Bilion dolarů z IT výdajů se do roku 2020 přesune do cloudu

Cloud se má stát jedním z historicky nejvýznamnějších hybatelů v oblasti výdajů na IT. Předpovídá to alespoň Gartner, podle kterého posun směrem ke cloudu v následujících pěti letech dotkne více než bilionu dolarů vynakládaných na IT. CIO a ředitelé zodpovědní za IT aktiva by proto měli být dobře obeznámeni se souvisejícími riziky i příležitostmi a podle toho změnit způsob vyjednávání s dodavateli.
Strategie, které stavějí cloud na přední místo, se podle analytiků Gartneru stávají klíčem k udržení konkurenceschopnosti v rychle se měnícím digitalizovaném prostředí.
„Trh pro cloudové služby již narostl do stavu, kdy představuje významné procento celkových výdajů na IT (viz tabulka) a rodí se v něm nová generace startupů i výhradně cloudových poskytovatelů služeb,“ komentuje viceprezident pro výzkum společnosti Gartner Ed Anderson.

Vlivem toho se výdaje na IT se neustále přesouvají od tradičních směrem ke cloudovým. Ještě v letošním roce dosáhne celkový objem tohoto „přesunu“ podle analytiků výše 111 miliard dolarů a do roku 2020 naroste až na 216 miliard. Přesun do cloudu je zde měřen porovnáním výdajů na IT na cloudové služby s tradičními necloudovými službami a produkty ve stejné oblasti (viz tabulka níže).

Nepřímé vlivy – výdaje na software jinak

Vedle přímého vlivu cloudu – v podobě přesunu peněz do cloudu – dochází v řadě oblastí i k dalším nepřímým efektům. Pokud se je podaří včas odhalit, může to prý IT manažerům pomoci získat z přesunu do cloudu i souvisejících příležitostí maximum a naopak lépe se ochránit před riziky.

Například tradiční nákup operačních systémů pro každého uživatele se brzy stane zastaralým a neefektivním: Namísto něj může být mnohem výhodnější využívat obrazy OS, zejména v kombinaci s kontejnery a aplikacemi nové generace. Dalším příkladem jsou podniková úložiště, kde lze požadovaných parametrů a mnohem vyšší škálovatelnosti dosáhnout s menšími počátečními investicemi v porovnání s tradičním nákupem hardwaru (už kvůli požadavkům na redundanci nebo proto, že část kapacit je po relativně dlouhou dobu nevyužitá).

Dalším argumentem je flexibilita provozních modelů, a tedy schopnost reagovat na nové požadavky a trendy, které přináší digitální transformace či digitalizace businessu. „Přesun do cloudu není jen o cloudu. S tím, jak se zaměřují na nové IT architektury a provozní modely, se organizace stávají lépe připravenými na nové příležitosti ve sféře digitálního byznysu, včetně fenoménů jako je internet věcí,“ vysvětluje Ed Anderson. „Navíc jsou organizace využívající dynamické, na cloudu založené provozní modely, v lepší pozici z hlediska optimalizace nákladů a míry konkurenceschopnosti,“ dodává.








Tradiční oblast IT

Cloudová oblast

Celková velikost trhu v roce 2016

Celkový přesun do cloudu
v roce 2016

Tempo přechodu do cloudu do roku 2020

Outsourcing byznys procesů

BPaaS

119 mld. USD

42 mld. USD

43%

Aplikační software

SaaS

144 mld. USD

36 mld. USD

37%

Aplikační infrastrukturní software

PaaS

177 mld. USD

11 mld. USD

10%

Infrastrukturní systémy

IaaS

294 mld. USD

22 mld. USD

17%

BPaaS = byznys
proces jako služba; IaaS = infrastruktura jako
služba; PaaS = platforma jako služba; SaaS = software jako služba

 

Exit mobile version